• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan posle sutra: Rojters o "prividnom olakšanju", azijska tržišta pala zbog akvizicije Kredi Svisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Centralna banke je navela u saopštenju da će postignuti sporazum "obezbediti finansijsku stabilnost i zaštititi švajcarsku ekonomiju"

  • 0
ubs, kredi svis Foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bankarske akcije su oslabile danas, 20. marta, pošto je početno olakšanje zbog istorijskog spasavanja problematičnog zajmodavca Kredi Svis - od strane rivala UBS Grupe i uz podršku države - "ustupilo mesto" novim dilemama.

Naime, već rano jutros, nepunih 12 sati od donošenja važne odluke za Kredi Svis, pokreću se pitanja o rizicima dugova sa visokim prinosom koje su izdale velike banke.

Akcije u Azijsko-pacifičkom regionu su negativno odreagovale na pomenutu akviziciju, čak i kada su regulatori širom regiona nastojali da uvere investitore da je njihov novac bezbedan.

Akcije u Hongkongu, koji važi za finansijski epicentar regije, skliznule su 3 odsto, preneo je CNBC, dodajući da su "tržišta većinski pala nakon kupovine Kredi Svisa od strane UBS-a".

Indeks Shanghai Composite u kontinentalnoj Kini je opao 0.2%.

Ovakav odnos brojeva dovoljno govori o tome koliko je Hongkong, kao specijalna administrativna oblast NR Kine, povezan sa dešavanjima na Zapadu - dosta više od kontinentalnog dela države.

Podsećamo da je najveća švajcarska banka UBS, u nedelju (19. mart) uveče, pristala da kupi Kredi Svis u procesu hitnog sporazuma o spasavanju, koji ima za cilj da zaustavi paniku na finansijskom tržištu, izazvanu neuspehom dve američke banke: Banke Silicijumske doline i Signature.

UBS, dodaje CNBC, plaća 3 milijarde švajcarskih franaka (3,25 milijardi dolara) za Kredi Svis, što je oko 60 odsto manje od iznosa koji je pominjan u petak.

Centralna banke ove države je u saopštenju navela da će sporazum "obezbediti finansijsku stabilnost i zaštititi švajcarsku ekonomiju".

Samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je dogovor postignut, Federalne rezerve, odnosno Centralna banka SAD i nekoliko drugih velikih centralnih banaka - najavile su koordinisane napore da podstaknu protok američkih dolara kroz globalni finansijski sistem, sa ciljem da zadrže priliv kredita domaćinstvima i preduzećima.

Inače, ovaj ishod za Kredi Svis tumači se kao najveća promena još od globalne finansijske krize 2008. godine, s obzirom na njen značaj za međunarodni finansijski sistem, smatra Leon Ki, regionalni šef za istraživanja u oblasti azijskih finansijskih, fintek i zdravstvenih tehnologija, zaposlen u kompaniji "Daiwa Capital Markets".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>