• 0

Epidemija otkaza: Ukida se još 2.000 radnih mesta na svetskom tehnološkom nebu

Juče je i Snep upozorio da bi prihodi za tri meseca do kraja marta mogli pasti za čak 10%

  • 0
PayPal Foto: Shutterstock

Kompanija za onlajn plaćanja, PejPal (PayPal), ukida oko 2.000 radnih mesta, ili 7% svoje radne snage, i tako se ubraja među poslednje velike tehnološke firme koje su napravile rez, kako bi smanjile troškove.

Američka multinacionalka kaže da je bila prinuđena da donese ovakvu odluku jer se suočava sa "izazovnim makro-ekonomskim okruženjem".

Inače, mediji danima unazad pišu o kolapsu u tehnološkim kompanijama, koje otpuštaju desetine hiljada radnika, i to samo u poslednjih mesec dana.

Ove godine, masovna otpuštanja su najavili Alfabet (Gugl), Amazon i Majkrosoft, a Den Šulman, izvršni direktor PejPala je rekao sledeće: "Moramo da nastavimo da se menjamo, u skladu sa tim kako se naš svet, klijenti i konkurenti razvijaju".

Juče je i Snep, matična kompanija platforme za društvene medije Snepčet, upozorio da bi prihodi za tri meseca do kraja marta mogli pasti za čak 10%.

"Očekujemo da će radno okruženje i dalje biti izazovno, jer očekujemo da će se neprijatnosti sa kojima smo se suočili tokom protekle godine zadržati i tokom prvog kvartala 2023.", rečeno je iz kompanije investitorima.

Nakon te objave, akcije Snepa su pale za skoro 15% na berzi u Njujorku.

Početkom ove godine, Amazon je najavio da planira ukidanje više od 18.000 radnih mesta zbog "neizvesne ekonomije" i "impulsivnog" zapošljavanja tokom pandemije, kada je onlajn trgovina bila u jeku.

Takođe ovog meseca, Alfabet je saopštio da će otpustiti 12.000 radnih mesta, dok je Majkrosoft rekao da će do 10.000 njihovih zaposlenih ostati bez posla.

Prošle nedelje, švedski gigant u oblasti striming muzike - Spotifaj - rekao je da će smanjiti obim svoje radne snage za 6%, a trenutno ima oko 10.000 zaposlenih.

Video: Tijana nam otkriva kako graditi karijeru u Beogradu, a kako u Njujorku i šta je human design?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>