• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaustavljeno trgovanje za više američkih banaka: SVB "virus" zarazio i Evropu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Deonice banaka su posebno snažno pale u Italiji i Švajcarskoj. Zaustavljeno je trgovanje za više akcija američkih banaka na otvorenom tržištu.

  • 2
Nemačka banka inflacija Foto: Tanjug/AP

Nema sumnje da je bankrot jedne od nekada najvećih američkih banaka, SVB, ozbiljno uzdrmao Volstrit i tržište Amerike... Ali, "odzvanjanje" se čulo i mnogo dalje - sve do Evrope i ostatka sveta.

Evropske akcije su pale danas, 13. februara, pošto su investitori odbacili globalne napore da zaustave "brzu krizu", koja potiče iz američkog bankarskog sektora. Istovremeno, zaustavljeno je trgovanje za više akcija američkih banaka na otvorenom tržištu.

Nemački finansijski nadzornik insistira na tome da kolaps banke Silicijumske doline (SVB) ne predstavlja pretnju po finansijsku stabilnost, a francuski ministar ekonomije je izjavio da "bankrot američkih banaka nije zarazan".

Međutim, činjenica je da su evropske akcije pale duboko u crvenu zonu, kako je jutro odmicalo, a deonice banaka su posebno snažno pale u Italiji i Švajcarskoj.

Berze u Frankfurtu i Parizu pale su za oko tri odsto, dok je Milano u jednoj fazi pao skoro pet odsto, a Cirih 1,7 odsto. London je pao za 2,3 procenta sa ograničenim gubicima, nakon što je HSBC pristao da kupi SVB-ovu britansku diviziju za nominalni iznos od jedne futne (1,2 dolara).

Dolar je takođe pao, jer su previranja izazvala neizvesnost oko planova američkih Federalnih rezervi da povećaju kamatne stope. Takođe su pale i cene nafte.

Dodatno, danas je osvanula vest da je u petak zatvorena i Signature banka iz Njujorka.

Kriza je primorala FED, Ministarstvo finansija i Federalnu korporaciju za osiguranje depozita da obećaju da će "u potpunosti zaštititi sve štediše i pružiti podršku svim zajmodavcima koji se bore da pronađu gotovinu", pružajući im lakše uslove za kratkoročne kredite.

U zajedničkom saopštenju, oni su rekli da će štediše SVB-a imati pristup "svom svom novcu" od ponedeljka, 13. marta, i da poreski obveznici neće morati da plaćaju račun.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>