• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mlađi engleski lekari štrajkuju u martu: Krivac za obustavu rada desetina hiljada doktora, visoka inflacija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lekari su pristali 2019. godine na godišnje povećanje plata od dva odsto u sklopu četvorogodišnjeg sporazuma, ali navode da je taj sporazum sada neadekvatan zbog velike inflacije

  • 0
Lekari, doktori, umor

Foto: Shutterstock

Desetine hiljada mlađih lekara u Engleskoj izjasnilo se za održavanje štrajka narednog meseca, saopštio je danas njihov sindikat.

Britansko medicinsko udruženje (BMA), koje predstavlja neke od 45.000 mlađih doktora u Engleskoj, navodi da se 98 odsto onih koji su učestvovali u glasanju, izjasnilo za štrajk, dodajući da će sledećeg meseca organizovati 72-časovni prekid rada, preneo je Rojters.

Oni su pristali 2019. godine na godišnje povećanje plata od dva odsto u sklopu četvorogodišnjeg sporazuma, ali navode da je taj sporazum sada neadekvatan zbog velike inflacije, piše Tanjug.

BMA navodi da su mlađi lekari pretrpeli više od 25 odsto realnog smanjenja plata od 2008. godine, zbog čega su mnogi demoralisani i četiri od 10 žele da napuste profesiju.

Još jedan sindikat, Udruženje bolničkih konsultanata i specijalista naveo je da su se mlađi lekari, njihovi članovi, takođe, izjasnili za štrajk.

U tom štrajku, koji će biti održan 15. marta, učestvovaće manje od hiljadu zaposlenih.

Vlada britanskog premijera Rišija Sunaka tvrdi da bi povećanje plata samo izazvalo veću inflaciju.

Više od 10.000 zaposlenih u Hitnoj pomoći štrajkovalo je pre dve nedelje, dok je sindikat medicinskih sestara prošle nedelje najavio novi 48-časovni štrajk od 1. marta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>