• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bankari se oglasili: Ostaju li niže cene usluga posle 1. septembra

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U petak ističe period primene umanjenih naknada

  • 3
Porez, obračun, digitron, kalkulator, finansije Foto: Shutterstock

Od 1. septembra ističu povoljniji uslovi za korišćenje platnih proizvoda i usluga poslovnih banaka, uvedeni prošle godine na inicijativu Narodne banke Srbije. Prema zvaničnom saopštenju Udruženja banaka Srbije, banke će imati mogućnost da nastave sa obračunavanjem naknada po redovnim tarifnicima koji su bili u primeni pre uvođenja privremenih mera.

"Odgovornom primenom posebnih uslova tokom godinu dana, poslovne banke u Srbiji doprinele su ispunjenju ciljeva inicijative – održanju standarda građana i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema. Podsećamo da su banke do sada već podržavale slične inicijative, poput moratorijuma na kreditne proizvode tokom pandemije 2020. i 2021. godine", navodi se u saopštenju i dodaje da će se u kreiranju svoje cenovne politike, poslovne banke i ubuduće voditi preporukama i propisima NBS.

"Svaka banka pojedinačno imaće mogućnost da odlučuje o visini naknada za svoje usluge i to na osnovu procene stanja na tržištu i sopstvenih troškova poslovanja, a uz saglasnost regulatora i obavezu pravovremenog informisanja klijenata", zaključuje se u saopštenju.

U međuvremenu, Poštanska štedionica je najavila da će njene usluge biti po nižim tarfiama, što je pozdravila NBS.

"Narodna banka Srbije pozdravlja odluku Banke Poštanska štedionica da i od 1. septembra nastavi sa primenom umanjenih naknada za platne usluge i poziva i ostale banke u Srbiji da pokažu jednaku odgovornost prema svojim klijentima, savesno poslovno ponašanje i primenu dobre poslovne prakse u svakom delu svog poslovanja".

Podsećamo da je Narodna banka Srbije u prethodnoj godini preduzela čitav niz aktivnosti, čiji je neposredan rezultat odluka svih banaka koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1. januara 2021. godine da te naknade u narednih godinu dana, a počev od 1. septembra 2022. godine umanje za 30% ili ih vrate na nivo pre njihovog povećanja.

Tom prilikom je Narodna banka Srbije kao trajnu meru donela Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama, koja je na raspolaganju svim građanima, a kojom je ograničena cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na maksimalan iznos od 150 dinara i kojom je propisana garantovana sadržina ovog platnog računa.

Narodna banka Srbije će nastojati da banke i drugi pružaoci usluga, pored održanja stabilnosti svoga poslovanja i poboljšanja kvaliteta svojih usluga, dodatnu pažnju posvete daljem obezbeđenju dugoročno održivog poslovnog odnosa s klijentima, građanima i privredom.

"Tržišna ekonomija podrazumeva svest da banke postoje zbog klijenata i ova odluka BPŠ to dokazuje. Кao što vidite ne mora sve naredbom. Ovo je odgovornost na delu!", zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: Kupovinu Prve banke je demantovala i Poštanska štedionica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    30. avgust 2023 | 10:20

    Ove naknade nisu visoke, neće to previše da udari po džepu, više je stvar principa. Ono što boli je rast rata za stambene kredite. Iz Be Safe su mi uradili neku kalkulaciju još pre dve godine po tim kamatama, a sada je rata veća za 100 evra, zbog rasta euribora i ostalih svetskih dešavanja. Onda neka računaju Euribor i za plate ili neka banke preuzmu malo gubitke, ovako će nas kreditne dužnike da unište.

  • Narod

    29. avgust 2023 | 22:02

    A koliko godina cekamo da nam vrate pare koje su nam oteli za obrade kredita. Ima presuda iz 2012 god, duzni su da vrate pare sa kamatom. Bas da vidimo kakva ce to kamata biti koju ce oni morati da plate.

  • Aca

    29. avgust 2023 | 19:14

    Joj duše,krenule mi suze koliko je emotivna vest.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>