≫ 

"Čast za konobara": Treba li bakšiš da bude obavezni deo fiskalnog računa? (ANKETA)

 ≫ 

U Hrvatskoj je nedavno uvedeno oporezivanje bakšiša. Da li se nešto slično sprema i kod nas? Opet se povela polemika

Komentari

  • petar

    7. februar 2023 | 23:24

    Ako je obavezno, onda to nije baksis. To je onda kao taksa -plata-kelnera i to moze da bude OK a ako ste zadovoljni servisom na vama je da ostavite ako hocete i koliko ocete. U americi je to obavezno jer to je njihova jedina plata, oni zive od tog sto dodate na total racuna.

  • Vitez Koja

    7. februar 2023 | 21:57

    Meni se čini da država hoće da forsira ovo, jer će i na to naplaćivati pdv, jer ovako taj prihod nije oporezovan.Moramo se pobuniti protiv tog idiotizama i dodatne pljačke.

  • Danka

    7. februar 2023 | 21:22

    Zar on ne dobija platu? Ko meni daje bakšiš u firmi?

  • небојша

    7. februar 2023 | 21:20

    Nije to nikakav obavezan bakšiš nego LEGALIZACIJA PLJACKE !!!

  • Botan

    7. februar 2023 | 20:52

    Trula priča.. Koji idiot je izmislio bakšiš i zašto?

  • Milorad

    7. februar 2023 | 19:43

    Ne treba, baksis je privatno darivanje, ne dobivaju samo konobari baksis, vec i moleri, keramicari zidari i ostali.

  • 91

    7. februar 2023 | 19:40

    Пуно људи коментарише марже, драње, ,,газде", лаку зараду... Нико не брани да се оде до АПР и отвори фирма, радња... Банке дају кредите, прихватају као хипотеку стан кућу, њиву... Ништа лакше . Што се бакшиша тиче, треба га давати само кад си задовољан и производом и услугом, а незадовољство уписати у КЊИГУ УТИСАКА или на сајт.

  • Aha

    7. februar 2023 | 19:35

    Ako ga uvedete na račun onda morate i u cenovnik; u takve restorane neću ni ulaziti. Ne možete vi unapred da odlučujete, jesam li sam zadovoljan uslugom konobara, sobarice, nosača, taksiste, mehaničara i ostalih.

  • Čika Mile

    7. februar 2023 | 19:34

    Bakšiš ostavljam konobarima po zasluzi,a konobaricama prema lepoti i ljubaznosti!🤐

  • Marko

    7. februar 2023 | 19:15

    Ja sam konobar,ne treba obavezno da se ostavlja baksis.

  • Sone

    7. februar 2023 | 19:14

    Za sta baksis? Sto seta okolo? A doktor koji spase zivot, njega castis, kazu mito. Nema baksis, ili za sve profesije, ili nikome. Jako zanimanje, konobar, bravo

  • Djape

    7. februar 2023 | 19:12

    Drzava treba da ima uvid jer sta ako neko pokusa da zloupotrebi ovo? Ili to ili da se zakonom zabrani baksis

  • Exxa

    7. februar 2023 | 19:02

    Obavezni bakšiš je glupost koju guraju vlasnici da bi ućarili još koji dinar. Konobar ima platu što te posluži. Bakšiš zavisi od ljubaznosti; da li će ga dobiti ili nema sledećeg ulaska u restoran.

  • jug

    7. februar 2023 | 18:48

    Svuda potencirate da uzimamo fiskalni račun, a odna da damo neki novac lično, bez ikakvog raćuna.

  • Bata Boki

    7. februar 2023 | 18:24

    A zasto da ostavimo baksis konobarima????? Onda svim usluznim delatnostima treba omoguciti to?! Prodavac u marketu,prodavac u pekari,ljubazna radnica u posti,distribuciji..i sl...svi oni nas ,,sluze,,..onda bi trebalo i za njih uvesti pod obavezno??? Zasto su konobari posebni???? Da me neko ne shvati pogresno,uredno platim racun..zasto i napojnica?!

    • 8. februar 2023 | 09:45

      Zeljko

      @Bata Boki

      Da ti ne bi gurali prst u čorbu,pljuvali u kapućino,prali prste u čaši rakije,gazili biftek đonom i sa poda vraćali u tanjir itd,itd

  • Boris

    7. februar 2023 | 18:12

    Treba da bude opcija, nikako obaveza. Baksis je nagrada ugostitelju za njegovu ljubaznost i ekstra pozrtvovanost koja se cesto (ne osnovano) podrazumeva od strane gostiju. Baksis je takodje motivacioni deo za (najcesce) radno vreme koje se tesko uklapa u porodicni zivot.

  • Милојко Кафеџија

    7. februar 2023 | 18:08

    Треба него шта! Не мож конобар да прима паре, а не плати харач, мислим порез!

  • Ma

    7. februar 2023 | 18:00

    Ostavite onda i u pekari kad vam ljubazno prodaju hleb

    • 7. februar 2023 | 18:26

      eeeeee, cime se vi bavite ???

      @Ma

      Neki ostave

    • 7. februar 2023 | 19:49

      Milorad

      @Ma

      Ovde ljudi mesaju babe i zabe sto se tice baksisa. Da dajem baksis prodavcima, pekarima pa oni ne rade kod mene, oni koji rade po pogodbi kod mene, oni ce dobiti baksis ili nece.

  • Neko

    7. februar 2023 | 17:52

    Ovo stvarno ne treba da bude interes države jer je to čast, poklon. Isto kao da neko donese novac vašem detetu, a država uzme porez...

  • Djuro

    7. februar 2023 | 17:47

    Uvek ostavim baksis ali srazmerno racunu , ako je manji racun ostavim tih 10% a i vise od 10% ali na veliki racun sigurno ne ostqvimo 10% zamislite na 100.000 din racuna treba da mu ostavim 10.000 din , a sta ako nisam zadovoljan uslugom ? Sto da mu ostavim , tad mu ne ostavim nistq ako moram 10 puta da zovem konobara , ako je nezainteresovan

  • 0008034

    7. februar 2023 | 17:45

    Bakšiš je izraz zadovoljstva dobijenom uslugom uglavnom u restoranu, kafiću i naravno, ne treba da bude obavezan. To je lična stvar. I kasirka u hipermarketu, prodavačice cipela ili garderobe mogu da budu ljubazne, uslužne i korektne pa im niko ne ostavlja bakšiš.

  • D

    7. februar 2023 | 17:42

    Taj konobar radi za platu isto kao sto rade lekari ,prodavci u trgovinama,na pijacama,profesori,vozaci i svi drugi pa jer bi se onda i njima trebao davati baksis. Kakav baksis APSOLUTNO NE.

  • Simke

    7. februar 2023 | 17:40

    Sta je sa kuvarica,sankcija nisu samo konobari ti koji zasluszuju bakšiš.Malo mi je glupo obavezivati ljude da moraju da ostave bakšiš.Pita li me neko jesam li zadovoljan hranom,uslugom,ljubaznošću.....

  • Dragana

    7. februar 2023 | 17:32

    Nisam nikad niti cu.Zasto bi bilo sta ostavila konobaru? Imaju oni platu.Svasta! Ko ima viska neka im ostavlja

  • nele

    7. februar 2023 | 17:25

    Ne

  • Mrki

    7. februar 2023 | 17:22

    Bakšiš isključivo ostavljam ako sam zadovoljan uslugom, jako je puno bezobraznih a neškolovanih konobara...

  • ISTINA

    7. februar 2023 | 17:13

    Za svaki unapred uračunati bakšiš treba se obratiti inspekciji.Ko ste vi da nekom određujete dali treba da časti ili ne?Ko zaslužuje dobiće a ko ne neće,dali ćete oduzeti 10% sa računa ako se gost požali na konobara?Cene u restoranima u Beogradu su kao u Milanu i još vam je malo pa bi i obavezan bakšiš da uvedete?!

  • Xy

    7. februar 2023 | 17:07

    Kod nas se predlaže, a često i primenjuje samo ono što je nakaradno na zapadu. Tako i za bakšiš. Dozvolili su privatnu praksu za doktore, pa oni i što mogu da obave u Domovima zdravlja ili Poliklinikama odrađuju privatno. U Nemačkoj je privatna praksa u sklopu državnog zdravstva, pa niko nije primoran da privatno plaća njihove usluge. Sve što je nakaradno, tu smo prvi.

  • Alexa

    7. februar 2023 | 16:57

    I znači moraću i nad.kanim konobarima da ostavljam čast? Bakšiš treba zaslužiti a ne da se podrazumeva!

  • Vozac Tomos Masine

    7. februar 2023 | 16:43

    sto bi castio konobara kad on samo donese treba castiti kuvara il rostilj majstora

  • Miki

    7. februar 2023 | 16:41

    Bakšiš treba da se zasluži a ne da bude obavezan.

  • Xxx

    7. februar 2023 | 16:36

    Neka ga gazda plaća.

  • Mile od Stalaća

    7. februar 2023 | 16:30

    Naravno da ne treba da bude deo računa.Vlasnik ugostiteljskog objekta formira svoje cene proizvoda i mi kao potrošači biramo da li te cene odgovaraju tom kvalitetu koji očekujemo ili ne.Vlasnik svoju maržu na proizvode koje nisu ispod 200%, a često su i do 500%-700% pravda time što mora da plati radnu snagu da nas služi, da nam podesi adekvatan ambijent i ne vidim zašto bi mi dodatno pod obavezno plaćali još i bakšiš i na to još i porez???Ako smo izuzetno zadovoljni uslugom, onda i treba dati bakšiš.Doduše ja ga dajem skoro uvek, osim ako baš nisam zadovoljan, a to nemam problem odmah i da kažem.Mi u ugostiteljskim objektima i plaćamo 200-500% skuplje nego da sami pravimo zato što tamo neko nama pravi ugođaj, da se mi osećamo prijatno, da možda jedemo neku hranu koju bolje znaju da naprave nego mi sami, jer bi oni trebalo da budu profesionalci u tome, da nam to sve serviraju uredno i čisto, da ne bi kod kuće pravili nered i prali posuđe, a još da pored svega toga ja moram i da dodatno pod obavezno finansiran nekoga sa čijom uslugom recimo nisam zadovoljan je nebuloza.

  • Zixilo

    7. februar 2023 | 16:29

    Da vam ispicam jednu pricu. Prodajem jaja na pijaci i cenim jaja 30 din po komadu. Dolazi gospodin i kaze moze po 28. Naravnoda da. On mi uredno placa 280 din za 10 kom. Sledici dan ga vidim u kaficu narucuje kafu 170 din i daje konobaru 200 i kaze u redu. Kad ima ko da nas vidi tad se daje baksis a kad ne ma ko ga ...

  • Zoran

    7. februar 2023 | 16:29

    Konobari ionako sebi prave baksis, kada ste u klubu ili diskoteci i naplati vam racun, cesto se desava da nema sitno od 50-100-200 din koje vam i ne donese vise, a koliko stolova ima u klubovima i kaficima, pa vi sami procenite...

  • Inter

    7. februar 2023 | 16:26

    Zato su "truli zapad" i englezi zakon,pa vi kako hocete

  • Vladimir

    7. februar 2023 | 16:26

    U SAD konobaru je plata 50% a ostalo od bakšiša. Na računu uvek stoji od 5 do do 20% pa sami birate procenat. Ukoliko ne izaberite iznos sami vam skinu 5% sa jariće. Ako plaćate u gotovini ostavite koliko hoćete. Neki restorani na jelovniku stave da je bakšiš obavezan a procenti su u zavisnosti od broja osoba za stolom. U CH, Fr, Italija Španija Nemačka Austrija jos nisam naišao na natpis obavezan bakšiš.

    • 7. februar 2023 | 19:03

      Kavkaz

      @Vladimir

      A jesi naisao na coperto u italiji?

    • 7. februar 2023 | 19:06

      Kavkaz

      @Vladimir

      Da se razumemo, nikako nisam za obavezan baksis iako sam konobar, svakom po zasluzi, ko voli neka ostavi, ko ne, ne mora.

  • Zoran Kg

    7. februar 2023 | 16:25

    Bakšiš je dobra volja korisnika usluga. On se sastoji iz više elemenata i to od kvaliteta poslužene porudžbine, od kvaliteta usluge i u krajnjoj meri od raspoloženja gostiju. On pripada svima zaposlenima, a ne samo konobarima koji ga obično utaje ako je u kešu. On nikako ne sme da utiče na visinu plata zaposlenih. On svakako pripada i onima koji održavaju higijenu objekta jer je ona ogledalo lokala, a i grada.

  • jelena

    7. februar 2023 | 16:25

    Ne ostavljam, prvo jer kuvari koji rade duplo tesi posao imaju manje kad se sve sabere od konobara a drugo pojedine poslodavce treba da bude stamota jer se na taj baksis izvlace da ne daju plate na vreme.

    • 7. februar 2023 | 18:18

      Djuro

      @jelena

      Dobar kuvar u Bg ima platu 2, 2.5 pa i 3000€ platu mesecno

  • mr

    7. februar 2023 | 16:24

    Meni na poslu niko ne ostavlja bakšiš zašto bih ja konobaru.

  • Sara

    7. februar 2023 | 16:23

    Ako sam zadovoljna uslugom, uvek ću ostaviti bakšiš. Lepo zarađujem i nije mi problem da ostavim. Pre neki dan sam u prepunom restoranu dobila jelo za 10 minuta, konobarica preljubazna, veoma brza, a hrana preukusna. Dobila je 500 dinara čast na račun od 2500. Radnica u maksiju se namučila pošteno dok je našla proizvod koji sam tražila, a koji je tek stigao i nije izložen u rafu... Kusur od 420 dinara sam njoj ostavila. Radnik na pumpi je primetio da mi je guma izduvana, obavestio me, naduvao je i pomogao mi oko ulja, tečnosti za stakla i brisača - dala sam mu 1000 dinara, jer mu ništa od toga nije u opisu posla osim da mi sipa gorivo. Kad vidim da se ljudi trude da dobro rade svoj posao i pored umora i jako malih plata za život sa ovim cenama, ostavljam novac sa zadovoljstvom. Radila sam i ja razne poslove tokom studija i znam koliko te nekad nečijih 200-300 dinara izvuče. Danas se vodim time da ko daje, uvek će imati i bar u mom slučaju je tako. Živeti sa 60.000 i manje sa ovim cenama je nemoguće, pa bar ko ima, treba da pomogne.

    • 7. februar 2023 | 18:35

      Tatjana

      @Sara

      Bravo,to je pravi stav i odnos prema nekom ko radi u uslužnih delatnostima ! Kada se trudi bez da mu tražite treba uvek nagraditi....

  • Vapaj

    7. februar 2023 | 16:17

    Da je plata 120000 din svi bi radili ko carevi a baksis niko ne bi ni pomenuo vec bi bio zakonski zabranjen. Ovako sa mizerijom od 55000din okvirno ,otimaju jedni drugima hleb iz usta. Uzasna drzava😪😪😪😪😪

  • Mamns

    7. februar 2023 | 16:15

    Ma kakav baksis... 200 din kafa u kaficu.. Ma daj...

  • Nana

    7. februar 2023 | 16:14

    Ne ostavljam baksis.. Ni meni niko ne daje baksis a vozim gradski bus...

  • Boca

    7. februar 2023 | 16:14

    Tek onda ce da te usluzi nikako i i da istrese pikslu nikada...

  • Dr

    7. februar 2023 | 16:12

    Trebamo častiti Baku na pijaci a ne konobare

  • Oki

    7. februar 2023 | 16:11

    Bakšiš je za konobara i sve zavisi od njega .....kakva je usluga tako i bude nagradjen a uvoditi bakšiš kao obavezu pa to je čista glupost...bakšiš je slobodna volja gosta a ne obaveza a on prima platu za to što radi....znači bakšiš je neobavezan......šta ćemo onda kad u prodavnici kupujemo pa ne uzmemo sav kusur hoćemo li i tamo uvesti,Il na pumpi,kiosku.....

  • Ako

    7. februar 2023 | 16:11

    Konobari primaju platu da (rade svoj posao) usluzuju goste samo je dobra volja i zadovoljstvo uslugom neobavezan razlog da se usluziocu u ovom slučaju konobaru da napojnica... Isto važi i za frizera, auto mehaničara, vodoinstalatera i ostale usluzioce!

  • Biki

    7. februar 2023 | 16:07

    Evo navescu jedan primer nezahvalnosti kojem sam prisustvovao. Covek na ruletu igrao,i osvojio oko 350 hiljada dinara. Bile su 2 radnice i ostavio im je svakoj po 1500 dinara. Kad je izasao one pocele da prave ruzne izraze lica i da ga vredjaju sto im je ostavio malo para. One su mu samo ukljucile igru i posle isplatile i nikakve vise obaveze nisu imale. E od tada sam shvatio da baksis dajem samo onima koji to zasluze posteno.

  • Pavednik

    7. februar 2023 | 16:04

    Neke gazde gledaju bakšiš u sastav plate pa ne podižu platu ili je daju minimalno vezujući se na bakšiš...Bakšiš je čast a ne obaveza. To je kao da castis vulkanizera jer ti je zakrpi gumu... Budalasanje

  • Www

    7. februar 2023 | 16:03

    Njegova plata je uračunata u cenu porudžbine pa ako bi uveli obavezan bakšiš,to bi bila plata jer naši preduzetnici su ,,gladni,, novca.

  • 🤷

    7. februar 2023 | 16:03

    To je njegov posao, ima platu za to, baksis je dodatno ako je musterija zadovoljna uslugom, onim sto je pojeo/popio i ukupnim utiskom. Ne sme i ne moze da bude obavezan deo racuna jer isti nije obavezan. Znaci li to da mesar treba da trazi baksis jer je lepo isekao snicle ? Da med sestra trazi baksis jer je lepo dala injekciju... Apsolutno ne, zasluzi ga svoji odnosom i dobices, nije problem. Castis i dostavljaca ako je ok, ako je i on mrzovoljan cekas i kusur i racun ( jer znaju da lapaju kako im volja ).

  • Djole

    7. februar 2023 | 16:02

    Uz fiskalni porez..... Verovatno brinu o konobarima

  • Miki

    7. februar 2023 | 16:02

    Samo smisljaju nacine kako da ljude oderu na svakom cosku. Ovo je katastrofa vise.

  • Zoran

    7. februar 2023 | 16:02

    Konobari kod nas rade za platu i ne bi trebalo da se bakšiš nameće kao obavezan, već da i dalje ostane dobrovoljan kao izraz zadovoljstva pruženom uslugom. Uostalom mislim da ni konobari nisu za ovaj predlog jer tvrdim da skoro svaki gost ostavi više nego što bi dobijali kada bi to bila obaveza.

  • Vojvoda

    7. februar 2023 | 16:01

    Sad nam Bugarin uvodi harač umesto Turaka!

  • 🙋🏻‍♀️

    7. februar 2023 | 16:01

    Nije nam potreban taj američki problem, gde poslodavac ne plaća radnike pa je bakšiš obavezan i ispadneš monstrum ako ne ostaviš bar 25-30%. Ostavite to njima.

  • Aca

    7. februar 2023 | 15:59

    Ne znam zasto ljudi baksis vezuju za visinu racuna? Ako me ti sluzis sat vremena kakve veze ima da li sam ja potrosio 5 hiljada ili 35 hiljada za rucak? Ako ti ostavim 300-400 dinara na racun od 5 hiljada,ostavicu ti isto toliko i na racun od 15. Da nisu mozda teze skuplje flase vina da se donesu,ili kad neko olaca vise red je onda i konobar vise da ga odere?

    • 7. februar 2023 | 16:05

      Mmm

      @Aca

      Pa jednostavno, ako potrošiš 1500 dinara, konobar je imao malo posla a ako potrošiš 10000, konobar je imao dosta posla.

    • 7. februar 2023 | 16:33

      Nenad

      @Aca

      Upravo to mi se danaa desilo... Racun bio 6500, ja mu ostavim 300din za kafu a on me gleda kao da sam mu sve pobio u kuci a lik pored mene popio kafu i kiselu vodu za 420din i daje mu 500, ovaj isti presrecan....

    • 7. februar 2023 | 16:37

      Nenad

      @Aca

      Tako je isto i kod notara... Visina takse za uslugu notara je proporcionalna velicini cifre na ugovoru... Desilo se da u isto vreme overavam 2 ugovora za dva stana, potpuno ista samo na jednom duplo veci iznos kupovine. Taksa za taj je duplo veca jer je na tom ugovoru duplo veca cena, u cemu je fora?

  • Anja

    7. februar 2023 | 15:57

    Kad budete trgovcima u radnjama ostavljali baksis, onda cemo i konobarima.

  • maja

    7. februar 2023 | 15:55

    bakšiš je poklon, nagrada za dobru uslugu, najbolje da me nateraju da ostavim bakšiš za uslugu kojom eventualno nisam zadovoljna, uostalom, cene sve hrane i pića su trostruko veće u kafićima nego u prodavnicama i u tu cenu je uračunata jedna trećina za nabavku, jedna trećina da se podmiri država u vidu poreza i plata, a jedna trećina ide gazdi kao čist profit.

    • 7. februar 2023 | 17:03

      #

      @maja

      Па шта чекаш отвори кафић, чуј трећина

  • Namet na pamet

    7. februar 2023 | 15:54

    Ako negde konobari rade uglavnom za baksis, pa MOZDA je baksis OK, ali ako imaju platu, zasto bi neko trebao da oseca obavezu da ih pride casti zato sto rade svoj posao? I ako bas hocete baksis na racunu, OK, samo tada iskazati cenu "u komadu", pa baksis odbijati kao sto se odbija PDV. Tako i vuci siti i koze na broju, a gost unapred zna koliko treba da plati, pa moze da odluci da li ce da udje u lokal ili ne!

  • Kosta Lazar

    7. februar 2023 | 15:53

    Oduvjek a tako treba i da ostane i nista drugo,Dobra volja za korektnu uslugu.Nazalost i najcesce u ugostiteljstvu,poslodavci zloupotrebljavaju ovaj akt tako da svjesno smanjuju platu sa izgovorom da ce radnik dobiti i Baksis..jako drska pojava

    • 7. februar 2023 | 17:14

      #

      @Kosta Lazar

      Тренутно ни један конобар (ни почетник) неће да ради испод 60.000 дин, у најлошијим кафићима имају дневни бакшиш бар 2.000 дин. То је скоро 1.000€. Значи то су почетници, који су одрадили 2 шатора и 3 славе, тј не знају ништа о послу, а чак им мањка кућно васпитање па су са гостом на ти од првог контакта. Е сад у озбиљним ресторанима конобар има бакшиш бар 100€ дневно. А то смањивање плата је било можда 90-их год, или си ти можда један од оних конобара који виже коштају послодавца него што заради, јер не знаш сервис, мешаш поруџбине, испадају ти чаше и флаше, једеш 2 оброка, мазнеш шта год може да се здипи...............

  • Ivan

    7. februar 2023 | 15:51

    Naravno da ne. Šta ako je konobar neljubazan i neprofesionalan? Zašto ga obavezno častiti?

  • Zasto

    7. februar 2023 | 15:49

    Ok red je ostaviti kad je kafa 130 din ostaviti 20, sto se kaze da se zaokruzi. Ali da li neko ostavlja baksis onome ko radi na pokretnoj traci za jos manju platu nego konobar? Svako radi za svoju platu a ljudi nisu pikretni crveni krst.

  • Ruski specijalista

    7. februar 2023 | 15:48

    Ne bi trebalo, ne ostavljamo baksis ni kad nam postar donese porudzbinu.

    • 7. februar 2023 | 16:48

      E vidiš

      @Ruski specijalista

      I u kafani i u prodavnici i poštaru dam bakšiš, bar za kafu.