• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zemlja lala miriše na recesiju: Ekonomija u padu dva kvartala zaredom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glavni ekonomista CBS smatra da blaga recesija čak može da bude dobra za holandsku privred

  • 0
Holandija voz lale cveće Foto: Shutterstock

Holandska privreda je u drugom kvartalu, od aprila do juna, pala za 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je državni Zavod za statistiku ove zemlje - CBS.

Ekonomija Holandije je u prvom kvartalu takođe pala, za 0,4 odsto u odnosu na četvrti kvartal prošle godine, tako da je ova zemlja zvanično ušla u recesiju, prenosi holandski javni servis NOS.

"Ovo nije baš klasična recesija, sa masovnim bankrotima i otpuštanjima, pošto je broj stečajeva u Holandiji i dalje mali", rekao je glavni ekonomista CBS, Peter Hein van Muligen. On je dodao i da u Zemlji lala i dalje ima više slobodnih radnih mesta nego nezaposlenih.

Glavni ekonomista CBS smatra da blaga recesija čak može da bude dobra za holandsku privredu, pošto će se smanjiti pritisak na tržište rada.

Holandski potrošači su u poslednje vreme trošili manje novca, a visoke kamatne stope Evropske centralne banke (ECB) su takođe ohladile privredu ove države.

Ministarka za ekonomska pitanja i klimatsku politiku Holandije, Miki Adrijansens, je napomenula da su njenoj zemlji u ovoj situaciji potrebne stabilnost i predvidljivost. Ona je dodala da vlada možda može nešto da uradi po pitanju "nepotrebnog poskupljenja" u nekim oblastima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>