• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kafa 1,7 evra, a morski plodovi 8: Hrvatsko zaboravljeno ostrvo je upola jeftinije od ostatka primorja

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 1
Makarska, Dalmacija, Hrvatska, more, plaža Foto: Shutterstock

Hrvatsko zaboravljeno ostrvo koje košta upola manje od Hvara - naslov je kraćeg putopisa koji je objavljen u britanskom Telegrafu. Britanski  novinar je proveo nekoliko dana na ovom ostrvu, a ono što je napisao velika je reklama Cresu i lepotama koje pruža obala, a posebno je bio iznenađen niskim cenama.

Oduševila ga je prazna uvala Lubenice na kojoj je video magiju jata od 100 delfina, ali i osetio blagi miris ruzmarina koji asocira na hrvatsku obalu koju je teško ne voleti.

- Najčudnija stvar? Ova prazna plaža nalazi se na najvećem hrvatskom ostrvu - čudi se Britanac koji je ostao impresioniran činjenicom da se svi ljudi nalaze u gradu Cresu, koji ima 200 crkava, jednu banku, ali i osećaj bezbrižnosti!

Osim plaže Lubenice, posetio je i Valun gde su ga impresionirali sićušni ribarski brodovi koji svežom tunom opskrbljuju četiri restorana. Iako je reč o cenjenoj svežoj ribi, cene su prihvatljive. Vožnja prema severu ostrva otkrila mu je Hrvatsku izgubljenu u vremenu, a njegova destinacija bilo je naselje Zbičina, koje je prema popisu iz 2001. godine imalo tek 13 stanovnika. Tamo je probao sladoled od mastike čiji je ukus isceđen od borove smole, a impresionirala ga je i fauna ostrva jer je sreo i jastreba i divlju svinju.

- To je lepota Cresa. Daje vam najbolje od Hrvatske - plaže i planine, grad i selo, surfovanje i travnjak, sve u jednom mirnom ostrvu - napisao je oduševljeni Britanac.

Osim prirodnih lepota, čudio se i cenama koje razlikuju Cres od ostatka hrvatske obale. Iznenadila ga je niska cena kapućina koji je platio tek 1,73 evra, jela sa svežim morskim plodovima koje je pronašao po ceni od 8 evra, a posebno cene smeštaja koje variraju s obzirom na tip.

- Kamp Zdovica ima mesto za šatore od 10 evra skriveno stogodišnjim maslinama - napisao je novinar koji je tokom boravka izmenio razne smeštaje pa je tako spavao i u kampu Kovačine: "Moj je smještaj bio najskuplji: vrhunska mobilna kućica smeštena uz more”.

Uporedio je cenu spomenute mobilne kućice od 83 funte napisavši da za tu cenu u Dubrovniku večerati ne bi moglo ni dvoje ljudi.

- Svaki od 50 hrvatskih naseljenih ostrva ima sopstveni duh. Hvar ljulja poput Ibice, s bakanalskim zabavama i rundama pića od 100 funti. Brač je poput Tenerifa s vinogradima, predivnim plažama i beverovatnim terenima za brdski biciklizam.

(Telegraf Biznis)

Video: "Svi na more u Sutomore"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    27. jul 2023 | 18:12

    Kafa? Verovatno je bez nje nemoguće preživeti, pa je postala merilo cena?! Ja kafu ne kupujem u restoranima! Popijem jednu ujutru kod kuće, koju sam skuvam, tako da mi je i tih 1,7 evra užasno skupo! Nisam poludeo da platim 200 dinara za šoljicu kafe!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>