• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srpski bistro u 100 najboljih u NY: Za Telegraf Biznis otkrivaju kako je naša kuhinja osvojila Amerikance

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Pit Vels je najznačajniji kritičar za hranu, ne samo u Njujorku, nego i dalje", kaže nam vlasnik "Kafane", Vladimir Ocokoljić

  • 2
restoran Kafana u Njujorku Foto: Google Street View, Privatna arhiva

Nađete li se u Njujorku, na lokaciji 116 Loisaida Ave, zasigurno će vam pažnju privući natpis na vratima lokala - "Kafana", ispisano ćirilicom.

Reč je o tradicionalnom srpskom restoranu ili, kako kažu - bistrou, koji u Velikoj jabuci uspešno posluje punih 15 godina, a koji gostima služi izvrsne specijalitete iz domovine - od pečenih paprika, preko pita sa sirom do roštilja i ćevapa.

Prestižni kritičar hrane, Pit Vels, nedavno je za Njujork tajms otkrio svoju "novu" listu 100 najboljih restorana u Njujorku, a na 83. mestu liste nalazi se upravo "Kafana".

Dugo pratimo rad srpskog restorana, ali čini se da je sada stvoren idealan trenutak da otvorimo temu za razgovor. Kontaktirali smo vlasnika "Kafane", Vladimira Ocokoljića, koji za Telegraf Biznis otkriva kako se oseća posle ovakvog uspeha.

  • Vels je restoran "Kafana" svrstao među 100 najboljih u Njujorku, što je svakako ogromna čast budući da grad broji više od 25.000 restorana (prema dostupnim podacima). Kakav je vaš utisak, da li ste očekivali to?

- Ne znam šta da kažem. Oduševljeni smo da smo uvršteni na tu listu, i daleko od toga da smo očekivali!

  • Verujemo da je čast utolika veća što se na Velsovoj listi prvi put ikada našao neki restoran sa ovog podneblja. Da li je on tako veliko ime u SAD, kao što je nama ovde poznato?

- Pit Vels je najznačajniji kritičar za hranu, ne samo u Njujorku, nego i dalje. S jedne strane je strah i trepet, a sa druge strane čovek koji je uneo novine i demokratizovao način pisanja recenzija o restoranima. Posebno je to što se ne bavi samo skupim restoranima, već je uključio sve tipove lokala, pa makar to bio kiosk.

  • Kažite nam nešto više o "Kafani", ideji nastanka, specijalitetima koje pravite?

- "Kafana" je tradicionalno srpski restoran, ili moja interpretacija tradicionalne srpske kuhinje u kojoj se držimo što

kvalitetnijih namirnica i autentičnih recepata.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Кафана. (@kafananyc)

Pitali smo Ocokoljića i ko su im najčešći gosti, da li dolaze samo ljudi sa ovih prostora kojima nedostaje domaća kuhinja ili ima i stranaca, a onda je usledila opravdana ispravka.

- Nazivati strancima ljude u njihovoj zemlji je čudno. Većinu naših mušterija čine - lokalci, a jedan dobar deo, 35-40 odsto, čine ljudi sa naših prostora.

Ima li krize u kulinarstvu?

  • Kako je na restorane u Njujorku uticala aktuelna inflacija, uključujući Kafanu. Da li ste morali da podižete cene?

- Cene smo podigli poslednji put pre godinu i nešto dana, a sve je mnogo skuplje i inflacija je i te kako uticala. Svaki dan je sve skuplje, ali se trudimo da se to što manje oseti na našem jelovniku.

  • Koji vaš specijalitet mora da proba svako ko dođe u Njujork i u "Kafanu"?

- Ne bih izdvajao ništa, jer smatram da je sve dobro. Trudimo se da sve bude najbolje, a ljudi jednako vole i prebranac i ćevape i gibanicu, ali evo, neka ipak bude jedno jelo izdvojeno, a to je karađorđeva šnicla.

restoran Kafana u Njujorku Foto: Privatna arhiva
  • Vels je, između ostalog, rekao da imate "pite od spanaća i sira koje su visoke kao parče rođendanske torte". Kako ste shvatili taj kompliment?

- Vels je fantastičan pisac. Način na koji on opisuje stvari je često duhovit, zabavan, pa čak i emotivan. Mislim da je on razumeo naš koncept i atmosferu koju "Kafana" nosi i veoma nas, kao tim, motiviše sve što je napisao i rekao.

  • Gde vidite granice u razvoju kulinarstva i da li se one, uopšte, i vide? Čini se da Njujork nudi sve što se danas može ponuditi. Ipak, da li mu nešto nedostaje?

- Ne vidim da Njujorku nešto nedostaje. A što se tiče granica, niti imam želju da sagledam, niti da otkrivam pravac u kome ide kulinarstvo. Nisam ljubitelj gajenja veštačkog ili, kako ovde kažu, kultivisanog mesa, artificijelnog ukusa, i te vrste eksperimenata koje se najavljuju kao opcija.

(Telegraf Biznis)

Video: Ciprijani: Uvek je dobro širiti se na mesta koja volite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>