Vreme čitanja: oko 3 min.
Pet stvari koje treba da znamo o aspartamu: Šta za običnog čoveka znači najnovija procena SZO?
Vreme čitanja: oko 3 min.
Ranije danas SZO je objavio saopštenje u kom je naveo da je aspartam klasifikovan kao "moguće kancerogen"
Veštački zaslađivač aspartam klasifikovan je danas kao "moguće kancerogen" za ljude, nakon dve nedelje procene Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC).
Naime, Svetska zdravstvena organizacija je u zvaničnom saopštenju navela da je IARC, pozivajući se na "ograničene dokaze" o kancerogenosti kod ljudi "klasifikovao aspartam 'moguće kancerogenim' za ljude, dok je JECFA ponovo potvrdila prihvatljiv dnevni unos od 40 mg/kg telesne težine".
Pojašnjavamo vam šta ovo znači za potrošače.
Bezbednost aspartama
Kategorija "moguće" koristi se kad postoje "ograničeni" dokazi u ljudima ili podacima iz životinjskih eksperimenata. Ona uključuje dizel, talk na perineumu, nikl, aloe veru, azijsko ukiseljeno povrće i čitav niz hemijskih supstanci, ranije smo preneli.
JECFA, veštački zaslađivač aspartam, smatra od 1981. godine sigurnim za konzumaciju, unutar prihvaćenih dnevnih granica.
To znači sledeće: Odrasla osoba teška 60 kg morala bi da popije između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića, zavisno od količine aspartama u piću, svaki dan da bi bila u opasnosti.
Isto pitanje smo ranije upitali i Marka Dragića iz Nacionalne organizacije potrošača.
- Svaki proizvod u sebi ima neku supstancu koja je potencijalno kancerogena, ako se u razumnim količinama koristi ne može da ima posledice - rekao je Dragić za Telegraf Biznis.
Šta je onda sporno?
U razgovoru sa tehnologom Jelenom Milanović iz kompanije "Bilbi" dobili smo odgovor na ovo pitanje:
- Produkti razgradnje aspartmana su dve aminokiseline - fenilalanin (50%) i aspartične kiseline(40%) i metil estar koji se nekoliko sati nakon konzumacije pretvara u mentol (10%). Iako dokazano toksičan mentol u neznatnoj koncentraciji se izlučuje iz organizma putem urina i ne zadržava u organizmu. Iz tih razloga o aspartmanu se vodi večita polemika - dodaje Milanovićeva.
- Kao i većina veštačkih zaslađivača prekomerna upotreba može dovesti do nekih zdrastvenih problema s’toga se savetuje oprez i ograničenje u konzumaciji. Sa tehnoloske osnove postoji opravdana i bezbedna upotreba, više od 60 objavljenih odobrenih studija o zaslađivaču aspartmanu, koji konzumiraju pre svega dijabetičari, gojazne osobe i populacija koje želi da redukuje telesnu masu korigovanom ishranom i smanjenju unosa šećera - dodala je tehnolog.
Gde se sve nalazi aspartam?
Aspartam je čak 200 puta slađi od šećera, a najčešće se nalazi u gaziranim pićima i proizvodima bez šećera.
- Aspartman gotovo indentično oponaša ukus šećera, pojačava arome citrusnog i ostalog voća, a za razliku od šećera ne doprinosi razvoju bolesti zuba. Zbog svoje široke upotrebe u raznim bezalkoholnim pićima, žvakaćim gumama ali i u većini rafinisanih industrijski proizvoda spada u najdetaljnije ispitane prehrambene aditive u istoriji.
- Kao zaslađivač nalazi se u gotovo 6.000 prehrambenih proizvoda i napitaka i to uglavnom u dijetalnim, na omitnici obavezno označen kao “sugar free” ili “sadrži izvor fenilalanina” - pojašnjava tehnolog.
Telegraf Biznis ranije je proverio u kojim se sve proizvodima nalazi na našim policama.
Zašto IARC nije uveo zabranu?
Farmaceutska kompanija "Searle"doživela je pravi uspeh pod palicom Donalda Ramsfelda tek kada je aspartam dobio odobrenje FDA, Uprave za hranu i lekove u Americi.
Od tog momenta, ovaj veštački zaslađivač je postao popularan i veoma profitabilan za američku farmaceutsku kompaniju, posebno tokom osamdesetih godina, kada je zdrava ishrana postala predmet ludila u SAD.
Ali i meta večitih polemika.
Ipak, zašto ovaj put nije doneta odluka o njegovoj zabrani? Odgovor smo ranije potražili kod Marka Dragića iz Nacionalne organizacije potrošača.
- Odluka kao odluka će biti pozitivna po potrošače i neće uticati negativno na njihovu štetu. Postoji mogućnost da ga zabrane, ali po nekim podacima je u velikom broju proizvoda zastupljen, samim tim to bi značilo da svi ti proizvodi moraju naći zamensko rešenje, prvobitno se povući sa tržišta, a to sigurno u ovom trenutku nije opcija i verovatno neće ići u tom pravcu, već će odrediti dozu koja može da se koristi - rekao je prošle nedelje Dragić za Telegraf Biznis.
Kako da znate da li je aspartam u vašem proizvodu?
Veštački zaslađivač aspartam može da se nađe na deklaraciji u više oblika, ali svaki proizvođač mora da ostavi napomenu na ambalaži "sadrži izvor Fenilalanina".
Međutim, pojedini proizvođači koriste trik sa različitim nazivom, što može zavarati potrošače. Naime, oznaka E951, koju koriste mnogi u deklaraciji je upravo aspartam.
Takođe, tu je još jedan veštački zaslađivač na koji je važno obratiti pažnju, a u pitanju je natrijum-ciklamat (E952).
On je zabranjen u Americi zbog sumnje da uzrokuje rak.
Tu su i jednostavni nazivi "Nutrasweet or Equal", koji ukazuju na prisustvo aspartama.
(Telegraf Biznis)
Video: Može li to u Srbiji da bude dobar biznis: Doktorka Jovana razbija mitove o veganskoj ishrani
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.