• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo nisu doživeli poslednjih 45 godina: Cene hrane skočile skoro 20%

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok se britanska domaćinstva i dalje suočavaju sa visokim računima za hranu i energiju, radnici u nizu sektora su pokrenuli masovne štrajkove

  • 2
Štrajk medicinskih sestara Britanija Engleska, Štrajk u Britaniji Foto: Tanjug/AP

Inflacija je u Velikoj Britaniji, neočekivano, ostala dvocifrena u martu, jer su domaćinstva nastavila da se bore sa rastućim računima za hranu i energiju.

Današnji podatak se kosi sa prognozama kancelara Džeremija Hanta, koji je pre neki dan rekao kako se Britanija "oporavlja", te da ima "veoma robustan, otporan bankarski sistem".

Indeks potrošačkih cena porastao je za 10,1 odsto godišnje, prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku, iznad konsenzusne projekcije od 9,8 odsto u anketi ekonomista Rojtersa.

Ovo je tek blagi pad u odnosu na neočekivani skok na 10,4% u februaru, koji je prekinuo tri uzastopna meseca pada od oktobarskog 41-godišnjeg maksimuma od 11,1%.

Na mesečnom nivou, inflacija Indeksa potrošačkih cena je bila 0,8%, što je iznad konsenzusa Rojtersa od 0,5% i niže u odnosu na 1,1% iz februara. Indeks potrošačkih cena, uključujući troškove stanovanja vlasnika (CPIH), porastao je za 8,9% u 12 meseci do marta 2023. godine, što je neznatan pad sa 9,2% u februaru, ali, opet, znatno iznad očekivanja.

Osnovni CPIH, koji isključuje promenljive cene hrane, energije, alkohola i duvana, porastao je za 5,7% tokom 12 meseci, nepromenjeno u odnosu na februarski godišnji porast — što zabrinjava Banku Engleske.

Dok se britanska domaćinstva i dalje suočavaju sa visokim računima za hranu i energiju, radnici u nizu sektora su pokrenuli masovne štrajkove poslednjih meseci, zbog sporova oko plata i uslova.

ONS je saopštio da su cene hrane i bezalkoholnih pića porasle za 19,2% u godini do marta 2023. godine, što je najveći godišnji porast za više od 45 godina.

Britanski ministar finansija, Džeremi Hant, rekao je da brojke od srede ponovo potvrđuju zašto vlada mora da nastavi sa naporima da smanji inflaciju. "Na dobrom smo putu da to uradimo", rekao je.

Banka Engleske je, inače, prošlog meseca povećala kamatne stope za 25 baznih poena na 4,25%, a procenjuje se dalje povećanje za četvrtinu poena, na sastanku Komiteta za monetarnu politiku 11. maja.

Poslednja u nizu informacija je poskupljenje železničkog prevoza.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. april 2023 | 08:55

    KOD NAS JE HRANA SKOCILA 100 PROCENATA!!! ALI STIGLA JE MLADA TRAVA I ZELJE!!!!

  • Trange-frange

    20. april 2023 | 08:15

    Oni su još i dobri,kod nas 70%!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>