• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svet je dobio novu "ekonomsku zvezdu": Kompanije zbog nje masovno napuštaju Kinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vijetnam je nekada bio vrlo siromašna zemlja, a kako je danas?

  • 1
hanoj, vijetnam Hanoj / Foto: Shutterstock

Mnogi bi rekli da Vijetnam upravo postaje "zvezda novih tržišta", jer trenutno u Hanoju, prestonici ove azijske zemlje, živi oko osam miliona ljudi.

Svakodnevno se prodaje i kupuje sve što možete zamisliti: od aparata do hrane, na krcatim ulicama glavnog grada, a iako su silna ratovanja unazadila Vijetnam - on je nekako uspeo da se oporavi i stekne poverenje velikih kompanija.

Prostor na industrijskom imanju Deep C Two u severnom Vijetnamu je toliko tražen, da oni koji ga grade već razmišljaju o tome kako da stvore više prostora - i to potiskivanjem Južnog kineskog mora, koje je, inače, veoma značajno vodeno telo u geopolitičkom smislu.

Kroz istoriju, zbog svog položaja bilo je jedan od glavnih predmeta sporova na azijskom kontinentu.

Prema pisanju FT, neki od najvećih dobavljača globalnih tehnoloških kompanija, kao što je Epl, nalaze se upravo u području Deep C Two, blizu najveće luke u severnom Vijetnamu, po imenu Haifong.

Zbog sve izraženijih geopolitičkih tenzija između Pekinga i Vašingtona, kao i zbog rizika za poslovanje usled izloženosti virusu kovid-19, kompanije su polako, ali sigurno krenule da se sele iz Kine.

Klaster industrijskih zona, Deep C, koje poseduje belgijska kompanija "Ackermans & van Haaren" u ovom gradu-luci, i koja vodi ukupno pet zona u Vijetnamu, sprema se za dolazak brojnih biznisa.

"Ako postoji dovoljna potražnja, povratićemo kopno od mora", rekao je izvršni direktor marketinga te kompanije.

Kako raste rivalstvo između Kine i SAD oko tehnologije i bezbednosti, sve više kompanija strahuje od ograničenja vezanih za to šta i gde mogu da proizvode. Kao rezultat toga, mnogi dopunjuju proizvodnju u Kini, još uvek najvećem svetskom proizvodnom centru, širenjem na druge zemlje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>