• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznato kada će biti predstavljen električni C3: Sklapaju ga Kragujevčani

Vreme čitanja: oko 2 min.

Električna varijanta e-C3 biće efikasnija od istoimenog indijskog modela

  • 0
kragujevac fiat fijat Foto: Shutterstock

Električna varijanta novog Citroena, pod oznakom e-C3, sklapaće se u Kragujevcu, kako je već bilo reči u oktobru prošle godine. Prema novim saznanjima, predstavljanje automobila očekuje se krajem jeseni, a prodaja će krenuti u prvom kvartalu naredne godine piše autorepublika.

Inače, ovo će biti zamenski model za "Fijat Pandu".

Kako dalje piše ovaj portal, tokom prošle godine, Citroen je lansirao novu generaciju C3 (šifra CC21) u Indiji i Južnoj Americi, gde je već ostvario komercijalni uspeh.

Naime, u Indiji je u drugoj polovini 2022. prodato skoro 7.000 primeraka, što je brendu omogućilo da poveća godišnju prodaju skoro devet puta u zemlji.

S druge strane Atlantika, 14.000 jedinica pronašlo je kupce nakon njegovog početka prodaje prošlog oktobra što je dovelo do porasta prodaje kompanije za 21,2% u ovom regionu.

Isti automobil (707 poena) nagrađen je i za Svetski urbani automobil za 2023. godinu ostavljajući iza sebe GWM Ora Funky Cat (692 poena) i Volkswagen Taigo (665 poena).

Kako piše autorepublika, da bi se kvalifikovao za titulu Urbanog automobila, model mora biti dugačak najviše 4,25 m (barem u teoriji, jer Taigo je duži 20 mm od toga), i da je dostupan na najmanje dva razmatrana glavna svetska tržišta (Latinska Amerika, Kina, SAD, Evropa, Indija, Japan, Koreja).

S druge strane, novi evropski C3 biće predstavljen krajem ove godine. I biće dosta drugačiji.

Ovo će posebno važiti za njegovu električnu varijantu e-C3, koja će biti efikasnija od istoimenog indijskog modela. Prema izvorima, "naš" sledeći C3 će delimično poprimiti siluetu i avanturistički izgled međunarodnog C3, ali će se razlikovati od njega usvajanjem određenih stilskih kodova uvedenih u konceptu Oli.

"Njegove termičke verzije proizvodiće se u Slovačkoj, dok će se električna varijanta sklapati u Srbiji", kako smo već naveli na početku teksta.

Citroen ističe da je indijsko-američki C3 "prvi model porodice od tri vozila međunarodnog karaktera, razvijen i proizveden lokalno".

Prema informacijama Autorepublike, drugi će biti sledeći C3 Aircross (CC24), koji će promeniti ime i takođe će doživeti tehnički i komercijalni dvostruki život.

Treća će biti trozapreminska limuzina u istom segmentu (CC22) koja neće imati evropskog pandana.

Proizvođač sa znakom ševrona tvrdi da postoji "strategija koja ima za cilj povećanje globalnog obima brenda i smanjenje zavisnosti od Evrope".

Šta sve čeka Kragujevac u budućnosti, ali i kakve su mogućnosti za posao, otkrio nam je gradonačelnik grada Nikola Dašić u intervjuu za Telegraf Biznis.

Video: Da li ima kupaca na ovogodišnjem Sajmu automobila?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>