Vreme čitanja: oko 1 min.
Evo koliko dijetalnog soka bi trebalo da popijete tokom dana da biste uneli previše aspartama
Vreme čitanja: oko 1 min.
Bezbedno je konzumirati do 40 miligrama aspartama po kilogramu dnevno
Vodeće globalno zdravstveno telo izjavilo je da veštački zaslađivač aspartam, koji se obično koristi kao sastojak dijetalnih gaziranih sokova, žvakaćih guma i vitamina, može izazvati rak.
Ali izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) navodi da bi ljudi morali da budu izloženi ekstremnim količinama aspartama, bilo putem ishrane, profesionalne izloženosti ili na neki drugi način, da bi bili u opasnosti.
Dakle, koliko aspartama je previše aspartama? Ovo je ispitivao Market Watch.
Bezbedno je konzumirati do 40 miligrama aspartama po kilogramu dnevno, smatra zajednički komitet stručnjaka za aditive u hrani SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu. Dakle, osoba koja teži 70-ak kilograma morala bi da popije od 9 do 14 limenki gaziranog soka dnevno da bi prešla taj nivo, pod pretpostavkom da u svakoj konzervi ima 200 do 300 miligrama aspartama.
- Ne savetujemo potrošačima da u potpunosti prestanu da konzumiraju aspartam. Samo savetujemo umerenost - rekao je direktor SZO za ishranu, dr Frančesko Branka.
Uprava za hranu i lekove ima još veću dnevnu granicu izloženosti aspartamu: 50 miligrama po kilogramu telesne težine.
Ali potrošači takođe treba da primete da hrana koja je označena kao "bezbedna" nije ekvivalentna tome da je zdrava. Bilo je mnogo istraživanja koja sugerišu da ispijanje previše zaslađenih pića, uključujući dijetalna pića sa veštačkim zaslađivačima, može biti povezano sa zdravstvenim problemima i povećanim rizikom od smrti.
Aspartam se koristi u proizvodima koje milioni ljudi svakodnevno koriste, uključujući dijetne gazirane sokove, žvakaće gume, kao i neka proteinska pića, među hiljadama ostalih.
Aspartam je razvijen počevši od sredine 1960-ih od strane kompanije G.D. Searle i Ko, sa sedištem u Skokiju, Ilinois, sada podružnica kompanije Fajzer, koja je brendirala zaslađivač NutraSvit. Obezbedio je konačno odobrenje FDA, nakon početnih problema, za upotrebu u suvim proizvodima, a zatim u gaziranim bezalkoholnim pićima 1981. i 1983. godine. O aspartamu je detaljno pisao i Telegraf Biznis.
(Telegraf Biznis)
Video: Nedeljkovići prave prirodne sokove: Pasji trn je najveći hit
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.