"Čast za konobara": Treba li bakšiš da bude obavezni deo fiskalnog računa? (ANKETA)
U nekim zemljama, poput SAD, davanje napojnice je uobičajena praksa, zapravo, ne postavlja se pitanje: na računu vas "sačeka" taksa od 15-20%, a svaki bakšiš manji od tog procenta - smatra se "lošim".
Tako je i u brojnim državama Evrope, dok je u Srbiji davanje bakšiša još uvek proizvoljno. Ne samo u kontekstu visine iznosa, već se i ne podrazumeva da morate dati bakšiš.
Po nekom ličnom nahođenju, ljudi uglavnom ostavljaju napojnicu posle ručka/večere, i što je veći iznos na računu - to veća napojnica. Pre skoro tri godine smo pokrenuli upravo ovu temu, uz pitanje Da li Srbi daju bakšiš u kafiću i imaju li potrebu da se "pokažu" svuda ili samo u centru grada?.
Ovo je rezultat ankete koji smo tada sastavili:
U međuvremenu, cene su podivljale u celom svetu, a prema aktuelnim podacima RZS-a, u proteklom periodu je skočila cena salata i predjela u restoranima, što stvara dodatni pritisak na džep potrošača.
To može da znači i da će ostavljati manji bakšiš na ovim mestima ili da će on potpuno izostati.
Istovremeno, predlog da "čast" za konobara bude 10 odsto od iznosa računa potekao je od poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede - HORES, koje će ministarstvima turizma i finansija uputiti inicijativu za uvođenje napojnice u legalne tokove.
Verujemo da će ovaj predlog naići na različite stavove ljudi, a pomenuto udruženje navodi da nije ideja da napojnica bude obavezna, već dobrovoljno davanje. Takođe, ideja je da se određeni procenat te "časti" - ne oporezuje. O tome se za Tanjug izjasnio predsednik HORES-a, Georgi.Genov
On je precizirao i da se ovaj predlog odnosi na plaćanje platnim karticama, dok je, kako je rekao, davanje bakšiša kešom praktično nemoguće kontrolisati.
- Ovde se radi o plaćanju karticama, a tako se obavlja oko 90 odsto plaćanja i to do određenog iznosa. Ako, recimo, neko plaćanjem karticom daje 1.000 dinara bakšiša, i ako bi neoporezivi procenat bio 10, tada 100 dinara ne bi bilo oporezovano, ostalo bi u kasi i isplaćivalo bi se osoblju koje radi, a ne samo konobarima, već i onima koji rade u kuhinji i slično - kaže Genov i dodaje da kod nas - za razliku od mnogih zemalja gde je bakšiš obavezan u visini od tri do više od 15 odsto - nije regulisan propisima, ali postoji običaj da se časti onaj ko je pružio neku uslugu, poslužio u restoranu, nosio kofer u hotelu, kao taksista prevezao putnika i slično.
Genov je ocenio da bi tu praksu trebalo regulisati propisima, a na pitanje koliko bi trebalo da iznosi ova čast, rekao je da se ona kod nas obično kreće do 10 odsto.
A kada smo kod te teme, podsećamo vas i da je u Hrvatskoj nedavno uvedeno oporezivanje bakšiša. Naime, napojnica trenutno nije ni prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronski, tretira jednako kao osnovni dohodak.
Da bi bakšiš možda mogao ili trebalo da bude "obavezni deo" na računu, smatraju i u timu koji je osmislio aplikaciju TipKing, a koja se odnosi upravo na ostavljanje napojnice.
(Telegraf Biznis)
Video: Vučić na otvaranju deonice Moravskog koridora: "Ovo je najbolji put u Srbiji, pišemo istoriju"
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ivan
Naravno da ne. Šta ako je konobar neljubazan i neprofesionalan? Zašto ga obavezno častiti?
Podelite komentar
Zasto
Ok red je ostaviti kad je kafa 130 din ostaviti 20, sto se kaze da se zaokruzi. Ali da li neko ostavlja baksis onome ko radi na pokretnoj traci za jos manju platu nego konobar? Svako radi za svoju platu a ljudi nisu pikretni crveni krst.
Podelite komentar
Ruski specijalista
Ne bi trebalo, ne ostavljamo baksis ni kad nam postar donese porudzbinu.
Podelite komentar