• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đedović: Niko ne priča o gašenju elektrana, želimo da proizvodimo više električne energije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ključ je da imamo i preduzeća koja mogu da sprovedu tu tranziciju - rekla je Đedović.

  • 0
Biznis forum Kopaonik 2023

Foto: Filip Plavčić

Želimo da vratimo odgovornost na preduzeće, da postoje strukture upravljanja koje će biti odgovorne, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u jutarnjem programu televizije Pink.

Ministarka je građanima Srbije poručila da privatizacije nema, dodala je da se manipuliše i obmanjuje zadnjih par dana.

- Status se bavi upravljanjem, svedoci smo da je u energetskoj krizi izuzetno bitno da imamo snažna energetska preduzeća - rekla je Đedović.

Đedović je rekla da je drugi problem sprovođenje investicija, dodaje da to mora da se promeni, kako da se bolje upravlja tim stvarima.

- Želimo da vratimo odgovornost na preduzeće, da postoje strukture upravljanja koje će biti odgovorne. Moraju da se dovedu profesionalni ljudi koji će se boriti da naša preduzeća budu stabilnost naše privrede - rekla je Đedović.

Kako kaže, niko ne priča o gašenju elektrana, dodaje da žele da proizvode više električne energije, dodaje da, ako imamo viška da možemo i da izvozimo.

- Promena pravne forme i odluka o tome je doneta 2014. i sada mora da se sprovede. Onog dana kada Elektroprivreda postane akcionarsko društvo, neće biti limita za zaposlene i zarade - rekla je Đedović

Đedović je rekla da je država pričala i da će nastaviti da priča sa predstavnicima sindikata svih energetskim preduzeća.

- Ako sve funkcioniše kako treba, zašto se neko buni, sindikati, predstavnici radnika se ne regulišu statutom, već drugim dokumentima - rekla je Đedović.

Ističe da je cilj da dođe do promena na bolje, zarad građana Srbije koji i plaćaju rad svih rukovodećih i rukovodioca u našim energetskim preduzećima.

- Promena pravne forme je jedan od načina da popravljamo upravljanje, moramo da idemo korak po korak. Nadzorni odbor treba da dobije veća ovlašćenja, da odlučuje o upravljačkoj strukturi, da se sagleda proizvodnja, investicije. Moramo da radimo na ulaganjima, jer smo svesni da moramo preko 30 milijardi evra da uložimo kako bi se oporavio sistem - rekla je Đedović.

Kako kaže, kada je poskupljenje struje i gasa u pitanju, rekla je da ne može da se traži građanima da plaćaju veće cena a da se u tim preduzećima ne menja ništa.

- Potrebne su nam te bolne promene, iako ćemo se truditi da cene ostanu što niže, moramo da dovedemo do određenih promena.

- Zahvaljujem se građanima koji su štedeli električnu energiju - rekla je Đedović.

Ona je rekla da je Pariski klimatski sporazum nešto na šta smo se obavezali, a odnosi se na smanjenje onih gasova koji utiču loše na životnu sredinu.

- Moramo da se menjamo i da prelazimo na čistije izvore energije. Ne možemo to preko noći da ispunimo, ali imamo vremena ispred nas, planiraćemo adekvatno - rekla je Đedović.

Kako kaže, nastaviće da se radi na tome i da će se pokrenuti i aukcije gde će država stimulisati i privatna ulaganja u zelenu energiju.

- To je jedan proces koji dugo traje i ne može da se završi preko noći. Ključ je da imamo i preduzeća koja mogu da sprovedu tu tranziciju - rekla je Đedović.

Video: Ministarka energetike za Telegraf Biznis o cenama struje, štednji i izazovima u 2023.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>