• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preokret na tržištu nekretnina u Sloveniji: Kvadrat koštao do 5.000 evra, a sada?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljivo je da su u Mariboru najviše poskupeli polovni stanovi

  • 1
maribor Maribor / Foto: Shutterstock

Nakon višegodišnjeg rasta tržišta i rekordno niskih kamatnih stopa, ušli smo u period hlađenja tržišta, do kog je došlo usled više faktora.

Zbog visoke inflacije Evropska banka uvodi mere restriktivne monetarne politike, a nekretnine - kao jedan od segmenata privrede - i te kako su podložne uticajima različitih tržišnih faktora.

I dok čekamo dalji pravac kretanja cena u Srbiji, iz Slovenije nam dolaze nove vesti - o preokretu. Naime, iako broj kupoprodaja nekretnina u Sloveniji pada, cene i dalje rastu, pokazuje državna statistika.

Tromesečni trend cena polovnih stambenih nekretnina, koji traje više od tri godine, nastavlja se - ali neki od najpoželjnijih gradova u zemlji doživljavaju veliki preokret.

"Stambene nekretnine su na tromesečnom nivou skuplje za 1,6 posto, a na godišnjem planu za 8,8 posto. Broj prodaja bio je ispod nivoa prošlogodišnjeg proseka", objavio je Zavod za statistiku (Surs), a piše Seebiz.

Polovni stanovi i kuće su na tromesečnom nivou poskupeli ukupno 2,5 posto, a treba istaći i da su rast cena najviše podstakle upravo polovne kuće, kojima je cena viša za 6,4 odsto.

Zanimljivo je da su u Mariboru najviše poskupeli polovni stanovi. Cene u glavnom gradu Štajerske bile su više za 5,6 posto, dok su na drugim lokacijama u zemlji stanovi pojeftinili.

Ukupno su, u celoj Sloveniji, cene pale za 0,3 posto, a u Ljubljani za 1,8 posto.

Glavni grad Slovenije je, svakako, važna tačka tamošnjeg tržišta nekretnina. Na vrhuncu pomame za nekretninama, cene su tamo dostizale 5.000 evra po kvadratu i bile su na najvišem nivou ikada. Promena je, međutim, usledila u poslednjem kvartalu 2022, kada je Ljubljana izgubila primat, jer su je prvi put od 2017. pretekle cene na Obali.

U odnosu na prethodno tromesečje, cena novih stanova i porodičnih kuća pala je za 8,4 posto. "Cene novih stanova smanjene su za 12,5 posto, dok su cene novih porodičnih kuća porasle za 5,9 posto", navodi državna statistika.

Ipak, iako cene i dalje rastu, vrednost prodatih stambenih nekretnina pada. Ukupna vrednost svih prodatih nekretnina u prvom kvartalu ove godine iznosila je 336,8 miliona evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>