• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktor kompanije koja je razvila ChatGPT pred Kongresom: Otkrio svoj najveći strah vezan za AI

Vreme čitanja: oko 1 min.

Altman je pred Podkomitetom američkog Senata istakao da će regulacija i intervencija vlade biti ključne za ublažavanje rizika od sve moćnijih modela veštačke inteligencije

  • 0
Veštačka inteligencija učenje

Foto: Shutterstock.com

Sem Altman, generalni direktor kompanije "OpenAI" koja je razvila sada već čuveni ChatGPT, pojavio se na saslušanju pred američkim Kongresom i pozvao to zakonodavno telo da "što pre reguliše razvoj i upotrebu veštačke inteligencije".

Altman je rekao i da bi trebalo formirati novu agenciju za licenciranje kompanija sa veštačkom inteligencijom, prenosi BBC. Istakao je da razvoj ove tehnologije za čovečanstvo može biti poput nove "štamparske mašine", ali da ona zahteva bezbednosne mere.

Altman je pred Podkomitetom američkog Senata istakao da će regulacija i intervencija vlade biti ključne za ublažavanje rizika od sve moćnijih modela veštačke inteligencije.

On je u svom izlaganju pred senatorima rekao da je njegovo "područje najveće zabrinutosti" potencijal da se veštačka inteligencija iskoristi za manipulisanje glasačima i širenje ciljanih dezinformacija.

Jedan od načina na koji bi američka vlada mogla da reguliše IT industriju, po Altmanovom predlogu, jeste režim licenciranja kompanija koje rade na razvoju najmoćnijih sistema veštačke inteligencije. Takođe je istakao da veštačka inteligencija "može da ugrozi neke poslove", ali i da stvori nove.

Generalni direktor "OpenAI" se pred Senatom pojavio u trenutku vrtoglavog uspeha ChatGPT-a, trenutno najpopularnijeg četbota koji je pokrenuo pravu "trku u naoružanju" veštačkom inteligencijom i širom sveta izazvao zabrinutost zbog širokog spektra mogućnosti zloupotrebe najnaprednije tehnologije.

Bela kuća je pozvala vodeće izvršne direktore u ovoj oblasti uključujući Altmana, da se pozabave veštačkom inteligencijom, a američki kongresmeni takođe traže akciju kako bi se iskoristile prednosti tehnologije i unapredila nacionalna bezbednost, a istovremeno ograničila njena zloupotreba.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>