• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvara se još 11 Mejkers labova do kraja godine: Moderna učionica dolazi u ove gradove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mejkers lab će prvi put dobiti i škola koja ima dvojezičnu nastavu

  • 0
mejkers lab, čačak, otvaranje prvog mejkers laba u srbiji Telegraf.rs

Grupa za obrazovanje odabrala je 11 novih srednjih škola koje će dobiti svoje prve Mejkers labove do kraja godine. Podsetimo, Mejkers lab je moderna učionica koja je zamišljena da učenicima i nastavnicima na inovativan način omogući pristup edukaciji i rešavanju problema.

Prva tzv. "učionica 22. veka" otvorena je u Medicinskoj školi u Čačku, a odmah za njom usledile su i one u školskom centru "Nikola Tesla" u Vršcu, Zaječarskoj gimnaziji  i Tehničkoj školi "Rade Metalac" u Leskovcu.

Na konkurs se prijavilo 60 srednjih škola svih profila iz cele Srbije, a odabrano je njih 11 koje su pokazale najveći kapacitet i potencijal za inovativni rad sa svojim đacima i veliku želju da ga usavrše u skladu sa privredom i naukom 21. veka.

U pitanju su sledeće srednje škole: Tehnička škola u Knjaževcu, Šesta beogradska gimnazija, Prva beogradska gimnazija, Osnovna i srednja škola sa domom učenika "Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu, Prva kragujevačka gimnazija, Tehnička škola u Mladenovcu, Poljoprivredno- hemijska škola "Dr Đorđe Radić" u Kraljevu, Gimnazija u Vrnjačkoj Banji, Elektrotehnička škola "Mija Stanimirović" u Nišu i Medicinska škola "Dr Andra Jovanović" u Šapcu.

Ove godine, Mejkers lab će prvi put dobiti i škola koja ima dvojezičnu nastavu, kao pilot projekat, a to je Srednja škola “Sezai Surroi” u Bujanovcu.

Na ovaj način, pridružuju se mreži postojećih Mejkers labova što podrazumeva ne samo renoviranje i opremanje prostora, već i punu podršku u njihovom radu: edukaciju i podršku nastavnicima, vannastavne programe u skladu sa interesovanjima i potrebama učenika, kao i povezivanje sa stručnjacima iz privrede, nauke, kulture i drugih relevantnih oblasti društva.

Grupa za obrazovanje, pored izgradnje Mejkers labova, radi i na izgradnji zajednice koordinatora i nastavnika iz Mejkers labova, te je tako organizovano i prvo zajedničko okupljanje u februaru, koje je za temu imalo upoznavanje, deljenje dosadašnjih iskustava i planiranje aktivnosti za ovu godinu.

U postojećim Mejkers labovima se uveliko odvija redovna nastava, ali i vannastavne aktivnosti poput razvoja učeničkih kompanija, naučnih sekcija, školskih klubova i slično.

Sledeće okupljanje obuhvatiće i koordinatore novih Mejkers labova, u cilju deljenja znanja i jačanja mreže Mejkers labova.

Video: Otvoren prvi Mejkers lab u Srbiji: Ovo je mesto za nove ideje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>