• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tuže Rajaner zbog tehnologije prepoznavanja lica: Traže od putnika da tako potvrde svoj identitet

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija objašnjava da ova verifikacija služi pre svega interesima klijenata i štiti ih tako od eventualnih prevara onlajn putničkih agencija

  • 0
Facijalna rekognicija, prepoznavanje lica Foto: Shutterstock

Evropski centar za digitalna prava NOYB podneo je danas tužbu protiv avio-kompanije Rajaner zbog korišćenja tehnologije za prepoznavanje lica, koja navodno ugrožava privatnost putnika.

Rajaner traži od klijenata da prilikom rezervacije leta preko onlajn putničkih agencija potvrde svoj identitet preko pomenute tehnologije, a NOYB smatra da ova praksa nema opravdanja, prenosi Rojters.

- Ne postoji valjan razlog da Rajaner koristi ovu tehnologiju, a izgleda da ova avio-kompanija svesno krši pravo na zaštitu podataka svojih klijenata -  navodi se u saopštenju NOYB-a.

Irska kompanija ne traži da njeni klijenti koriste ovu tehnologiju prilikom rezervacije preka Rajanerovog sajta ili mobilne aplikacije. NOYB je naveo da Rajanerove procedure verifikacije nisu u skladu sa evopskim zakonom o zaštiti privatnosti GDPR, jer kompanija ne objašnjava koja je svrha ovog procesa.

Rajaner je u odgovoru rekao da su njegove procedure u potpunosti u skladu sa svim GDPR propisima, a da pomenuta verifikacija služi pre svega interesima klijenata i štiti ih tako od eventualnih prevara onlajn putničkih agencija. NOYB je angleski akronim od "none of your business", odnosno "ne tiče te se" ili "nisu tvoja posla", navodi se na sajtu ove organizacije.

(Telegraf Biznis)

Video: Najveći svetski sajam poslovne (biznis) avijacije EBACE u Ženevi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>