• 10

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li je "u redu" da u restoranu poručite samo piće? Neki teraju goste posle popijene kafe (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 4 min.

Većina restorana u Veneciji iznosu na računu dodaje 12% naknade za uslugu koja se zove – coperto

  • 10
kafa Foto: Shutterstock

Koliko puta ste u Srbiji, u Beogradu, seli u restoran i poručili samo piće, najčešće kafu... Uglavnom, ništa čudno kod nas, mada nam neki čitaoci kažu da "hvataju poglede i izraze lica" konobara u tim trenucima, jer očekuju da poručite - više.

Drugim rečima, seli ste u restoran, a ne u kafić, pa se nekako podrazumeva da naručite i obrok, odnosno više njih.

Sa druge strane, Italijani su od 2019, uprkos koroni ili baš zahvaljujući njenim razarajućim posledicama, uspeli da uvećaju prihode od turizma za nekoliko puta.

Suočeni sa rastućim troškovima, inflacijom i padom poseta usled korona-blokada, definitivno nisu bili "spremni" za goste koji bi da sede satima u lokalu sa jednim poručenim espresom ili kapućinom.

To je, čak, slučaj i u kafićima: maltene vas teraju iz njega, ako ne poručujete još i još... Ili vam, makar, stvore takav pritisak da sami odlučite da odšetate.

Recimo, većina restorana u Veneciji iznosu na računu dodaje 12% naknade za uslugu koja se zove – coperto, što bukvalno znači "mesto sedenja".

Kako je u svetu, a kako kod nas?

Dakle, plaćate lokaciju, to što sedite na trgu Svetog Marka, centralnom mestu okupljanja brojnih turista i jednom od najznačajnijih svetskih trgova. Inače, podsećamo i da Venecija ima plan naplate ulaska u grad, od tri do deset evra, zavisno od toga u kom periodu godine posetite ovaj italijanski biser.

restoran, italija Foto: Shutterstock

Inače, coperto koji platite ne ide u džep konobara, već vlasnika lokala. Dodaje se i da u tom slučaju nema potrebe za ostavljanjem bakšiša, jer su "konobari i konobarice plaćeni za svoj posao".

Stoga, od vas se ne očekuje da ostavljate napojnicu. Ali, ako ste više nego zadovoljni uslugom, možda ćete poželeti da častite i konobara, sa 5%-10% od iznosa računa.

U mnogim gradovima Evrope je nepisano pravilo da se u restoranima i pije - i jede, dok ako želite samo piće - treba da sednete u kafe. Iako vas u Srbiji još uvek neće uslovljavati, ima i onih koji interno prave probleme ili vas dovode u neprijatnu situaciju.

- Ponekad mi bude neprijatno, jer vidim da me čudno gledaju ako poručim samo kafu. Kao da se očekuje još... Možda ne hrana, ali recimo, flaširana kisela voda umesto čaše obične vode - priča nam B. V. iz Beograda.

Još jedna čitateljka koja živi u prestonici kaže da su konobari sve neljubazniji, čak i kada poručite jelo.

- Kao da vas teraju da oslobodite sto, kad primete da ste pri kraju. Nedavno su mom suprugu uzeli tanjir dok je još žvakao poslednji zalogaj, a krenuo je konobar da "grabi" i moj tanjir, dok nije shvatio da ima još hrane u njemu, pa je vratio - priča nam D. A.

Italijanska hrana Rim Foto: Filip Plavčić

Sećate se, možda, i naše priče o praksi nekih restorana da ne služe vodu uz sok od pomorandže. Ovo je iskustvo još jedne naše sugrađanke:

- Sela sam s drugaricom u jedan kafić-restoran u Beogradu, nadomak Tašmajdana, inače veoma posećen i poznat. Cene su im jače, kapućino i ceđeni mix sam platila skoro 600 dinara. Ono što sam primetila je i da konobari nisu mnogo ljubazni, a kada sam tražila dve čaše vode, kelner je doneo samo jednu; pritom, na poslužavniku su se nalazile još dve čaše sa vodom.

Upitala ga je može li da dobije još jednu traženu čašu vodu, za drugaricu, a usledio je odgovor: Hajde, može, mada nas menadžeri posmatraju. Ne bismo smeli da dajemo vodu uz ceđene sokove, jer smo u deficitu sa čašama.

Da li je "u redu" poručiti samo piće u restoranu?

Glasajte

Pariz, samo za "odabrane"

Ekipa Telegraf Biznisa je pre tačno godinu dana posetila Grad svetlosti, koji godinama unazad važi za jedan od najskupljih i najposećenijih na svetu. U međuvremenu, inflacija je nanela dodatni udar svima, pa i Francuzima, te nas ne bi čudilo da i tamošnji ugostitelji podignu cene - ako već nisu.

A kako smo pisali pre 12 meseci, ne samo da ćete ručak u Parizu platiti skuplje, nego Francuzi naplaćuju i sam "pogled" na atrakcije.

Inače, Francuzi veoma poštuju hranu, pa se pauze za ručak koriste svakog dana bez izuzetka. U bistroima i restoranima postoji određeno vreme u toku dana kada se doručkuje, ruča i večera.

U periodu ručka većina restorana kreira kombinacije nekoliko stavki sa jelovnika po povoljnijoj ceni. Ove kombinacije se nazivaju "formula". Mi smo, ipak, ručali na svega nekoliko metara od čuvenog tornja, te smo osim cena hrane - platili i taksu samog boravka na takvom mestu. Ta stavka je već ukalkulisana u iznos računa.

Takođe, uračunat je i bakšiš.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    9. maj 2023 | 15:09

    Sirotinjo i bogu si teska

  • Zoran

    9. maj 2023 | 15:31

    Udjem sednem i bahatim se sa kiselom vodom. Nek crknu dusmani.

  • Боб

    9. maj 2023 | 17:21

    Какав је ментални склоп човека који уђе у ресторан и седне за постављени сто за шест особа са све чашама и платненим салветама да би попио кафу притом разбуца пола стола. Неваспитање и безобразлук, наглавачке напоље!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>