• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

I Japan ušao u "kolo" sa EU i Amerikom: Stavljen veto na cene ruskih derivata

Vreme čitanja: oko 1 min.

Unapred dogovoreni ugovori o snabdevanju za koje je utovar završen pre 5. februara - biće izuzeti od ograničenja

  • 2
Japan Foto: Shutterstock

Japan se pridružio svojim zapadnim saveznicima usvajanjem mera za ograničavanje cena ruskih naftnih derivata, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Podsećamo, Grupa 7, EU i Australija su 4. februara uvele ograničenje cena za ruski dizel i druge naftne derivate, a ono je stupilo na snagu sutradan, odnosno 5. februara.

Dogovorena gornja granica za dizel je 100 dolara po barelu, a 45 dolara po barelu je postavljeno za snižene proizvode kao što je lož ulje. Inače, ova mera je stupila na snagu dva meseca nakon prvobitne granice cene od 60 dolara za pomorsku sirovu naftu iz Rusije.

SAD, Australija i druge zemlje iz Grupe 7 su već usvojile tu meru kao deo sankcija koje imaju za cilj da ograniče prihode Moskve od energenata, usred sukoba u Ukrajini, koji traje skoro godinu dana.

"U vezi sa trenutnom situacijom u Ukrajini i, kao doprinos međunarodnim naporima da se reši ovaj problem, naša zemlja uvodi mere zabrane uvoza sirove nafte i naftnih derivata proizvedenih u Rusiji iznad granične cene", saopštilo je ministarstvo Japana.

Unapred dogovoreni ugovori o snabdevanju za koje je utovar završen pre 5. februara - biće izuzeti od ograničenja, dodaju u Ministarstvu.

Treba reći i da ograničenje cena naftnih derivata, kao što je bio slučaj sa prethodnim ograničenjima ruske nafte, zabranjuje zapadnim kompanijama za transport, osiguranje i reosiguranje da rukuju ruskim teretom, osim ako se ne prodaju po utvrđenoj ceni ili ispod nje, piše RT.

Moskva je odgovorila na ograničenja tako što je zabranila prodaju nafte i rafinisanih proizvoda kupcima koji se pridržavaju ovih mera.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    6. februar 2023 | 19:51

    Malo im je bila Hirošima, izazivaju još jednu,nažalost.

  • Перагеније

    6. februar 2023 | 19:45

    "Moskva je odgovorila na ograničenja tako što je zabranila prodaju" - Е ово је важно. То што западњаци и њихови послушници машу папирићима нема значаја.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>