• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izabran novi predsednik Svetske banke, ponovo Amerikanac: Ko je Adžej Banga?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kaže da ima dva prioriteta na svojoj novoj funkciji

  • 4
Ajay Banga Adžej Banga / Foto: Tanjug/AP

Svetska banka, vodeća globalna institucija, ima novog predsednika, a to je Adžej Banga, kandidat SAD.

Banka je ovu vest potvrdila 3. maja, u svom saopštenju, a Banga se izjašnjava kao Amerikanac indijskog porekla. On je, inače, bio jedini kandidat i njegov izbor nije iznenađenje, dodaje se.

Banga će zameniti Dejvida Malpasa, takođe Amerikanca, i trebalo bi da preuzme dužnost 2. juna. Banga (63) je u više navrata istakao kako želi da prioritet da finansiranju borbe protiv klimatskih promena i reformi Svetske banke.

Ono što se još zna o Adžeju Bangi jeste da je bio generalni direktor kompanije Mastercard, te da je stručnjak za finansije i razvoj, i koji će služiti petogodišnji mandat kao predsednik SB.

Banga je krajem februara nominovao američki predsednik Džo Bajden za tu funkciju i bio je jedini kandidat da zameni odlazećeg šefa Malpasa, ekonomistu i bivšeg zvaničnika američkog Ministarstva finansija, koji je služio u Trampovoj administraciji.

Odluka je doneta na glasanju 24 člana odbora, a Rusija je bila uzdržana, umesto uobičajenog procesa zasnovanog na konsenzusu, rekao je izvor upoznat sa procesom. Bajden je čestitao Bangi na njegovom "velikom odobrenju" da vodi Svetsku banku, koju je opisao kao "jednu od najkritičnijih institucija čovečanstva za smanjenje siromaštva i širenje prosperiteta širom sveta".

Banga je rođen u Indiji 10. novembra 1959, oženjen je i ima dvoje dece. Trenutno je potpredsednik General Atlantic-a. U kompaniji Mastercard je bio na čelnoj poziciji od jula 2010. do 31. decembra 2020.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>