• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opasna bakterija dovela je prošle godine do nestašice hrane za bebe: Sada joj je objavljen rat

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadležni su pre dve godine zatvorili postrojenje iz kog su izlazili najpoznatiji brendovi hrane za bebe

  • 0
Nestašica hrane za bebe Foto: Michael Conroy (STF), AP Photo

Bakterija kronobakter pronađena u formulama za dojenčad prošle godine, stvorila je nestašicu ovog esencijalnog proizvoda širom SAD. Američki zdravstveni zvaničnici počeće formalno da prate infekcije izazvane retkom, ali potencijalno smrtonosnom bakterijom.

Grupa koja savetuje Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) složila se u četvrtak da doda infekcije izazvane kronobakterom na listu ozbiljnih stanja. Na nacionalnoj listi za praćenje nalazi se oko 120 infekcija i bolesti.

Od država će biti zatraženo, ali ne i obavezno, da obaveste CDC o infekcijama kronobakterom. Takve infekcije se sada moraju prijaviti u samo dve države, Minesoti i Mičigenu. Promena će stupiti na snagu sledeće godine, iako bi države mogle da počnu da izveštavaju ranije.

Akcija Saveta državnih i teritorijalnih epidemiologa, neprofitne grupe, obuhvata višemesečne zahteve stručnjaka i zagovornika bezbednosti hrane koji su pozvali na bolji nadzor smrtonosnih infekcija koje obično pogađaju najugroženije bebe. 

Kronobakter je vrsta bakterije koja se široko nalazi u životnoj sredini. Kada uđe u hranu kao što je formula u prahu, može izazvati infekcije krvotoka opasne po život i meningitis kod veoma male ili bolesne bebe.

- Pošto ne vršimo rutinski nadzor, ne znamo stvarnu učestalost infekcije, niti broj smrtnih slučajeva godišnje - rekla je ona.

Iako su infekcije retke, do 40 odsto beba koje se razbole će umreti, dodala je.

Izbijanje infekcije kronobakterom koje je počelo 2021. godine kada su se razbolele četiri bebe hranjene adaptiranim mlekom iz fabrike Abbott Nutrition u Sturgisu u Mičigenu. Dve bebe su umrle.

Nije pronađena direktna veza između Abbott proizvoda i infekcija, ali zvaničnici FDA su zatvorili postrojenje nakon što su otkriveni kontaminacija i drugi problemi. Abbott je opozvao vrhunske brendove formule za odojčad, što je izazvalo ogromnu nestašicu širom zemlje koja je trajala mesecima.

Do sada je ove godine CDC-u prijavljen jedan slučaj infekcije kronobakterom kod novorođenčeta, rekao je portparol agencije. Istraga je otkrila bakterije u otvorenoj konzervi formule u prahu u domu deteta.

(Telegraf Biznis)

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>