• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najveća italijanska delegacija u 10 godina: PKS potpisuje važan dokument sa Konfindustrijom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cilj foruma je, osim unapređenja ukupnih ekonomskih odnosa Srbije i Italije, proširenje saradnje na oblast visokih tehnologija zasnovanih na inovacijama i naučnim dostignućima

  • 0

Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije biće održan danas u Palati Srbija, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije Srbiji, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i potpredsednika Saveta ministara i ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije, Antonija Tajanija.

Na forumu će učestovati 246 kompanija iz Srbije i 149 italijanskih, a već je zakazano i oko 400 bilateranih sastanaka, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije (PKS), koja organizuje forum uz podršku italijanskih partnera, Ambasade Italije u Srbiji i Agencije za trgovinu Italije.

Direktor u PKS, Mihailo Vesović, rekao je da će u poseti Srbiji biti najveća italijanska delegacija u poslednjih 10 godina, kao i da će to biti najveći poslovni forum u poslednjih pet godina na bilateralnom nivou. Kazao je da predstavnici italijanskih kompanija dolaze zajedno sa predstavnicima poslovnih asocijacija, institucija, organizacija.

Cilj foruma je, osim unapređenja ukupnih ekonomskih odnosa Srbije i Italije, proširenje saradnje na oblast visokih tehnologija zasnovanih na inovacijama i naučnim dostignućima i predstavljanje mogućnosti za nove investicije italijanskih kompanija u Srbiji, navode iz PKS.

Na forumu će govoriti i italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji su se danas sastali u Beogradu.

Aleksandar Vučić, Antonije Tajani

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Na forumu će biti održana tri okrugla stola:

  • Tehnološke inovacije: Zelena i energetske tranzicija
  • Održiva poljoprivreda i Agri-tek
  • Infrastruktura

Vesović je rekao da upravo iz tih oblasti i dolaze italijanske kompanije i istakao da, kada je reč o prvom okruglom stolu, Srbiju očekuju velika ulaganja u zelenu transformaciju, održive izvore energije i energetsku transformaciju.

- Italijani i italijanske kompanije su prepoznati kao nosioci značajnih tehnologija u ovoj oblasti. Već imamo i neke od velikih investitora, poput Fintela koji zajedno sa MK grupom investira u vetroparkove u Srbiji i od tog panela očekujemo da se otvore neke nove ideje i kontakti, novi predlozi za unapređenje saradnje u ovoj veoma važnoj oblasti, koje će značajno uticati na brzinu srpskog integraisanja u EU. Ovim dolaskom Italija potvrđuje svoju privrženost evropskoj integraciji Srbiji, pa i celog regiona Zapadnog Balkana - naveo je Vesović.

Kada je reč o poljoprivredi, kaže da će na forumu biti reč o primeni novih tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, s obizirom da je Italija jedna od lidera na svetkom tržištu u toj oblasti.

Aleksandar Vučić, Antonije Tajani

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Prehrambeni sektor i poljoprivredna proizvodnja u Srbiji mogu da budu daleko efikasniji i produktivniji kroz primenu novih tehnologija, i zato nam je važna kooperacija sa italijanskim kompanijama. Tema je i pakovanje i korišćenje novih mašina, ali i brendinga i nastupa na određenom tržištu, i to je sve što italijanske i srpske kompanije mogu zajednički da rade.

Vesović podseća da je italijanski Ferero investirao u Srbiji i značajno proširio svoj obim poslovanja.

- Pored toga što ćemo spojiti dve asocijacije prehrambene industrije i kroz tu saradnju potvrditi posvećenost, PKS će potpisati jedan krovni dokument sa Konfindustrijom, kao njihovom najsnažnijom privrednom asocijacijom.

- Ali, važno je da će u finansijskom sektoru, gde sledi podrška malim i srednjim preduzećima upravo za razvoj tehnologija, između minsitarstva finansija sa raznim italijanskim institucijama, koje imaju veoma razvijen sistem i mrežu podrške MSP kroz finansijske instrumente - naveo je Vesović, koji je mišljenja da je interes Italijana da se ti finansijski instrumenti preliju i na njihove dobavljače koji rade u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>