• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saudijci ostali bez predsednika nacionalne banke: Izgovorio je sudbonosno "ne" Švajcarcima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upitan "da li će Saudijska nacionalna banka biti otvorena za dalje investicije u Kredi Svis", Al Khudairi je odgovorio: "Apsolutno ne"

  • 2

Ammar Al Khudairi, predsednik najvećeg akcionara Kredi Svis Grupe AG, podneo je ostavku samo nekoliko dana nakon što su njegovi komentari potpomogli da se izazove pad akcija švajcarskog zajmodavca prenosi Bloomberg.

Al Khudairi, koji je postao predsednik Saudijske nacionalne banke 2021. godine, koja je stvorena spajanjem Nacionalne komercijalne banke i Samba finansijske grupe, odlazi "zbog ličnih razloga" i zameniće ga glavni izvršni direktor Said Mohamed Al Ghamdi, dalje navodi list.

Naime, Al Khudairi je ranije ovog meseca u intervjuu za Blumberg, upitan "da li će Saudijska nacionalna banka biti otvorena za dalje investicije u Kredi Svis", ako bude još jednog poziva za dodatnu likvidnost, odgovorio sa "apsolutno ne".

Akcije švajcarske banke pale su na najniži nivo u istoriji nakon njegovih komentara. To je potpomoglo da se sve evropske banke povuku na niže, jer su se investitori klonili rizika nakon kolapsa tri zajmodavca u SAD.

Nekoliko dana kasnije, UBS Grupa AG pristala je da kupi Kredi Svis u istorijskom dogovoru uz posredovanje vlade, čiji je cilj obuzdavanje krize poverenja koja je počela da se širi globalnim finansijskim tržištima.

UBS je ponudio da plati 3 milijarde franaka (3,3 milijarde dolara) za svog rivala u ugovoru o svim akcijama koji uključuje opsežne državne garancije i odredbe o likvidnosti.

Saudijska nacionalna banka, koja je u vlasništvu državnog fonda kraljevstva sa 37 odsto, videla je da je vrednost njene investicije u Kredi Svis naglo pala za oko milijardu dolara za nekoliko meseci, nakon što je prošle godine kupila oko 9,9 odsto akcija za 1,4 milijarde franaka.

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan

    27. mart 2023 | 11:37

    Akcije Švic banke PALE? Samo sanjajte o tome a ceo svet u Švici drži pare! Dobar pokušaj obmanjivanja naroda veštačko unapred pripremljenog scenarija od strane AmeroEngleskih satanista na čelu sa deda bajdenom SATANI U LIKU ČOVEKA. PUTINE ŠTO PRE REAGUJ I PRECIZAN BUDI.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>