• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je ovo piće stvarno tečno zlato? Za 5.000 dolara nude kupcima bačvu viskija kao investiciju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Burad sa viskijem varira u veličini, a ideja je da se za desetak, pa čak i 20 godina prodaju po basnoslovnoj ceni

  • 0
alkohol, piće, votka Foto: Shutterstock

Na prvi pogled, ulaganje u proizvodnju viskija atraktivno je za mlade investitore koji računaju da će da kupe bačvu viskija i da uživaju u profitu koji će da ostvare za nekoliko godina, ili decenija. 

U evoprskim zemljama, oglasi za kupovinu nekih od najpoznatijih škotiskih viskija stalno iskaču sa društvenih mreža, ali niko ne spominje probleme koje ova investicija nosi sa sobom, piše Gardijan.

Mladi investitori konstantno su na meti ovih primamljivih oglasa sa kombinacijama za kupovinu sopstvenog bureta viskija, ali ova nedovoljno uređena oblast više je nego podložna marifetlucima.

- Ovaj način prodaje viskija ostavlja veliki prostor za prevare i obmane. Neki mogu da ponude nešto kao redak i skup viski, a da to uopšte nije u buretu - objašnjavaju poznavaoci.

Istina, mnogi uz bure nude i povraćaj novca ukoliko neko nije zadovoljan, ali je činjenica da cena alkoholnih pića nikada ne može da se garantuje unapred. Najgore od svega, ima i onih koji nude kupovinu buradi koja u stvarnosti uopšte i ne postoje, pa kada dobiju novac, profili nestanu sa mreža kao da ih nikada nije ni bilo.

Ova burad, inače, varira u veličini, a cene se kreću između 2.500 i 5.000 dolara. Ideja je da se ovo piće čuva u podrumima godinama, pa čak i decenijama, dok ne sazri dovoljno da mu cena drastično skoči, a da se tek tada flašira.

Kompanije koje nude ovakvu priliku pozivaju se na čuvenu aukciju Macallan viskija iz 1988. godine koji je prodat za milion dolara na aukciji, a prvobitno je plaćen oko 5.000.

Ono što nam ne govore je da je prošle godine jedan čovek uhapšen zbog prevara sa prodajom bačvi viskija, a prećutkuju i da finalna cena ne može nikako da se zna unapred i da astronomska zarada nikako nije zagarantovana. Ako se bure ne čuva na ispravan način, vremenom piće neće postati bolje.

Naravno, to sve pod uslovom da se u buretu stvarno nalazi kvalitetan viski, a da neko nije skinuo poklopac i dolio, ili čak i skroz ulio jeftino piće.

(Telegraf Biznis)

Video: Najstariji burbon ima između 3. i 4. veka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>