Ako je obavezno, onda to nije baksis. To je onda kao taksa -plata-kelnera i to moze da bude OK a ako ste zadovoljni servisom na vama je da ostavite ako hocete i koliko ocete. U americi je to obavezno jer to je njihova jedina plata, oni zive od tog sto dodate na total racuna.
Meni se čini da država hoće da forsira ovo, jer će i na to naplaćivati pdv, jer ovako taj prihod nije oporezovan.Moramo se pobuniti protiv tog idiotizama i dodatne pljačke.
Пуно људи коментарише марже, драње, ,,газде", лаку зараду...
Нико не брани да се оде до АПР и отвори фирма, радња... Банке дају кредите, прихватају као хипотеку стан кућу, њиву...
Ништа лакше .
Што се бакшиша тиче, треба га давати само кад си задовољан и производом и услугом, а незадовољство уписати у КЊИГУ УТИСАКА или на сајт.
Ako ga uvedete na račun onda morate i u cenovnik; u takve restorane neću ni ulaziti. Ne možete vi unapred da odlučujete, jesam li sam zadovoljan uslugom konobara, sobarice, nosača, taksiste, mehaničara i ostalih.
Za sta baksis? Sto seta okolo? A doktor koji spase zivot, njega castis, kazu mito.
Nema baksis, ili za sve profesije, ili nikome. Jako zanimanje, konobar, bravo
Obavezni bakšiš je glupost koju guraju vlasnici da bi ućarili još koji dinar. Konobar ima platu što te posluži. Bakšiš zavisi od ljubaznosti; da li će ga dobiti ili nema sledećeg ulaska u restoran.
A zasto da ostavimo baksis konobarima????? Onda svim usluznim delatnostima treba omoguciti to?! Prodavac u marketu,prodavac u pekari,ljubazna radnica u posti,distribuciji..i sl...svi oni nas ,,sluze,,..onda bi trebalo i za njih uvesti pod obavezno??? Zasto su konobari posebni???? Da me neko ne shvati pogresno,uredno platim racun..zasto i napojnica?!
Treba da bude opcija, nikako obaveza. Baksis je nagrada ugostitelju za njegovu ljubaznost i ekstra pozrtvovanost koja se cesto (ne osnovano) podrazumeva od strane gostiju. Baksis je takodje motivacioni deo za (najcesce) radno vreme koje se tesko uklapa u porodicni zivot.
Ovde ljudi mesaju babe i zabe sto se tice baksisa. Da dajem baksis prodavcima, pekarima pa oni ne rade kod mene, oni koji rade po pogodbi kod mene, oni ce dobiti baksis ili nece.
Uvek ostavim baksis ali srazmerno racunu , ako je manji racun ostavim tih 10% a i vise od 10% ali na veliki racun sigurno ne ostqvimo 10% zamislite na 100.000 din racuna treba da mu ostavim 10.000 din , a sta ako nisam zadovoljan uslugom ? Sto da mu ostavim , tad mu ne ostavim nistq ako moram 10 puta da zovem konobara , ako je nezainteresovan
Bakšiš je izraz zadovoljstva dobijenom uslugom uglavnom u restoranu, kafiću i naravno, ne treba da bude obavezan. To je lična stvar. I kasirka u hipermarketu, prodavačice cipela ili garderobe mogu da budu ljubazne, uslužne i korektne pa im niko ne ostavlja bakšiš.
Taj konobar radi za platu isto kao sto rade lekari ,prodavci u trgovinama,na pijacama,profesori,vozaci i svi drugi pa jer bi se onda i njima trebao davati baksis. Kakav baksis APSOLUTNO NE.
Sta je sa kuvarica,sankcija nisu samo konobari ti koji zasluszuju bakšiš.Malo mi je glupo obavezivati ljude da moraju da ostave bakšiš.Pita li me neko jesam li zadovoljan hranom,uslugom,ljubaznošću.....
Za svaki unapred uračunati bakšiš treba se obratiti inspekciji.Ko ste vi da nekom određujete dali treba da časti ili ne?Ko zaslužuje dobiće a ko ne neće,dali ćete oduzeti 10% sa računa ako se gost požali na konobara?Cene u restoranima u Beogradu su kao u Milanu i još vam je malo pa bi i obavezan bakšiš da uvedete?!
Kod nas se predlaže, a često i primenjuje samo ono što je nakaradno na zapadu. Tako i za bakšiš. Dozvolili su privatnu praksu za doktore, pa oni i što mogu da obave u Domovima zdravlja ili Poliklinikama odrađuju privatno. U Nemačkoj je privatna praksa u sklopu državnog zdravstva, pa niko nije primoran da privatno plaća njihove usluge. Sve što je nakaradno, tu smo prvi.
Naravno da ne treba da bude deo računa.Vlasnik ugostiteljskog objekta formira svoje cene proizvoda i mi kao potrošači biramo da li te cene odgovaraju tom kvalitetu koji očekujemo ili ne.Vlasnik svoju maržu na proizvode koje nisu ispod 200%, a često su i do 500%-700% pravda time što mora da plati radnu snagu da nas služi, da nam podesi adekvatan ambijent i ne vidim zašto bi mi dodatno pod obavezno plaćali još i bakšiš i na to još i porez???Ako smo izuzetno zadovoljni uslugom, onda i treba dati bakšiš.Doduše ja ga dajem skoro uvek, osim ako baš nisam zadovoljan, a to nemam problem odmah i da kažem.Mi u ugostiteljskim objektima i plaćamo 200-500% skuplje nego da sami pravimo zato što tamo neko nama pravi ugođaj, da se mi osećamo prijatno, da možda jedemo neku hranu koju bolje znaju da naprave nego mi sami, jer bi oni trebalo da budu profesionalci u tome, da nam to sve serviraju uredno i čisto, da ne bi kod kuće pravili nered i prali posuđe, a još da pored svega toga ja moram i da dodatno pod obavezno finansiran nekoga sa čijom uslugom recimo nisam zadovoljan je nebuloza.
Da vam ispicam jednu pricu. Prodajem jaja na pijaci i cenim jaja 30 din po komadu. Dolazi gospodin i kaze moze po 28. Naravnoda da. On mi uredno placa 280 din za 10 kom. Sledici dan ga vidim u kaficu narucuje kafu 170 din i daje konobaru 200 i kaze u redu. Kad ima ko da nas vidi tad se daje baksis a kad ne ma ko ga ...
Konobari ionako sebi prave baksis, kada ste u klubu ili diskoteci i naplati vam racun, cesto se desava da nema sitno od 50-100-200 din koje vam i ne donese vise, a koliko stolova ima u klubovima i kaficima, pa vi sami procenite...
U SAD konobaru je plata 50% a ostalo od bakšiša. Na računu uvek stoji od 5 do do 20% pa sami birate procenat. Ukoliko ne izaberite iznos sami vam skinu 5% sa jariće. Ako plaćate u gotovini ostavite koliko hoćete. Neki restorani na jelovniku stave da je bakšiš obavezan a procenti su u zavisnosti od broja osoba za stolom. U CH, Fr, Italija Španija Nemačka Austrija jos nisam naišao na natpis obavezan bakšiš.
Bakšiš je dobra volja korisnika usluga. On se sastoji iz više elemenata i to od kvaliteta poslužene porudžbine, od kvaliteta usluge i u krajnjoj meri od raspoloženja gostiju. On pripada svima zaposlenima, a ne samo konobarima koji ga obično utaje ako je u kešu. On nikako ne sme da utiče na visinu plata zaposlenih. On svakako pripada i onima koji održavaju higijenu objekta jer je ona ogledalo lokala, a i grada.
Ne ostavljam, prvo jer kuvari koji rade duplo tesi posao imaju manje kad se sve sabere od konobara a drugo pojedine poslodavce treba da bude stamota jer se na taj baksis izvlace da ne daju plate na vreme.
Ako sam zadovoljna uslugom, uvek ću ostaviti bakšiš. Lepo zarađujem i nije mi problem da ostavim. Pre neki dan sam u prepunom restoranu dobila jelo za 10 minuta, konobarica preljubazna, veoma brza, a hrana preukusna. Dobila je 500 dinara čast na račun od 2500. Radnica u maksiju se namučila pošteno dok je našla proizvod koji sam tražila, a koji je tek stigao i nije izložen u rafu... Kusur od 420 dinara sam njoj ostavila. Radnik na pumpi je primetio da mi je guma izduvana, obavestio me, naduvao je i pomogao mi oko ulja, tečnosti za stakla i brisača - dala sam mu 1000 dinara, jer mu ništa od toga nije u opisu posla osim da mi sipa gorivo. Kad vidim da se ljudi trude da dobro rade svoj posao i pored umora i jako malih plata za život sa ovim cenama, ostavljam novac sa zadovoljstvom. Radila sam i ja razne poslove tokom studija i znam koliko te nekad nečijih 200-300 dinara izvuče. Danas se vodim time da ko daje, uvek će imati i bar u mom slučaju je tako. Živeti sa 60.000 i manje sa ovim cenama je nemoguće, pa bar ko ima, treba da pomogne.
Da je plata 120000 din svi bi radili ko carevi a baksis niko ne bi ni pomenuo vec bi bio zakonski zabranjen.
Ovako sa mizerijom od 55000din okvirno ,otimaju jedni drugima hleb iz usta. Uzasna drzava😪😪😪😪😪
Bakšiš je za konobara i sve zavisi od njega .....kakva je usluga tako i bude nagradjen a uvoditi bakšiš kao obavezu pa to je čista glupost...bakšiš je slobodna volja gosta a ne obaveza a on prima platu za to što radi....znači bakšiš je neobavezan......šta ćemo onda kad u prodavnici kupujemo pa ne uzmemo sav kusur hoćemo li i tamo uvesti,Il na pumpi,kiosku.....
Konobari primaju platu da (rade svoj posao) usluzuju goste samo je dobra volja i zadovoljstvo uslugom neobavezan razlog da se usluziocu u ovom slučaju konobaru da napojnica...
Isto važi i za frizera, auto mehaničara, vodoinstalatera i ostale usluzioce!
Evo navescu jedan primer nezahvalnosti kojem sam prisustvovao. Covek na ruletu igrao,i osvojio oko 350 hiljada dinara. Bile su 2 radnice i ostavio im je svakoj po 1500 dinara. Kad je izasao one pocele da prave ruzne izraze lica i da ga vredjaju sto im je ostavio malo para. One su mu samo ukljucile igru i posle isplatile i nikakve vise obaveze nisu imale. E od tada sam shvatio da baksis dajem samo onima koji to zasluze posteno.
Neke gazde gledaju bakšiš u sastav plate pa ne podižu platu ili je daju minimalno vezujući se na bakšiš...Bakšiš je čast a ne obaveza. To je kao da castis vulkanizera jer ti je zakrpi gumu... Budalasanje
To je njegov posao, ima platu za to, baksis je dodatno ako je musterija zadovoljna uslugom, onim sto je pojeo/popio i ukupnim utiskom. Ne sme i ne moze da bude obavezan deo racuna jer isti nije obavezan. Znaci li to da mesar treba da trazi baksis jer je lepo isekao snicle ? Da med sestra trazi baksis jer je lepo dala injekciju... Apsolutno ne, zasluzi ga svoji odnosom i dobices, nije problem. Castis i dostavljaca ako je ok, ako je i on mrzovoljan cekas i kusur i racun ( jer znaju da lapaju kako im volja ).
Konobari kod nas rade za platu i ne bi trebalo da se bakšiš nameće kao obavezan, već da i dalje ostane dobrovoljan kao izraz zadovoljstva pruženom uslugom. Uostalom mislim da ni konobari nisu za ovaj predlog jer tvrdim da skoro svaki gost ostavi više nego što bi dobijali kada bi to bila obaveza.
Nije nam potreban taj američki problem, gde poslodavac ne plaća radnike pa je bakšiš obavezan i ispadneš monstrum ako ne ostaviš bar 25-30%. Ostavite to njima.
Ne znam zasto ljudi baksis vezuju za visinu racuna? Ako me ti sluzis sat vremena kakve veze ima da li sam ja potrosio 5 hiljada ili 35 hiljada za rucak? Ako ti ostavim 300-400 dinara na racun od 5 hiljada,ostavicu ti isto toliko i na racun od 15. Da nisu mozda teze skuplje flase vina da se donesu,ili kad neko olaca vise red je onda i konobar vise da ga odere?
Upravo to mi se danaa desilo... Racun bio 6500, ja mu ostavim 300din za kafu a on me gleda kao da sam mu sve pobio u kuci a lik pored mene popio kafu i kiselu vodu za 420din i daje mu 500, ovaj isti presrecan....
Tako je isto i kod notara... Visina takse za uslugu notara je proporcionalna velicini cifre na ugovoru... Desilo se da u isto vreme overavam 2 ugovora za dva stana, potpuno ista samo na jednom duplo veci iznos kupovine.
Taksa za taj je duplo veca jer je na tom ugovoru duplo veca cena, u cemu je fora?
bakšiš je poklon, nagrada za dobru uslugu, najbolje da me nateraju da ostavim bakšiš za uslugu kojom eventualno nisam zadovoljna, uostalom, cene sve hrane i pića su trostruko veće u kafićima nego u prodavnicama i u tu cenu je uračunata jedna trećina za nabavku, jedna trećina da se podmiri država u vidu poreza i plata, a jedna trećina ide gazdi kao čist profit.
Ako negde konobari rade uglavnom za baksis, pa MOZDA je baksis OK, ali ako imaju platu, zasto bi neko trebao da oseca obavezu da ih pride casti zato sto rade svoj posao?
I ako bas hocete baksis na racunu, OK, samo tada iskazati cenu "u komadu", pa baksis odbijati kao sto se odbija PDV.
Tako i vuci siti i koze na broju, a gost unapred zna koliko treba da plati, pa moze da odluci da li ce da udje u lokal ili ne!
Oduvjek a tako treba i da ostane i nista drugo,Dobra volja za korektnu uslugu.Nazalost i najcesce u ugostiteljstvu,poslodavci zloupotrebljavaju ovaj akt tako da svjesno smanjuju platu sa izgovorom da ce radnik dobiti i Baksis..jako drska pojava
Тренутно ни један конобар (ни почетник) неће да ради испод 60.000 дин, у најлошијим кафићима имају дневни бакшиш бар 2.000 дин. То је скоро 1.000€. Значи то су почетници, који су одрадили 2 шатора и 3 славе, тј не знају ништа о послу, а чак им мањка кућно васпитање па су са гостом на ти од првог контакта. Е сад у озбиљним ресторанима конобар има бакшиш бар 100€ дневно.
А то смањивање плата је било можда 90-их год, или си ти можда један од оних конобара који виже коштају послодавца него што заради, јер не знаш сервис, мешаш поруџбине, испадају ти чаше и флаше, једеш 2 оброка, мазнеш шта год може да се здипи...............
Ok red je ostaviti kad je kafa 130 din ostaviti 20, sto se kaze da se zaokruzi. Ali da li neko ostavlja baksis onome ko radi na pokretnoj traci za jos manju platu nego konobar? Svako radi za svoju platu a ljudi nisu pikretni crveni krst.
petar
Ako je obavezno, onda to nije baksis. To je onda kao taksa -plata-kelnera i to moze da bude OK a ako ste zadovoljni servisom na vama je da ostavite ako hocete i koliko ocete. U americi je to obavezno jer to je njihova jedina plata, oni zive od tog sto dodate na total racuna.
Podelite komentar
Vitez Koja
Meni se čini da država hoće da forsira ovo, jer će i na to naplaćivati pdv, jer ovako taj prihod nije oporezovan.Moramo se pobuniti protiv tog idiotizama i dodatne pljačke.
Podelite komentar
Danka
Zar on ne dobija platu? Ko meni daje bakšiš u firmi?
Podelite komentar
небојша
Nije to nikakav obavezan bakšiš nego LEGALIZACIJA PLJACKE !!!
Podelite komentar
Botan
Trula priča.. Koji idiot je izmislio bakšiš i zašto?
Podelite komentar
Milorad
Ne treba, baksis je privatno darivanje, ne dobivaju samo konobari baksis, vec i moleri, keramicari zidari i ostali.
Podelite komentar
91
Пуно људи коментарише марже, драње, ,,газде", лаку зараду... Нико не брани да се оде до АПР и отвори фирма, радња... Банке дају кредите, прихватају као хипотеку стан кућу, њиву... Ништа лакше . Што се бакшиша тиче, треба га давати само кад си задовољан и производом и услугом, а незадовољство уписати у КЊИГУ УТИСАКА или на сајт.
Podelite komentar
Aha
Ako ga uvedete na račun onda morate i u cenovnik; u takve restorane neću ni ulaziti. Ne možete vi unapred da odlučujete, jesam li sam zadovoljan uslugom konobara, sobarice, nosača, taksiste, mehaničara i ostalih.
Podelite komentar
Čika Mile
Bakšiš ostavljam konobarima po zasluzi,a konobaricama prema lepoti i ljubaznosti!🤐
Podelite komentar
Marko
Ja sam konobar,ne treba obavezno da se ostavlja baksis.
Podelite komentar
Sone
Za sta baksis? Sto seta okolo? A doktor koji spase zivot, njega castis, kazu mito. Nema baksis, ili za sve profesije, ili nikome. Jako zanimanje, konobar, bravo
Podelite komentar
Djape
Drzava treba da ima uvid jer sta ako neko pokusa da zloupotrebi ovo? Ili to ili da se zakonom zabrani baksis
Podelite komentar
Exxa
Obavezni bakšiš je glupost koju guraju vlasnici da bi ućarili još koji dinar. Konobar ima platu što te posluži. Bakšiš zavisi od ljubaznosti; da li će ga dobiti ili nema sledećeg ulaska u restoran.
Podelite komentar
jug
Svuda potencirate da uzimamo fiskalni račun, a odna da damo neki novac lično, bez ikakvog raćuna.
Podelite komentar
Bata Boki
A zasto da ostavimo baksis konobarima????? Onda svim usluznim delatnostima treba omoguciti to?! Prodavac u marketu,prodavac u pekari,ljubazna radnica u posti,distribuciji..i sl...svi oni nas ,,sluze,,..onda bi trebalo i za njih uvesti pod obavezno??? Zasto su konobari posebni???? Da me neko ne shvati pogresno,uredno platim racun..zasto i napojnica?!
Podelite komentar
Zeljko
@Bata Boki
Da ti ne bi gurali prst u čorbu,pljuvali u kapućino,prali prste u čaši rakije,gazili biftek đonom i sa poda vraćali u tanjir itd,itd
Podelite komentar
Boris
Treba da bude opcija, nikako obaveza. Baksis je nagrada ugostitelju za njegovu ljubaznost i ekstra pozrtvovanost koja se cesto (ne osnovano) podrazumeva od strane gostiju. Baksis je takodje motivacioni deo za (najcesce) radno vreme koje se tesko uklapa u porodicni zivot.
Podelite komentar
Милојко Кафеџија
Треба него шта! Не мож конобар да прима паре, а не плати харач, мислим порез!
Podelite komentar
Ma
Ostavite onda i u pekari kad vam ljubazno prodaju hleb
Podelite komentar
eeeeee, cime se vi bavite ???
@Ma
Neki ostave
Podelite komentar
Milorad
@Ma
Ovde ljudi mesaju babe i zabe sto se tice baksisa. Da dajem baksis prodavcima, pekarima pa oni ne rade kod mene, oni koji rade po pogodbi kod mene, oni ce dobiti baksis ili nece.
Podelite komentar
Neko
Ovo stvarno ne treba da bude interes države jer je to čast, poklon. Isto kao da neko donese novac vašem detetu, a država uzme porez...
Podelite komentar
Djuro
Uvek ostavim baksis ali srazmerno racunu , ako je manji racun ostavim tih 10% a i vise od 10% ali na veliki racun sigurno ne ostqvimo 10% zamislite na 100.000 din racuna treba da mu ostavim 10.000 din , a sta ako nisam zadovoljan uslugom ? Sto da mu ostavim , tad mu ne ostavim nistq ako moram 10 puta da zovem konobara , ako je nezainteresovan
Podelite komentar
0008034
Bakšiš je izraz zadovoljstva dobijenom uslugom uglavnom u restoranu, kafiću i naravno, ne treba da bude obavezan. To je lična stvar. I kasirka u hipermarketu, prodavačice cipela ili garderobe mogu da budu ljubazne, uslužne i korektne pa im niko ne ostavlja bakšiš.
Podelite komentar
D
Taj konobar radi za platu isto kao sto rade lekari ,prodavci u trgovinama,na pijacama,profesori,vozaci i svi drugi pa jer bi se onda i njima trebao davati baksis. Kakav baksis APSOLUTNO NE.
Podelite komentar
Sonsi
@D
Vidi se da ne ides po kafanama
Podelite komentar
Simke
Sta je sa kuvarica,sankcija nisu samo konobari ti koji zasluszuju bakšiš.Malo mi je glupo obavezivati ljude da moraju da ostave bakšiš.Pita li me neko jesam li zadovoljan hranom,uslugom,ljubaznošću.....
Podelite komentar
Dragana
Nisam nikad niti cu.Zasto bi bilo sta ostavila konobaru? Imaju oni platu.Svasta! Ko ima viska neka im ostavlja
Podelite komentar
nele
Ne
Podelite komentar
Mrki
Bakšiš isključivo ostavljam ako sam zadovoljan uslugom, jako je puno bezobraznih a neškolovanih konobara...
Podelite komentar
ISTINA
Za svaki unapred uračunati bakšiš treba se obratiti inspekciji.Ko ste vi da nekom određujete dali treba da časti ili ne?Ko zaslužuje dobiće a ko ne neće,dali ćete oduzeti 10% sa računa ako se gost požali na konobara?Cene u restoranima u Beogradu su kao u Milanu i još vam je malo pa bi i obavezan bakšiš da uvedete?!
Podelite komentar
Xy
Kod nas se predlaže, a često i primenjuje samo ono što je nakaradno na zapadu. Tako i za bakšiš. Dozvolili su privatnu praksu za doktore, pa oni i što mogu da obave u Domovima zdravlja ili Poliklinikama odrađuju privatno. U Nemačkoj je privatna praksa u sklopu državnog zdravstva, pa niko nije primoran da privatno plaća njihove usluge. Sve što je nakaradno, tu smo prvi.
Podelite komentar
Alexa
I znači moraću i nad.kanim konobarima da ostavljam čast? Bakšiš treba zaslužiti a ne da se podrazumeva!
Podelite komentar
Vozac Tomos Masine
sto bi castio konobara kad on samo donese treba castiti kuvara il rostilj majstora
Podelite komentar
Miki
Bakšiš treba da se zasluži a ne da bude obavezan.
Podelite komentar
Xxx
Neka ga gazda plaća.
Podelite komentar
Mile od Stalaća
Naravno da ne treba da bude deo računa.Vlasnik ugostiteljskog objekta formira svoje cene proizvoda i mi kao potrošači biramo da li te cene odgovaraju tom kvalitetu koji očekujemo ili ne.Vlasnik svoju maržu na proizvode koje nisu ispod 200%, a često su i do 500%-700% pravda time što mora da plati radnu snagu da nas služi, da nam podesi adekvatan ambijent i ne vidim zašto bi mi dodatno pod obavezno plaćali još i bakšiš i na to još i porez???Ako smo izuzetno zadovoljni uslugom, onda i treba dati bakšiš.Doduše ja ga dajem skoro uvek, osim ako baš nisam zadovoljan, a to nemam problem odmah i da kažem.Mi u ugostiteljskim objektima i plaćamo 200-500% skuplje nego da sami pravimo zato što tamo neko nama pravi ugođaj, da se mi osećamo prijatno, da možda jedemo neku hranu koju bolje znaju da naprave nego mi sami, jer bi oni trebalo da budu profesionalci u tome, da nam to sve serviraju uredno i čisto, da ne bi kod kuće pravili nered i prali posuđe, a još da pored svega toga ja moram i da dodatno pod obavezno finansiran nekoga sa čijom uslugom recimo nisam zadovoljan je nebuloza.
Podelite komentar
Zixilo
Da vam ispicam jednu pricu. Prodajem jaja na pijaci i cenim jaja 30 din po komadu. Dolazi gospodin i kaze moze po 28. Naravnoda da. On mi uredno placa 280 din za 10 kom. Sledici dan ga vidim u kaficu narucuje kafu 170 din i daje konobaru 200 i kaze u redu. Kad ima ko da nas vidi tad se daje baksis a kad ne ma ko ga ...
Podelite komentar
Zoran
Konobari ionako sebi prave baksis, kada ste u klubu ili diskoteci i naplati vam racun, cesto se desava da nema sitno od 50-100-200 din koje vam i ne donese vise, a koliko stolova ima u klubovima i kaficima, pa vi sami procenite...
Podelite komentar
Inter
Zato su "truli zapad" i englezi zakon,pa vi kako hocete
Podelite komentar
Vladimir
U SAD konobaru je plata 50% a ostalo od bakšiša. Na računu uvek stoji od 5 do do 20% pa sami birate procenat. Ukoliko ne izaberite iznos sami vam skinu 5% sa jariće. Ako plaćate u gotovini ostavite koliko hoćete. Neki restorani na jelovniku stave da je bakšiš obavezan a procenti su u zavisnosti od broja osoba za stolom. U CH, Fr, Italija Španija Nemačka Austrija jos nisam naišao na natpis obavezan bakšiš.
Podelite komentar
Kavkaz
@Vladimir
A jesi naisao na coperto u italiji?
Podelite komentar
Kavkaz
@Vladimir
Da se razumemo, nikako nisam za obavezan baksis iako sam konobar, svakom po zasluzi, ko voli neka ostavi, ko ne, ne mora.
Podelite komentar
Zoran Kg
Bakšiš je dobra volja korisnika usluga. On se sastoji iz više elemenata i to od kvaliteta poslužene porudžbine, od kvaliteta usluge i u krajnjoj meri od raspoloženja gostiju. On pripada svima zaposlenima, a ne samo konobarima koji ga obično utaje ako je u kešu. On nikako ne sme da utiče na visinu plata zaposlenih. On svakako pripada i onima koji održavaju higijenu objekta jer je ona ogledalo lokala, a i grada.
Podelite komentar
jelena
Ne ostavljam, prvo jer kuvari koji rade duplo tesi posao imaju manje kad se sve sabere od konobara a drugo pojedine poslodavce treba da bude stamota jer se na taj baksis izvlace da ne daju plate na vreme.
Podelite komentar
Djuro
@jelena
Dobar kuvar u Bg ima platu 2, 2.5 pa i 3000€ platu mesecno
Podelite komentar
mr
Meni na poslu niko ne ostavlja bakšiš zašto bih ja konobaru.
Podelite komentar
Sara
Ako sam zadovoljna uslugom, uvek ću ostaviti bakšiš. Lepo zarađujem i nije mi problem da ostavim. Pre neki dan sam u prepunom restoranu dobila jelo za 10 minuta, konobarica preljubazna, veoma brza, a hrana preukusna. Dobila je 500 dinara čast na račun od 2500. Radnica u maksiju se namučila pošteno dok je našla proizvod koji sam tražila, a koji je tek stigao i nije izložen u rafu... Kusur od 420 dinara sam njoj ostavila. Radnik na pumpi je primetio da mi je guma izduvana, obavestio me, naduvao je i pomogao mi oko ulja, tečnosti za stakla i brisača - dala sam mu 1000 dinara, jer mu ništa od toga nije u opisu posla osim da mi sipa gorivo. Kad vidim da se ljudi trude da dobro rade svoj posao i pored umora i jako malih plata za život sa ovim cenama, ostavljam novac sa zadovoljstvom. Radila sam i ja razne poslove tokom studija i znam koliko te nekad nečijih 200-300 dinara izvuče. Danas se vodim time da ko daje, uvek će imati i bar u mom slučaju je tako. Živeti sa 60.000 i manje sa ovim cenama je nemoguće, pa bar ko ima, treba da pomogne.
Podelite komentar
Tatjana
@Sara
Bravo,to je pravi stav i odnos prema nekom ko radi u uslužnih delatnostima ! Kada se trudi bez da mu tražite treba uvek nagraditi....
Podelite komentar
Vapaj
Da je plata 120000 din svi bi radili ko carevi a baksis niko ne bi ni pomenuo vec bi bio zakonski zabranjen. Ovako sa mizerijom od 55000din okvirno ,otimaju jedni drugima hleb iz usta. Uzasna drzava😪😪😪😪😪
Podelite komentar
Mamns
Ma kakav baksis... 200 din kafa u kaficu.. Ma daj...
Podelite komentar
Nana
Ne ostavljam baksis.. Ni meni niko ne daje baksis a vozim gradski bus...
Podelite komentar
Boca
Tek onda ce da te usluzi nikako i i da istrese pikslu nikada...
Podelite komentar
Dr
Trebamo častiti Baku na pijaci a ne konobare
Podelite komentar
Oki
Bakšiš je za konobara i sve zavisi od njega .....kakva je usluga tako i bude nagradjen a uvoditi bakšiš kao obavezu pa to je čista glupost...bakšiš je slobodna volja gosta a ne obaveza a on prima platu za to što radi....znači bakšiš je neobavezan......šta ćemo onda kad u prodavnici kupujemo pa ne uzmemo sav kusur hoćemo li i tamo uvesti,Il na pumpi,kiosku.....
Podelite komentar
Ako
Konobari primaju platu da (rade svoj posao) usluzuju goste samo je dobra volja i zadovoljstvo uslugom neobavezan razlog da se usluziocu u ovom slučaju konobaru da napojnica... Isto važi i za frizera, auto mehaničara, vodoinstalatera i ostale usluzioce!
Podelite komentar
Biki
Evo navescu jedan primer nezahvalnosti kojem sam prisustvovao. Covek na ruletu igrao,i osvojio oko 350 hiljada dinara. Bile su 2 radnice i ostavio im je svakoj po 1500 dinara. Kad je izasao one pocele da prave ruzne izraze lica i da ga vredjaju sto im je ostavio malo para. One su mu samo ukljucile igru i posle isplatile i nikakve vise obaveze nisu imale. E od tada sam shvatio da baksis dajem samo onima koji to zasluze posteno.
Podelite komentar
Pavednik
Neke gazde gledaju bakšiš u sastav plate pa ne podižu platu ili je daju minimalno vezujući se na bakšiš...Bakšiš je čast a ne obaveza. To je kao da castis vulkanizera jer ti je zakrpi gumu... Budalasanje
Podelite komentar
Www
Njegova plata je uračunata u cenu porudžbine pa ako bi uveli obavezan bakšiš,to bi bila plata jer naši preduzetnici su ,,gladni,, novca.
Podelite komentar
🤷
To je njegov posao, ima platu za to, baksis je dodatno ako je musterija zadovoljna uslugom, onim sto je pojeo/popio i ukupnim utiskom. Ne sme i ne moze da bude obavezan deo racuna jer isti nije obavezan. Znaci li to da mesar treba da trazi baksis jer je lepo isekao snicle ? Da med sestra trazi baksis jer je lepo dala injekciju... Apsolutno ne, zasluzi ga svoji odnosom i dobices, nije problem. Castis i dostavljaca ako je ok, ako je i on mrzovoljan cekas i kusur i racun ( jer znaju da lapaju kako im volja ).
Podelite komentar
Djole
Uz fiskalni porez..... Verovatno brinu o konobarima
Podelite komentar
Miki
Samo smisljaju nacine kako da ljude oderu na svakom cosku. Ovo je katastrofa vise.
Podelite komentar
Zoran
Konobari kod nas rade za platu i ne bi trebalo da se bakšiš nameće kao obavezan, već da i dalje ostane dobrovoljan kao izraz zadovoljstva pruženom uslugom. Uostalom mislim da ni konobari nisu za ovaj predlog jer tvrdim da skoro svaki gost ostavi više nego što bi dobijali kada bi to bila obaveza.
Podelite komentar
Vojvoda
Sad nam Bugarin uvodi harač umesto Turaka!
Podelite komentar
🙋🏻♀️
Nije nam potreban taj američki problem, gde poslodavac ne plaća radnike pa je bakšiš obavezan i ispadneš monstrum ako ne ostaviš bar 25-30%. Ostavite to njima.
Podelite komentar
Aca
Ne znam zasto ljudi baksis vezuju za visinu racuna? Ako me ti sluzis sat vremena kakve veze ima da li sam ja potrosio 5 hiljada ili 35 hiljada za rucak? Ako ti ostavim 300-400 dinara na racun od 5 hiljada,ostavicu ti isto toliko i na racun od 15. Da nisu mozda teze skuplje flase vina da se donesu,ili kad neko olaca vise red je onda i konobar vise da ga odere?
Podelite komentar
Mmm
@Aca
Pa jednostavno, ako potrošiš 1500 dinara, konobar je imao malo posla a ako potrošiš 10000, konobar je imao dosta posla.
Podelite komentar
Nenad
@Aca
Upravo to mi se danaa desilo... Racun bio 6500, ja mu ostavim 300din za kafu a on me gleda kao da sam mu sve pobio u kuci a lik pored mene popio kafu i kiselu vodu za 420din i daje mu 500, ovaj isti presrecan....
Podelite komentar
Nenad
@Aca
Tako je isto i kod notara... Visina takse za uslugu notara je proporcionalna velicini cifre na ugovoru... Desilo se da u isto vreme overavam 2 ugovora za dva stana, potpuno ista samo na jednom duplo veci iznos kupovine. Taksa za taj je duplo veca jer je na tom ugovoru duplo veca cena, u cemu je fora?
Podelite komentar
Anja
Kad budete trgovcima u radnjama ostavljali baksis, onda cemo i konobarima.
Podelite komentar
Hahaha
@Anja
Ja ostavljam i trgovcima.
Podelite komentar
maja
bakšiš je poklon, nagrada za dobru uslugu, najbolje da me nateraju da ostavim bakšiš za uslugu kojom eventualno nisam zadovoljna, uostalom, cene sve hrane i pića su trostruko veće u kafićima nego u prodavnicama i u tu cenu je uračunata jedna trećina za nabavku, jedna trećina da se podmiri država u vidu poreza i plata, a jedna trećina ide gazdi kao čist profit.
Podelite komentar
#
@maja
Па шта чекаш отвори кафић, чуј трећина
Podelite komentar
Namet na pamet
Ako negde konobari rade uglavnom za baksis, pa MOZDA je baksis OK, ali ako imaju platu, zasto bi neko trebao da oseca obavezu da ih pride casti zato sto rade svoj posao? I ako bas hocete baksis na racunu, OK, samo tada iskazati cenu "u komadu", pa baksis odbijati kao sto se odbija PDV. Tako i vuci siti i koze na broju, a gost unapred zna koliko treba da plati, pa moze da odluci da li ce da udje u lokal ili ne!
Podelite komentar
Kosta Lazar
Oduvjek a tako treba i da ostane i nista drugo,Dobra volja za korektnu uslugu.Nazalost i najcesce u ugostiteljstvu,poslodavci zloupotrebljavaju ovaj akt tako da svjesno smanjuju platu sa izgovorom da ce radnik dobiti i Baksis..jako drska pojava
Podelite komentar
#
@Kosta Lazar
Тренутно ни један конобар (ни почетник) неће да ради испод 60.000 дин, у најлошијим кафићима имају дневни бакшиш бар 2.000 дин. То је скоро 1.000€. Значи то су почетници, који су одрадили 2 шатора и 3 славе, тј не знају ништа о послу, а чак им мањка кућно васпитање па су са гостом на ти од првог контакта. Е сад у озбиљним ресторанима конобар има бакшиш бар 100€ дневно. А то смањивање плата је било можда 90-их год, или си ти можда један од оних конобара који виже коштају послодавца него што заради, јер не знаш сервис, мешаш поруџбине, испадају ти чаше и флаше, једеш 2 оброка, мазнеш шта год може да се здипи...............
Podelite komentar
Ivan
Naravno da ne. Šta ako je konobar neljubazan i neprofesionalan? Zašto ga obavezno častiti?
Podelite komentar
Zasto
Ok red je ostaviti kad je kafa 130 din ostaviti 20, sto se kaze da se zaokruzi. Ali da li neko ostavlja baksis onome ko radi na pokretnoj traci za jos manju platu nego konobar? Svako radi za svoju platu a ljudi nisu pikretni crveni krst.
Podelite komentar
Ruski specijalista
Ne bi trebalo, ne ostavljamo baksis ni kad nam postar donese porudzbinu.
Podelite komentar
E vidiš
@Ruski specijalista
I u kafani i u prodavnici i poštaru dam bakšiš, bar za kafu.
Podelite komentar