• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Brza pruga do Budimpešte gotova 2025, neće biti zaustavljanja na granici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sastao se danas sa svojim mađarskim kolegom, Janošem Lazarom

  • 0
vesić Vesić sa mađarskim kolegom Janosem Lazarom / Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, sastao se danas u Beogradu sa mađarskim kolegom Janošem Lazarom i izjavio da će brza pruga između Beograda i Budimpešta biti gotova 2025. godine, kao i da je dogovoreno da se vozovi ne zaustavljaju na granici.

Vesić i Lazar su razgovarali u Vladi Srbije o realizaciji projekta brze pruge Beograd-Budimpešta i unapređenju železničkog i drumskog saobraćaja između dve zemlje.

- Kao što znate, 2025. godine imaćemo brzu prugu između Beograda i Budimpešte i sada smo se dogovorili kako će ti vozovi raditi. To znači da carina i granični prelazi treba da budu u Beogradu i Budimpešti, da nema stajanja na granici jer suština brze pruge je upravo to - rekao je Vesić nakon sastanka i dodao da je sa mađarskim kolegom razgovarao i o druge dve dve pruge - o vezi Subotice sa Segedinom i Bajom.

- Obavestio sam mog kolegu ministra da Srbija počinje izgradnju svoje saobraćajnice od graničnog prelaza Bački Breg do graničnog prelaska sa Rumunijom Nakovo - rekao je Vesić i istakao da "Srbija i Mađarska nisu samo susedi već i strateški partneri, zemlje koje blisko sarađuju i zajednički vide svoju budućnost".

- Uravo zato ono što Janoš i ja radimo jeste sprovođenje politike koja je oličenje premijera Orbana i predsedniika Vučića, da Srbija i Mađarska zajedno funkcionišu i da među nama nema barijera.

Vesić dodaje i da je sa mađarskim ministrom razgovarao o Dunavu, koji je neiskorišćena šansa za Srbiju, a delimično i za Mađarsku.

- Dunav je veza između Srbije i Mađarske. Više ćemo se baviti projektima na Dunavu jer je to šansa za naše dve zamlje. Da zaživi veza brodom između Budimpešte i Beograda o čemu smo potpisali sporazum pre nekoliko godina i radićemo zajedno, jer tu možemo zajednički da uradimo i nove projekte. Veoma je važno u ovim vremenima imati iskrenog prijatelja, kao što je to naš bratski mađarski narod. I veoma je važno da između nas nema nikakvih problema u saradnji.

Mađarski ministar građevinarstva i investicija, Janoš Lazar, kaže da je cilj današnjeg razgovora bio jačanje železničkog i drumskog saobraćaj.

- Izgradićemo prugu između Budimpešte i Beograda. Povezaćemo prugom Suboticu i Segedin. I izgradićemo prugu između Subotice i Baje. Pored toga, izgradićemo auto-puteve pored državnih granica i omogućićemo priključivanje na autoputeve i kod Tompe i kod Herceg Santoa - kaže on.

Video: Ministarstvo građevine i Telekom potpisali memorandum o saradnji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>