• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Porodična kompanija tuži Boing: "Falsifikovali su naše alate i prodali ih za projekte NASA kao svoje"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija je podnela 10 tužbi protiv Boinga, uključujući tužbe za kršenje autorskih prava, proneveru i krađu poslovnih tajni i prevaru

  • 0
NASA, satelit Resi Foto: Tanjug/AP

Wilson Aerospace, mala porodična kompanija za alate sa sedištem u Koloradu, tuži Boing za navodnu krađu intelektualne svojine u poslednje dve decenije.

Tužba kompanije odnosi se na više prilagođenih alata za koje Wilson kaže da su kreirani za Boing, koji je "nagradio Wilsonove napore tako što je drsko ukrao intelektualnu svojinu nad njima", kaže se u žalbi.

Wilson je u sredu podneo tužbu saveznom sudu u Vašingtonu. Obim štete je "teško kvantifikovati", kaže jedan od advokata kompanije, Pete Flowers. Ipak, Boingovi postupci su kompaniji napravili štetu u iznosu od "više stotina miliona dolara", rekao je on za CNBC.

Kompanija Wilson navodi u žalbi da su njihovi alati korišćeni za pojekte NASA, uključujući Međunarodnu svemirsku stanicu i njenu raketu za mesec Space Launch Systems i da su pomogli Boingu da dobije milijarde dolara u ugovorima i naknadama od vlade. Wilson takođe navodi da je falsifikovana verzija alata koje je Boing napravio dovela do curenja informacija o ovim sistemima i "dovela živote u opasnost", uključujući i živote astronauta.

Kompanija je podnela 10 tužbi protiv Boinga, uključujući tužbe za kršenje autorskih prava, proneveru i krađu poslovnih tajni i prevaru. U izjavi za CNBC, portparol Boinga je rekao da je Wilsonova "tužba puna netačnosti i propusta", ali su odbili da ulaze u detalje.

Boeing Boing kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Predvođena Dejvidom Wilsonom, koji je osnovao istoimenu firmu 1999. godine, kompanija stvara specijalne vazduhoplovne alate kao što je uređaj koji se koristi za zatezanje i otpuštanje spojnica u "skučenim i nepristupačnim oblastima na svemirskim brodovima". Wilson je razvio varijacije ovog uređaja, kao i druge alate i sklopove, za upotrebu na ISS-u, eksperimentalnom modulu SPACEHAB iz ere svemirskog šatla, kao i Boingovoj kapsuli Starliner i avionu Dreamliner.

Centralni deo tužbe je posao koji je Wilson uradio za Boing od 2014. do 2016. godine na korišćenju FFTD proizvoda za rešavanje problema pričvršćivanja motora rakete na SLS. Wilson navodi da je vazduhoplovni gigant preuzeo deklaraciju, prekinuo komunikaciju sa kompanijom i napravio "falsifikovane" varijacije koje je Boeing prosledio NASA-i kao sopstvene.

- Iako je Boing tokom godina plaćao Wilsonu za neke od njegovih radova, Boingov primarni pristup bio je da ukrade Wilsonovu intelektualnu svojinu putem obmane i drugih nezakonitih sredstava - navodi se u žalbi.

Pored toga, navodna krađa je dovela do neusklađenih komponenti i do stvaranja lošijih proizvoda. Prema žalbi, "neusklađeni alati su izazvali neka curenja tečnosti koja su neprestano odlagala lansiranje SLS-a, koštajući NASA stotine miliona dolara".

Wilson je ukazao na prethodne parnice kao primere "šireg obrasca kriminalnog ponašanja Boinga", kao što je krađa poslovnih tajni kompanije Lockheed Martin 2006. godine.

- U potpunosti verujemo da postoje i druge kompanije, verovatno male kompanije u američkom vlasništvu, koje su pogođene ovom istom aktivnošću unutar Boinga - rekao je Wilsonov advokat Flowers za CNBC.

(Telegraf Biznis)

Video: Najveći svetski sajam poslovne (biznis) avijacije EBACE u Ženevi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>