• 15

Da li vas je zanimalo koliko košta ručak 50 metara od Ajfelovog tornja? Samo pogled su nam naplatili 22 evra

Ne samo da ćete ručak platiti skuplje, nego Francuzi naplaćuju i sam "pogled" na atrakcije

  • 15
Francuska, Pariz Foto: Telegraf.rs, Pixabay

Pariz je grad svetlosti, ljubavi, ali i jakih cena. Gotovo prema svim statistikama francuska prestonica je najskuplji grad za život u Evropskoj uniji, i sedmi u svetu.

Tu su kirija, računi, gradski prevoz, ali i hrana i piće. Ako uporedimo cene, od 17 namirnica, u Parizu je najskuplje bar njih 12. Cena svega raste kako se približavate turističkim znamenitostima poput Ajfelovog tornja. Ne samo da ćete ručak platiti skuplje, nego Francuzi naplaćuju i sam "pogled" na atrakcije.

Prosečna plata Parižanina jeste oko 2.500 evra, ali za turiste je savet da pametno biraju i obrate pažnju na detalje i stavke u meniju.

Francuzi veoma poštuju hranu pa se pauze za ručak koriste svakog dana bez izuzetka. U bistroima i restoranima postoji određeno vreme u toku dana kada se doručkuje, ruča i večera. Ukoliko vidite gužvu, znači da je pauza za ručak, i izbegavajte da u tom periodu naručujete samo piće ili da sednete za sto koji postavljen za ručak – uvek proverite da li imaju stolove koji su namenjeni samo za piće.

U periodu ručka većina restorana kreira kombinacije nekoliko stavki sa jelovnika po povoljnijoj ceni. Ove kombinacije se nazivaju “formula”.

Mi smo ručali na svega nekoliko metara od tornja, a osim cena hrane, u račun će vam biti ulkakulisana i taksa samog boravka na takvom mestu. Takođe, uz račun ide uračunat i bakšiš. U proseku, za dvoje samo ova stavka iznosi nešto više od 20 evra.

Pariz, cene Pokretni restoran/Foto: Telegraf.rs

A evo kakve su ostale cene:

Najjeftinija kafa u ovom delu grada, tačnije u restoranu u kojem smo boravili košta 5, 3 evra, dok je najskuplja 8, 2 (reč je o malim šoljicama). Kapućino košta 7, 6 evra a to mi je i prosečna cena u Parizu.

Krem bule košta 10 evra, dok palačinke idu od 8 pa na gore. Sladoled je isto oko 8 evra (dve kugle). Cezar salata blizu Ajfelovog tornja košta 19 evra, dok je pasta 21 evro. Burgeri su 25. Pica je oko 17,  dok je čaša francuskog vina 11 evra.

Ukratko, ukoliko par odabere vino, jednu salatu i jednu pastu, sa uračunatom taksom i bakšišem, račun ne može da bude manji ispod 100 evra.

Osim restorana koji su gotovo na svako uglu, brodova koji su zapravo restorani, blizu tornja možete ručati i u pokretnom restoranu. Pogledajte na fotografiji iznad kako on izgleda.

Video: Telegraf u parku Rolan Garosa: Nikad veće interesovanje za mečeve

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ajs

    24. maj 2022 | 15:32

    Koliko vidim jeftinije nego na Adi!

  • Zemunac

    24. maj 2022 | 13:48

    Ne, plate su nam da nemamo za pljeskavicu a ne za rucak u Parizu

  • AR

    24. maj 2022 | 14:11

    Jeftiniji rucak u Parizu nego u nasim restoranima! Ali dzabe dok je ovaca bice i sisanja!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>