• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da se nisu "zaleteli"? G7 ponovo razmatra ograničenje cene ruske nafte

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gornja granica cene od 60 dolara po barelu je nametnuta na ruski izvoz nafte na more na tri meseca

  • 3
ruska nafta Foto: Shutterstock

Grupa sedam (G7) planira da preispita gornju granicu cena za morski izvoz ruske sirove nafte, verovatno u narednih nekoliko nedelja, kaže Elizabet Rozenberg, pomoćnik sekretara za finansiranje terorizma i finansijske zločine u Ministarstvu finansija SAD.

Granica cene od 60 dolara po barelu, koja se primenjuje na isporuke ruske sirove nafte, stupila je na snagu 5. decembra, a podržale su je EU i Australija.

- Sve što mogu da kažem je da G7 planira da ponovo proceni plafon u martu - kazala je Rozenberg za RIA Novosti, i navodno je izbegla pitanje uticaja gornje cene na ravnotežu ponude i potražnje na globalnom tržištu sirove nafte.

Ona je takođe odbila da komentariše efikasnost sankcija, ili njihovu sposobnost da promene politiku koju sprovodi Moskva.

U međuvremenu, američki izaslanik za energetiku, Amos Hohštajn, rekao je da ograničenja cena - koje su nametnuli G7 i saveznici da bi primorali Rusiju da prodaje svoju sirovu naftu i gorivo sa popustom - dobro funkcionišu.

Ova mera, kako piše RT, zabranjuje zapadnim kompanijama da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske nafte, osim ako se teret ne kupi po ceni od 60 dolara po barelu ili ispod.

Slične gornje granice cena primenjuju se na ruske rafinisane naftne derivate od 5. februara.

Saveznici su se usaglasili da postave ograničenje cene od 100 dolara po barelu za dizel, mlazno gorivo i benzin iz Rusije, kao i gornju granicu od 45 dolara po barelu za ostale naftne proizvode, kao što je mazut koji se koristi u industriji.

Ranije ove nedelje, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, rekao je da su "zemlje G7 postavile gornju granicu cene ruske nafte koja zapravo ne postoji", na osnovu nivoa tržišnih cena.

Video: Vučić: Sada imate rast cene nafte koji će biti enorman

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SS

    8. mart 2023 | 14:55

    Smejurija šta ovi sa zapada rade i kakve izjave daju....

  • Fredy

    8. mart 2023 | 14:36

    Rusio nedajte ni flasicu svoje nafte fasistima.

  • Pirko

    9. mart 2023 | 09:08

    Postavljam gornju granicu za Majbah AMG je 5000 evra, Audi Q7 na 2800,... Hoće li mi prodati po tim cenama?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>