• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je Đorđa Meloni otvorila Pandorinu kutiju? ECB kritikuje način nametanja poreza bankama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za sada, mali broj evropskih država se odlučio na sličan potez kao Italija...

  • 1
meloni Foto: Carofei/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Profesor ekonomije, Antonio Fatás, prokomentarisao je kratko za The Banker činjenicu da veći broj evropskih zemalja, ipak, nije uveo namet na neočekivanu dobit bankama: "To je stvar politike".

Podsećamo, Italija je to učinila nedavno, kada je odobrila jednokratni porez od 40 odsto, nametnut bankama.

Kako se dalje navodi, "odluka italijanske vlade da bankama uvede jednokratni porez na “ekstra” dobit, proizašla iz “viška” neto kamatnih prihoda za koje je dobrim delom zaslužan istorijski snažan ciklus podizanja ključnih kamatnih stopa Evropske centralne banke, i dalje izaziva reakcije".

Zemlje Evrope koje su dosad uradile isto jesu Češka, Mađarska, Španija, Letonija. Ali, dobar deo "zaostaje".

Ovih dana, i The Banker se pozabavio temom da li bi više vlada sada moglo da krene u razmatranje neke vrste tzv. windfall poreza, a Blumberg je prošle nedelje pisao o tome kako i u Austriji traže dodatni porez za banke...

Istovremeno, Corriere della Sera piše kako će vladi premijerke Italije, Đorđe Meloni, uskoro stići pismo ECB-a sa prigovorima vezanim za iznenadni porez na dobit. Prozivke će najpre, kažu, biti usmerene na činjenicu da Rim o svom potezu nije prethodno obavestio ni Italijansku centralnu banku, a ni ECB.

Kažu da je to moralo biti učinjeno "po pravilima EU".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    21. avgust 2023 | 18:08

    Sasvim logicna odluka Melonijeve. Kod nas iako su napravili mnogo vecu skoro dupliranu dobit opet podizu cene usluga a ne pada nikome na pamet da ih jednokratno oporezuje.Zato sluze gradjani i privreda, ali nikako banke i oni sto rade na crno jer ih sistem kao NE VIDI

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>