• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trudnice i porodilje traže bolji zakon: Opisana mlada prosečna građanka Srbije, slika je sumorna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema istraživanju koje je udruženje "Mame su zakon" sprovelo u oktobru prošle godine, izveden je zaključak kako izgleda prosečna ženska osoba koja radi na fleksibilnim ugovorima

  • 0
Trudnica trudnoća abortus doktor pacijent podrška Foto-ilustracija: Shutterstock

Danas Srbija i dobar deo sveta obeležava 1. maj, Međunarodni praznik rada, kada doslovno "ustaju" sindikati - protestujući zarad boljih uslova rada, prava, zarada, beneficija.

Ovaj put, svoj stav iznose i iz udruženja Mame su zakon, apelujući na nejednakost u radnim odnosima.

"Zaposlene trudnice i majke u Srbiji različito su radno angažovane zbog čega prema poslodavcima, pa i državi imaju iste obaveze, ali nemaju ista prava. Ovo je jedinstvena praksa u Evropi, a potpuno nepoznata u Evropskoj uniji. U Srbiji, u odnosu na one žene koje imaju ugovor o radu, u značajno gorem položaju su one žene koje su angažovane na nekom od fleksibilnih ugovora (privremeni i povremeni poslovi, ugovor o delu, itd). Žene na fleksibilnim ugovorima nemaju pravo na bolovanje, odmor, trudničko bolovanje, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta, a nemaju pravo

ni na sindikalno organizovanje", navela je Tatjana Macura, predsednica ovog udruženja.

Prema istraživanju koje je udruženje Mame su zakon sprovelo u oktobru prošle godine, izveden je zaključak kako izgleda prosečna ženska osoba koja radi na fleksibilnim ugovorima:

Ona ima između 25 i 35 godina, visoko je obrazovana, radi na privremenim i povremenim poslovima duže od 2 godine, svesna je koliko je loš ugovor pod kojim je angažovana i da radi isto što i njene koleginice koje imaju ugovor o radu (često u istoj kancelariji, ali za manju platu i bez osnovnih radnih prava), i odlaže roditeljstvo jer se oseća ekonomski nesigurno.

"Da bi se položaj radnica koje žele da imaju decu izjednačio, potrebno je izmeniti Zakon o radu tako da svi uživaju ista prava: Udruženje Mame su zakon pripremilo je predlog izmene Zakona o radu i uradilo finansijsku analizu primene takve izmene. U zavisnosti od toga koji bi se scenario primenio za ovu izmenu Zakona, država bi morala da opredeli između 24,4 i 34,4 miliona evra, što je značajno manje u odnosu na mnoga druga, slobodno možemo reći, populistička linearna izdvajanja u poslednjih nekoliko godina", navode dalje iz udruženja.

- Takođe, u svim dokumentima javne politike iza kojih stoji država govori se o izjednačavanju položaja žena koje su radno angažovane i koje imaju ugovor o radu. Mi ćemo predlog izmene Zakona o radu u narednih nekoliko dana uputiti u skupštinsku proceduru, a građane pozivamo da ovaj zahtev podrže potpisivanjem peticije 'Pravo na porodiljsko!', koja se nalazi na sajtu mamesuzakon.org - dodaje Macura.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>