• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bijenale u Veneciji, Kvadrijenale u Pragu i domaće nagrade: Uspešna godina Muzeja primenjene umetnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostvaren je uspeh na Bijenalu arhitekture u Veneciji, koji MPU realizuje u ime Ministarstva kulture

  • 0
Biljana Jotić, Muzej primenjenih umetnosti Foto: Nikola Tomić

Za samo pola godine Muzej primenjene umetnosti zabeležio je izrazito zapažene rezultate, od nagrada i pohvala na svetskim izložbama, do uspešne organizacije čuvenog Salona arhitekture.

Biljana Jotić, direktorka Muzeja primenjene umetnosti, kaže da je za muzej počela više nego dobro.

- Na samom početku tekuće godine imali smo izrazito posećenu izložbu “Arhikultura”, profesora Borisa Podreke, a onda je usledio 45. Salon arhitekture koji je ove godine organizovan u saradnji sa Asocijacijom Srpskih Arhitektonskih praksi - objašnjava ona.

Ne samo što je okupio značajne stvaraoce, već se pokazao i najposećenijim do sada.

- Posle brojnih predavanja članova i članica međunarodnog žirija, čiji je predsednik bio profesor Verner Zobek, svečano su dodeljene nagrade, pohvale i priznanja, kao i tek ustanovljena nagrada publike - kaže Jotić.

Biljana Crvenković, viša kustoskinja muzeja dobitnica je ICOM nagrade “Stručnjak godine”, sa napomenom da je ove godiene dobila nagradu Pavle Savić.

Usledio je uspeh na Bijenalu arhitekture u Veneciji, koji MPU realizuje u ime Ministarstva kulture.

- Bijenale je donelo brojnu posećenost kao i preporuke najznačajnijeg časopisa za arhitekturu Domus, koji je srpski paviljon uvrstio među 6 “essential” paviljona 18 - kaže direktorka.

Međunarodne izložbe bijenala arhitekture u Veneciji bile su više nego zapažene. I sama Lesli Loko, autorka koncepta “Laboratorija budućnosti” i kustoskinja Bijenla, uvrstila je u favorite fotografije i naš paviljon. Autrorski tim čine arhtektkinja Iva Nučić i arhitkta Tihomir Dičić, dok je komesar nastupa arhitekta Slobodan Jović.

Na Londonskom bijenalu dizajna, koje se odražva u značajnom zdanju Somerset house, predstavio nas je projekat „134/Sveta gaeometrija“ autora dr. Dušana Jovovića. Važna je činjenica da se Srbija prvi put predstavlja i da je umetnički eksperiment zabeležio brojne posete i pohvale.

- Dve nagrade Praškog kvadrijenala potvrdile su posvećenost, timski rad, poverenje i promišljeni koncept - kaže direktorka.

U organizaciji Muzeja primenjene umetnosti i Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture realizovan je nastup Srbije u dve sekcije, nacionalnoj i studentskoj.

Nagrade su dobile obe sekcije. Komesarke i Kustoskinje nastupa su Tatjana Dadić Dinulović, redovna profesroka Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Biljana Jotić, Kustoskinja i direktorka Muzeja primenjene umetnsoti.

Autor projekta “Moonshine Piano“ koji je odabran za nacionalnu sekciju, Miodrag Kuč, arhitekta i scenski dizajner, ujedno je i kustos i moderator istog.

Kustosi Studentske sekcije su Aleksandra Pešterac, Daniela Dimitrovska, Pavle Dinulović, Pavle Stamenović, Natalija Bogdanović, Nina Vićentić i Andrea Palašti, a mentorski tim činili su Maja Vilić, Maša Seničić i Vladimir Savić.

A o tome šta arhitektura želi da poruči javnosti, ali i šta javnost želi da kaže arhitekturi, gde se nalazi na mapi dijaloga sa institucijama, kao i da li je arhitektura umetnost, ili pak nikako nije, pročitajte u intervjuu direktorke Muzeja Biljane Jotić za Telegraf Biznis.

(Telegraf Biznis)

Video: Izložba Zlatne niti ćirilice u Muzeju Vuka i Dositeja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>