• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Fed povećava stope dok se nešto ne pokvari": Da li je centralna banka krivac za propast SVB-a?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neki stručnjaci tvrde da je propast gigantske američke banke posledica "kockanja" Fed sa kamatama

  • 0
svb Foto: Ron Adar / M10s / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ispostavilo se da su se Federalne rezerve brzo kretale i usput "razbijale" stvari pred sobom, ali je malo ko primetio to - do kolapsa Banke Silicijumske doline.

Tokom prošle godine, Fed je agresivno i brzo povećavao kamatne stope u pokušaju da ukroti visoku inflaciju u Sjedinjenim Državama. Inače, uobičajena izreka na Volstritu je da "Fed povećava stope dok se nešto ne pokvari".

Sve do prošle nedelje, postavljalo se pitanje šta bi moglo da se slomi (ako se išta slomi). Upravo to se i desilo. Kako navodi vox.com, povećanju kamatnih stopa je, generalno, potrebno neko vreme da se "probije" kroz ekonomiju...

Tržište rada, čije povećanje kamatnih stopa ima za cilj hlađenje, ostalo je snažno. Ekonomija je, načelno, u iznenađujuće pristojnom stanju. Ali, sada znamo i šta je tačno Centralna banka Amerike "razbila".

Proći će mnogo vremena pre nego što u potpunosti shvatimo šta se tačno dogodilo u brzom, zapanjujućem padu SVB-a, ali nema sumnje da je to doprinelo povećanju kamatnih stopa. Podsećamo i da je neslavno prošla američka banka Signature, a potresi su se osetili i mnogo dalje.

Juče je preuzeta posrnula Kredi Svis banka, koja je do skoro važila za neuništivu. Kupila je UBS Grupa, inače njen glavni rival u Švajcarskoj, za 3 milijarde franaka.

Prema pisanju Vox-a, ako stope nastave da rastu brzo, to bi moglo predstavljati "više problema, za više banaka". Zbog toga je Fed sada malo u škripcu — on želi da ukroti inflaciju, koja je i dalje visoka, a takođe želi da osigura finansijsku stabilnost.

Oba fronta, međutim, izgledaju prilično nezgodno u ovom momentu.

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>