• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pred bankrotom više od 1.600 firmi u Srbiji: Samo od početka godine otvoreno više od 200 novih stečajeva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do 2. avgusta 2023. obustavljena su 773 stečajna postupka

  • 4
posao, kancelarija Foto: Shutterstock

U Srbiji su, prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, na dan 2. avgust bila aktivna 1.603 stečajna postupka.

U taj broj ne ulaze stečajni postupci koji se vode po Zakonu o prinudnom poravnanju, stečaju i likvidaciji i stečajni postupci banaka i osiguravajućih društava, za koje je nadležna Agencija za osiguranje depozita.

Od početka godine do 2. avgusta otvorena su 224 stečajna postupka na teritoriji Srbije, objavila je ALSU. Prema podacima kojima raspolaže Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, do 2. avgusta 2023. obustavljena su 773 stečajna postupka.

Ukupno je do tog datuma zaključeno 6.618 stečajnih postupaka na teritoriji Srbije. Takođe, ukupno prosečno vreme trajanja za 8.994 stečajna postupka je tri godine, jedan mesec i 29 dana (aktivni, obustavljeni i zaključeni), a ukupno prosečno vreme trajanja za stečajne postupke pokrenute po Zakonu o stečajnom postupku (ukupno 5.252 postupka) je četiri godine, jedan mesec i devet dana.

Za stečajne postupke - pokrenute po Zakonu o stečaju (ukupno 3.742) - prosečno vreme trajanja je jednu godinu, 10 meseci i pet dana.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    8. avgust 2023 | 13:38

    Sta se desava? da li je Srbija zapala u krizu o kome javnost nije upoznata.

  • Đorđe

    10. avgust 2023 | 09:53

    Gospoda iz ALSU je sabrala sve predmete i izračunala prosečno trajanje stečajeva ne izdvajajući stečajeve koje nad društvenim firmama vodi ALSUi od stečajeva privatnih firmi koje vode stečajni upravnici kao fizička lica- Preduzetnici. Neće Vam nikada uraditi taj pregled jer veliki broj stečajeva koje vodi ALSU traju preko 11 pa i do 18 ( prosečno 12) godina , vodeči ih dok ne potroše imovinu poverilaca. Stečajevi koje vode licencirani upravnici- Preduzetnici traju 7 puta kraće i tolik puta korisnije za poverioce. Postavite slično pitanje i Agenciji za osiguranje depozita, kod njih stečajevi i likvidacije nad Bankama i osiguravajućim drušzvima traju u proseku oko 15 godina. Ako pokrenete ove teme imaćete zavidnu čitanost u srednjem roku.

  • Dudule

    13. avgust 2023 | 22:23

    A jel bankrotirali poslanici ministri ili su na nekim dalekim destinacikama gde letuju na grbaci sirotinje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>