• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Po povratku kineskog biznismena porasle akcije Alibabe: Spremaju jednu važnu izmenu u poslovanju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Investitori su rekli da podela signalizira oslobađanje od regulatornih briga i ublažava zabrnitutost da je Alibaba izgubila svoj potencijal za rast

  • 0
Alibaba kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Kompanija Alibaba Group Holding planira da podeli svoje poslovanje na šest glavnih jedinica, što je odluka koja je doprinela rastu njenih akcija na berzi.

Kompanija je najavila konferencijski sastanak za danas kako bi se razgovaralo o planu da se podeli na šest jedinica i istražile mogućnosti prikupljanja sredstava za većinu od njih, prenosi Rojters.

Akcije grupe na berzi u Hongkongu skočile su za čak 16,3 odsto, prateći rast akcija na američkoj berzi od 14,3 odsto preko noći, što je podstaklo opšti indeks hongkonške berze Hang Seng i druga tržišta u regionu.

Šest jedinica će uključivati Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group i Digital Media and Entertainment Group.

Svakim od njih šest će upravljati sopstveni izvršni direktor i upravni odbor.

Vesti o restrukturiranju stižu dan nakon što je osnivač Alibabe Džek Ma primećen u osnovnoj školi u Hangdžouu, što je označilo njegovo prvo javno pojavljivanje u Kini posle više od godinu dana.

Ma je napustio Kinu krajem 2021. godine, upravo kada su vlasti pokrenule regulatorni udar na tehnološki sektor u zemlji, navodi Rojters.

- Originalna namera i fundamentalna svrha ove reforme je da napravi našu organizaciju agilnijom, smanji donošenje odluke i da brže reagujemo - rekao je izvršni direktor Danijel Zang u pismu zaposlenima, u koji je Rojters imao uvid.

Jedini izuzetak je Taobao Tmall Commerce Group, koja se bavi trgovinom u Kini, i i koja će ostati u potpunosti u vlasništvu Alibaba grupe.

Investitori su rekli da podela signalizira oslobađanje od regulatornih briga i ublažava zabrnitutost da je Alibaba izgubila svoj potencijal za rast.

Video: Marko Carević: Zašto je Ananas novi svetski Amazon?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>