• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nije svaka verzija lutke Barbi i njenih prijatelja bila hit: Pogledajte ove promašaje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tokom svog putovanja, Barbi i njena ekipa su ljubiteljima pružili i nekoliko čudnih momenata

  • 0
Lutka, Barbika, Barbie Foto: Pixabay

Ne postoji ništa što bi Barbi volela više u svoje 64 godine u svetu igračaka nego da iznova i iznova postaje nova i sveža. Ona se može pohvaliti sa više od 200 karijera u svojoj biografiji, bila je doktor, astronaut, kompjuterski inženjer, izvršni direktor, pa čak i predsednički kandidat. Imala je zavidnu šaroliku ekipu prijatelja lutki koji su bili uz nju tokom decenija, a njene kuće za lutke mogu da stoje rame uz rame sa luksuznim imanjima Holivuda.

Barbi je godinama bila svetle puti, bela, vitka, plava, sa veoma uskim strukom, širokim grudima i uvek se klackala na neverovatno visokim štiklama.

Konačno, 2016. godine, suočavajući se sa smanjenjem prodaje lutke, Matel je napravio realističniji prikaz ženske lutke, čineći novije Barbike inkluzivnijim i raznovrsnijim u svom izgledu.

Barbi je tada predstavljena u četiri tipa tela i sedam tonova kože, sa 22 boje očiju i 24 frizure. A njen napredak se nastavlja sa Barbi Fešnistas, raznolikom predstavom lepote koja podstiče decu da se bore protiv stigme oko fizičkih invaliditeta.

Ali tokom svog putovanja, Barbi i njena ekipa su ljubiteljima pružili i nekoliko čudnih momenata. Film "Barbi", koji je premijerno prikazan u petak u američkim bioskopima, prikazuje nekoliko njih, ako ih brzo uhvatite.

- Barbi ima 64-godišnju istoriju, ne možemo očekivati da će sve u vezi sa njom i njenim svetom biti sjajno - rekao je Džejms Zan, glavni urednik publikacije o industriji igračaka. Ovo su promašaji.

Barbina trudna drugarica, Midž

Midge se prvi put pojavila 1960-ih. Bila je zdrava, sveamerička najbolja prijateljica Barbi. Matel je 2022. godine predstavio trudnu Midž lutku, koja ima deo na stomaku koji se odvaja i iz stomaka se vadi beba igračka. Ova lutka nije naišla na odobravanje kupaca, pa je ubrzo povučena sa polica prodavnica.

Alan

Kao i Midž, Alan se pojavio u Barbi zemlji kao Kenov prijatelj još 1964. godine. Zatim je postao Midžin muž.

- Deca su bila više fokusirana na Barbi bez dodatnih likova, tako da je Alan na neki način došao i otišao. Alan je na kraju povučen iz Barbinog sveta.

Taner, Barbin pas koji kaki

Možda je Matel bio ispred svog vremena sa igračkom na temu izmeta sa Tanerom, igračkom zlatnog retrivera koji kaki. Proizvođač igračaka je 2006. godine lansirao Barbi-Taner set za igru. Set je uključivao dodatak sa magnetnim krajem kako bi deca mogla da pokupe Tanerov izmet. Nahranili biste Tanera poslasticom za igru, pritisnuli mu rep i ispao bi sa drugog kraja.

Na nesreću za Matel, američka komisija za bezbednost potrošačkih proizvoda povukla je više od 680.000 Barbi-Taner kompleta za igru 2007. godine zbog zabrinutosti za bezbednost zbog labavih magneta. Agencija je rekla da bi labavi magneti, ako ih progutaju mala deca, mogli da privuku jedan drugog, uzrokujući potencijalno fatalnu perforaciju ili blokadu creva.

Oreo Barbi

Bila je to saradnja koja je pošla po zlu. Matel se udružio sa proizvođačem Oreo da bi stvorio Barbiku na temu ovog keksa 1990-ih. Lutka je, međutim, navodno opozvana nakon kritika da reč "Oreo" takođe može imati uvredljivu konotaciju za obojene ljude.

Skiper lutka

Skiper se pridružila Barbinom univerzumu kao njena mlađa sestra 1964. godine. Otprilike 10 godina kasnije, 1975, kompanija igračaka je predstavila lutku "Growing up Skiper“. Ako joj namotate ruku, lutka bi se izdužila i takođe "razvila" grudi. Ponovo namotajte ruku i vratila bi se na svoju kraću dužinu i izgubila grudi. Kontroverza je ovde, možda, očigledna.

Barbi sa kamerom

Matelova Barbi sa video kamerom iz jula 2010. godine dizajnirana je za decu od 6 i više godina. Kompanija je saopštila da je lutka imala pravu video kameru u sebi sa sočivom kamere u ogrlici koju je nosila i video ekranom na poleđini kako bi deca sve snimila iz vizure lutke. Iste godine, FBI je upozorio da bi lutku mogli koristiti kao oruđe pedofili.

Helou Barbi

Godine 2015. Matel je predstavio Helou Barbi. Pričala je i slušala i odgovarala na ono što je čula preko mikrofona, uz sofisticiranu elektroniku i WI-FI vezu. Funkcije lutke izazvale su zabrinutost zbog kršenja privatnosti.

- Ova Barbi ne samo da te je saslušala, već se setila šta si rekao i ponovo bi to rekla nekoliko dana kasnije, što je izazvalo zabrinutost dece. Matel je ukinuo lutku dve godine kasnije.

(Telegraf Biznis)

Video: Gumene dečije igračke pune buđi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>