• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Planina novca iz Saudijske Arabije transformiše profesionalni sport, ali se tu ne zaustavlja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Profesionalni sportovi nisu jedino mesto gde Saudijci pokazuju svoju finansijsku moć, jer država ulaže i u velike svetske kompanije

  • 0
Golf teren Foto: Shutterstock

Planina novca u Saudijskoj Arabiji preokrenula je svet profesionalnog golfa. Ali to je samo mali deo novca koji se ulaže u brojna istaknuta preduzeća širom sveta, dok kraljevstvo pokušava da diverzifikuje svoja ulaganja i da ne zavisi isključivo od prihoda od nafte, ali i da ostvari svoje političke ciljeve.

Saudijski javni investicioni fond (PIF) je fond pod kontrolom vlade i ima 650 milijardi dolara imovine sa kojom upravlja. Cilj mu je da za nekoliko godina dosegne bilion dolara. Ovaj fond funkcioniše na način na koji bi to mogla i neka investiciona firma iz privatnog sektora, pokušavajući da zaradi novac kroz diverzifikovani portfolio investicija.

Ali ono što čini fond Saudijske Arabije drugačijim od tih privatnih investicionih firmi je to što se zemlja suočava sa širokom osudom zbog svojih ljudskih prava, njena ulaganja u sportske i druge kompanije za zabavu mogu se posmatrati kao pokušaj da se promeni ta narušena reputacija.

Stvaranje LIV Golfa od strane PIF-a pre godinu dana, navodno po ceni od dve milijarde dolara, privuklo je mnoge od najboljih igrača ovog sporta, nudeći velike novčane nagrade. To je dovelo do jednogodišnje pravne bitke jr su američki PGA golf turnir i evropski DP World Tour zabranili igračima koji se pojave na saudijskom turniru da učestvuju u etabliranim turnejama i privukla neželjenu pažnju na stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Ali pravne bitke i netrpeljivost iznenada su okončane julerašnjom najavom da će njih troje formirati zajedničku kompaniju. Predsedavajući nove golf serije biće predsednik državne naftne kompanije Saudi Aramco, Jasir Al-Rumajan, koji takođe kontroliše engleski fudbalski tim Njukasl junajted i sam je guverner PIF-a.

Mesi, Ronaldo, Saudijska arabija Ilustracija: Telegraf/Shutterstock/Tanjug/AP/Profimedia/CHRIS BRUNSKILL / UPI / AA/ABACA / Abaca Press / Fayez Nureldine

Saudijci su takođe bacali velike dolare na neke od najpoznatijih svetskih fudbalera, tražeći legende poput Kristijana Ronalda i Karima Benzeme da igraju u Saudijskoj ligi.

Ali bez obzira da li su investicije Saudijaca vođene željom za profitom ili dobrim publicitetom, ono što je jasno je da profesionalni sportovi nisu jedino mesto gde Saudijci pokazuju svoju finansijsku moć.

Na primer, fond je uložio ukupno 7,5 milijardi dolara u nekoliko vodećih kompanija za video igrice, pa sada imaju 9 odsto udela u Electronic Arts, 7 odsto udela u Take-Two Interactive i skoro 5 odsto udela u Activision Blizzard. Takođe poseduje više od 5 odsto Live Nation, promotera koncerata i vlasnika Ticketmaster-a.

PIF poseduje 60 odsto Lucid akcija, vrednih 7,6 milijardi dolara. Godine 2018, kada je Ilon Mask razmišljao o privatnom preuzimanju Tesle, tražio je sredstva od PIF-a, koji je u to vreme već imao udeo u Tesli. Prošle godine je fond pomogao Masku u kupovini Tvitera od 44 milijarde dolara tako što je pristao da prepusti postojeću investiciju od 1,9 milijardi dolara u platformu društvenih medija na novu kompaniju koju kontroliše Mask.

Nisu sve investicije PIF-a javno objavljene. Mnoge od ovih investicija, uključujući stvaranje LIV Golfa, izazvale su kontroverze.

PIF-om predsedava Mohamed bin Salman, prestolonaslednik Saudijske Arabije. Bin Salman je čovek koga američki obaveštajni izveštaji nazivaju odgovornim za odobravanje operacije koja je dovela do ubistva novinara Džamala Kašogija 2018. godine. Bin Salman je negirao umešanost u Kašogijevo ubistvo.

Pored toga, američki Stejt department kaže da sumorni dosije o ljudskim pravima u Kraljevini uključuje ograničenja slobode govora, mučenje, političke zatvorenike i nestanke ljudi.

Porodice nekih od žrtava terorističkog napada 11. septembra osudile su vest o sporazumu LIV-PGA. Neki su optužili saudijsku vladu za saučesništvo u tim napadima. Petnaest od 19 terorista Al Kaide koji su oteli četiri aviona bili su saudijski državljani, ali saudijska vlada je negirala bilo kakvu umešanost u napade.

(Telegraf Biznis)

Video: Aukcija ribe na đerbanskom marketu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>