• 0

Neki kreću od vrha: Najbogatijim svetskim šefovima preti smanjenje plata

Goldman Saks je ranije ovog meseca otpustio 3.200 zaposlenih usred pada u sklapanju poslova na Volstritu

  • 0
Tim Kuk Tim Kuk / Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Korporativni odbori smanjuju plate nekim vodećim izvršnim direktorima, u okviru novog "trenda" koji bi tek mogao da zaživi.

Dakle, ovde nije primarno reč o tome da se otpuste zaposleni ili da se njima smanje zarade, kako bi se smanjili rashodi kompanije.

Smanjenje plata, naime, pogađa neke od najpoznatijih i najplaćenijih američkih šefova, uključujući generalnog direktora Epla - Tima Kuka, zatim generalnog direktora Morgan Stenlija - Džejmsa Gormana i generalnog direktora Goldman Saksa - Dejvida Solomona.

Gigant investicionog bankarstva rekao je u podnesku Komisije za hartije od vrednosti u petak da je Solomon prošle godine dobio 25 miliona dolara godišnje naknade. Iako je to i dalje značajna suma novca, ona je pala za skoro 30% u odnosu na 35 miliona dolara koje je Solomon prikupio tokom 2021.

Ovi potezi su usledili nakon užasne godine na berzi – 2022. je bila najgora godina za S&P 500 indeks još od 2008. – a osim toga, kao što smo već rekli, sve veći broj korporacija otpušta radnike zbog potencijalne recesije.

Na primer, Goldman Saks je ranije ovog meseca otpustio 3.200 zaposlenih usred pada u sklapanju poslova na Volstritu. Profit GS opao je za 49% prošle godine.

Slično smanjenje plata moglo bi da "zakači" i Sundara Pičaija, izvršnog direktora Gugla, matične kompanije Alfabet. Nakon što je Alfabet ovog meseca najavio otpuštanje 12.000 radnih mesta, Pičai je rekao zaposlenima da će najviši rukovodioci podneti "veoma značajno" smanjenje plata, preneo je Biznis Insajder.

Epl je, na primer, rekao da smanjuje ciljni paket plata za Kuka za 40%. Ali, to mu i dalje ostavlja ogromnih 49 miliona dolara ukupne nadoknade.

- I dalje su preplaćeni. Dozvolite mi da budem vrlo jasan u vezi sa tim - rekao je Nel Minov iz ValueEdge Advisors-a.

Među 500 najvećih javnih kompanija po prihodu, medijalna zarada izvršnog direktora je, u proseku, iznosila 14,2 miliona dolara u fiskalnoj 2021, što je 18,9% više u odnosu na prethodnu godinu, prema najnovijem istraživanju kompanije Equilar.

Tehnološki šefovi su dobili najveća povećanja plata, a srednja zarada generalnog direktora porasla je za 42,1% u 2021. - na 19,1 milion dolara.

Ranije ovog meseca, Morgan Stenli je objavio da je Gorman zaradio 31,5 miliona dolara ukupne nadoknade za 2022. godinu, što je 10% manje u odnosu na godinu ranije. Banka sa Volstrita saopštila i da je njen komitet za kompenzacije uzeo u obzir činjenicu da "u izazovnom ekonomskom i tržišnom okruženju učinak preduzeća za 2022. nije bio tako snažan kao prethodne godine", kada je imao rekordne rezultate.

JPMorgan Čejs je lani pretrpeo udarac kada su njegovi akcionari odbili ogroman bonus od 52,6 miliona dolara koji je planiran za izvršnog direktora Džejmija Dajmona. Ovog meseca, banka je najavila da će Dajmonova plata ostati nepromenjena na 34,5 miliona dolara – iako plate u kompaniji generalno rastu prosečnim radnicima.

Video: Tijana nam otkriva kako graditi karijeru u Beogradu, a kako u Njujorku i šta je human design?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>