• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će Indija postati nova Kina? Evo zašto ceo poslovni svet trenutno voli ovu zemlju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok zapadni lideri žele da podstaknu ekonomsku saradnju sa zemljama sa kojima dele slične vrednosti, Indija, najveća svetska demokratija, ima prednost

  • 1
Festival Ganesh Chaturthi u Indiji

Foto: Tanjug/AP

Kada je Tim Kuk stigao u Indiju ranije ovog meseca da otvori prvu fizičku prodavnicu kompanije Apple u zemlji, dočekan je kao heroj.

Kukova poseta najbolje ilustruje rastuće interesovanje koje korporacije i vlade pokazuju za poslovanje sa Indijom. Samo nekoliko dana nakon njegovog značajnog putovanja, Pret A Manger, poznati britanski lanac sendvičara, otvorio je svoju prvu prodavnicu u komercijalnoj prestonici Mumbaiju, oslanjajući se na finsnsijske mogućnosti rastuće srednje klase ove zemlje.

Indija će nadmašiti Kinu i postati najmnogoljudnija nacija na svetu, prema proračunima Ujedinjenih nacija, što će samo učvrstiti njen rastući imidž miljenice globalne ekonomije.

Pitanje je da li će njena ekonomija iskoristiti tu demografsku snagu i preteći Kinu i u drugim sferama, ne samo u demografskoj.

Zašto ulagati u Indiju, naciju od 1,4 milijarde ljudi, je jasno, a u prilog idu i nedavne geopolitičke promene. Dok zapadni lideri žele da podstaknu ekonomsku saradnju sa zemljama koje dele slične vrednosti, Indija, najveća svetska demokratija, ima prednost.

apple india

Redovi za Apple u Indiji, Foto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia

Do nedavno su mnoge zemlje i kompanije "sva jaja stavljale u kinesku korpu", rekao je Parta Sen, profesor emeritus u Ekonomskoj školi u Delhiju. Kako tenzije i dalje rastu između Zapada i Pekinga, postoji "pokret ka diverzifikaciji, a Indija se tačno uklapa u to", dodao je on.

Indijska "demografska dividenda" predstavlja potencijalni ekonomski rast koji proizilazi iz velikog broja radno sposobnog stanovništva i predstavlja veliku priliku. Njegovo ogromno potrošačko tržište i veliki broj pristupačne radne snage takođe privlače sve veću pažnju globalnih brendova i trgovinskih partnera.

U pokušaju da podstakne industrijski sektor i poveća izvoz, indijska vlada nastoji da potpiše sporazume o slobodnoj trgovini, potez koji je toplo prihvaćen širom sveta.

Indija je od 2021. godine sklopila sporazume sa Australijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Mauricijusom. Takođe pregovara o sporazumima sa Evropskom unijom, Velikom Britanijom i Kanadom.

Rusija, čija je trgovina sa Zapadom opala od njene invazije na Ukrajinu prošle godine, takođe je zainteresovana za jačanje veza sa Indijom. Taj potez se smatra rizičnim, jer zahteva lukav balans za Nju Delhi kako bi i Vašington bio srećan.

Sjedinjene Američke Države i Indija preduzele su korake poslednjih meseci da ojačaju svoje veze, posebno u odbrani i tehnologiji, dok pokušavaju da se suprotstave rastu sve snažnije Kine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    30. april 2023 | 11:21

    2050 GODINE EKONOMIJA BROJ 1 U SVETU AKO UKINU KASTE !!! LJUDI NAVIKLI DA RADE ZA MALE DNEVNICE VREDNO I PREDANO!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>