Francuzi i Španci očajni: Tradicionalni specijaliteti, pile u vinu i paelja, nikada skuplji
Cene hrane u Francuskoj i Španiji nastavljaju neumoljivo da rastu dok traje najgora kriza troškova života u jednoj generaciji širom EU, javlja “Blumberg”.
Cena glavnih sastojaka za pripremu francuskog jela coq-au-vin, odnosno pile u vinu, povećana je za 15,4 odsto u martu na više od 19 evra u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštila je Kancelarija za statistiku Ministarstva poljoprivrede.
Francuska je glavni konzument živine u EU. Cena piletine, glavnog sastojka ovog tradicionalnog jela, povećana je za 18 odsto, šargarepe za 33,5 odsto, putera 23,9 odsto, pa čak i vina za 8,4 odsto.
Prema podacima statističke agencije INSEE, inflacija u Francuskoj raste rekordnim tempom, a u februaru brže nego što se očekivalo, najviše zbog rasta cena hrane. Hrana, usluge i industrijska roba su glavni faktori inflacije.
Francuske vlasti su ranije uvele takozvanu "antiinflacionu korpu hrane" koja se sastoji od oko 50 osnovnih artikala i obavezale velike trgovce da ne povećavaju cijene ovih osnovnih namirnica.
U međuvremenu, cene ključnih sastojaka koji se koriste u španskom jelu paelja takođe su porasle, pokazalo je istraživanje “Blumberga”, zasnovano na podacima španskog Nacionalnog instituta za statistiku.
Priprema ovog čuvenog španskog jela sada je 18,5 odsto skuplja nego pre godinu dana. Maslinovo ulje je skočilo 32,1 odsto, dok su povrće i mahunarke na godišnjem nivou poskupile za 27,8 odsto, a na mesečnom nivou za 5,7 odsto. Cene pirinča su porasle za 22,1 odsto u odnosu na pre godinu dana.
Špansko udruženje mladih farmera upozorava na dalje poskupljenje zbog verovatne nestašice maslinovog ulja posle prošlogodišnje suše, pošto su prinosi već značajno smanjeni u Španiji, najvećem svetskom proizvođaču maslinovog ulja.
Cene pirinča bi, takođe, mogle da porastu zbog pada proizvodnje od 40 odsto na godišnjem nivou u 2022. godini.
(Telegraf Biznis)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.