• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Švedskoj pokrenuta istraga zbog visokih cena: "Brinu nas marže i oligopol"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Regulatorno telo istražuje čitav lanac snabdevanja hranom, od proizvođača i veletrgovaca do maloprodajnog sektora

  • 2
Potrošačka korpa, supermarket Foto: Shutterstock

Istraga, sprovedena u maloprodaji i veleprodaji hrane u Švedskoj, razotkrila je "zabrinjavajuće" znakove u zaradi trgovaca, objavio je regulator za zaštitu tržišnog nadmetanja, dodavši da nadalje analizira vezu sa - navodnim - visokim troškovima.

- Primećujemo određene razloge za zabrinutost u razvoju marži u maloprodaji i veleprodaji - rekao je za Rojters šef odeljenja za zloupotrebu tržišta u regulatornoj agenciji, Martin Mandorf.

- Očekujemo da je razvoj marži povezan sa povećanjem troškova, inače bismo mogli da budemo prilično zabrinuti - kaže i dodaje da je teško izolovati troškovne faktore, poput cena energije i rata u Ukrajini, od konkurentskog područja.

Početkom godine, ministarka finansija Elizabet Svanteson pozvala je tri velika lanca supermarketa na razgovore, tražeći objašnjenje za visoke cene. Nakon sastanka, supermarketi su privremeno smanjili cene nekih proizvoda.

Agencija, naime, istražuje čitav lanac snabdevanja hranom, od proizvođača i veletrgovaca do maloprodajnog sektora, i prikupila je podatke vodećih supermarketa u Švedskoj o cenama i maržama.

Sprema se da traži i dodatne informacije, a dopunjene nalaze objaviće do kraja godine.

Inače, kako navodi Mandorf, u švedskom sektoru trgovine namirnicama dominiraju tri velike firme, što svedoči o "oligopolu". Lanac prehrambenih prodavnica ICA imao je 53 posto tržišnog udela u 2022, prema podacima regulatora, a ostatak gotovo u potpunosti pokrivaju Axfood i Coop.

Nemački lanac Lidl ušao je na švedsko tržište 2018. godine, a lane je držao svega 5,7% tržišnog udela.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kg

    28. jun 2023 | 15:19

    kam te sreće da tako i kod nas pokrenu

  • Misa

    28. jun 2023 | 15:11

    Jbt. gde zivimo? Ovde zlocini zastarevaju, a kada bi se zbog divljanja cena, monopola i slicno doslo do sudjenja, u zatvorima nebi bilo mesta

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>