• 1

Majkrosoft sprema najveći broj otkaza do sada: Navodno će otpustiti 11.000 radnika

Ovo bi bilo treće, ali ujedno i najveće smanjenje radne snage od strane kompanije u proteklih nekoliko meseci

  • 1
Zaposleni u Majkrosoftu u proseku su radili 4h duže na nedeljnom nivou Foto: Tanjug/AP

Majkrosoft navodno planira da otpusti hiljade radnika, součen sa usporavanjem globalne ekonomije piše Sky News.

Jedna od najvećih tehnoloških kompanija, koja zapošljava više od 220.000 ljudi, navodno razmišlja da smanji svoju radnu snagu za oko 5 odsto, što je ekvivaletno broju od 11.000 radnih mesta.

Podsetimo, ovo bi bilo treće, ali ujedno i najveće smanjenje radne snage od strane kompanije u proteklih nekoliko meseci.

Majkrosoft je prvobitno otpustio malo manje od 1% radne snage, da bi zatim i u oktobru najavio otpuštanje još oko 1.000 radnika.

Kompanija sada ima tržišnu vrednost od 1,78 biliona dolara, a sledeće nedelje bi trebalo da prijavi zaradu u drugom kvartalu.

Kako navodi Sky News, ukoliko izveštaj bude gotovo, saopštenje o smanjenju broja zaposlenih mogao bi da stigne pre 24. januara.

Takođe, kompanija vodi bitku sa regulatorima da dobije odobrenje za preuzimanje Activision Blizzarda, proizvođača Call Of Duti-a, vrednog 56 milijardi funti.

U decembru je takođe izašlo saopštenje da Majkrosoft kupuje četiri odsto udela u Londonskoj berzi (LSEG) kao deo dogovora prema kom će britanski operater tržišta potrošiti na Majkrosoftove usluge u "oblaku" najmanje 2,8 milijardi dolara u narednih 10 godina partnerstva, preneo je CNN.

Uoči zarade sledeće nedelje, analitičari iz Gugenhajma su snizili rejting akcija Majkrosofta na prodajni rejting, tvrdeći da te brojke "mogu razočarati investitore".

- Dok mnogi investitori vide Majkrosoft kao ogroman, stabilan biznis koji može da prebrodi bilo koju oluju, ipak ima ranjivosti, od kojih bi neke mogle da budu pogoršane ovim makro (ekonomskim) usporavanjem - napisali su.

Majkrosoft se nije oglašavao za komentar.

Podsetimo, i Amazon je početkom godine najavio otpuštanje više od 18.000 radnika dok je prošla godina protekla u znaku otpuštanju u Meti i Tviteru.

Video: Kako da se nađu najbolji radnik i najbolji poslodavac? Šta je bolje državni posao ili korporacija?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    19. januar 2023 | 17:57

    Što se mene tiče, baš me briga. Mogu Majkrosoft i Epl da prdnu u čabar. Dok je meni Linuksa i Juniksa živoga zdravoga, ostalo mi trebati neće.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>