• 0

Britaniju danas čeka najveći štrajk zdravstvenih radnika u istoriji

Sindikat medicinskih sestara tražio je povećanje plata od pet odsto iznad inflacije

  • 0
Štrajk medicinskih sestara Britanija Engleska, Štrajk u Britaniji Foto: Tanjug/AP

Britaniju danas, 6. februara, čeka najveći štrajk zdravstvenih radnika u istoriji, a desetine hiljada medicinskih sestara i radnika Hitne pomoći napustiće radna mesta zbog spora o platama sa vladom, prenosi Rojters.

Medicinske sestre i radnici Hitne pomoći protestuju odvojeno od kraja prošle godine, ali zajednički izlazak na ulice u ponedeljak, uglavnom u Engleskoj, predstavljaće najveći štrajk u 75-godišnjoj istoriji Nacionalne zdravstvene službe (NHS), navodi britanska agencija.

Zdravstveni radnici zahtevaju povećanje plata koje treba da prati inflaciju u Britaniji, a britanska vlada tvrdi da bi to povećanje - u dvocifrenom procentu u javnom sektoru - dovelo do još veće inflacije.

Sindikat medicinskih sestara tražio je povećanje plata od pet odsto iznad inflacije, iako je saopšteno da bi prihvatili i nižu ponudu, ali dve strane nisu uspele da postignu dogovor uprkos nedeljama pregovora. Istovremeno, hilјade radnika hitne pomoći najavilo je štrajk u celoj zemlјi 10. februara zbog malih plata i nedostatka osoblјa, saopštili su sindikati GMB i Junison.

Precizirano je da neće svi radnici Hitne pomoći štrajkovati odjednom i da će na hitne pozive biti odgovoreno. Oko 500.000 radnika, mnogo njih iz javnog sektora, štrajkuje od prošlog leta, što je dodatni pritisak na premijera Rišija Sunaka i vladu koja treba da reši sporove i ograniči prekide rada javnih službi kao što su železnica i škole.

Sunak je prošle nedelje rekao kako bi "voleo da medicinskim sestrama poveća plate", ali je naveo da se vlada suočava sa teškim izborima i da mora da finansira NHS u drugim oblasti kao što su obezbeđivanje medicinske opreme i ambulantnih vozila, navodi Rojters.

Video: Tomaš Jauković: Kako je raditi i prilagoditi se u različitim zemljama i kulturama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>