• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpska privreda ubrzava i pored značajnog usporavanja evropske: Održana sednica Saveta za BDP

Vreme čitanja: oko 2 min.

Savet za BDP će nastaviti da prati razvoj situacije i implementira strategije koje će omogućiti održiv i stabilan ekonomski rast

  • 2
grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, Foto: Shutterstock

Predsednica Vlade Republike SrbijeAna Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kojoj je zaključeno da srpska privreda ubrzava i da, ukoliko nastavi sadašnjim tempom razvoja, može da ostvari planirani rast BDP-a od 2,5 odsto u 2023. godini i pored značajnog usporavanja evropske privrede i posebno privreda zemalja ka kojima smo najviše usmereni.

U drugom tromesečju naša privreda zabeležila je rast od 1,7 odsto, dok je u istom periodu rast ekonomija Evropske unije bio oko 0,5 odsto. Dobar trend iz drugog tromesečja nastavljen je u prvom mesecu trećeg tromesečja, u julu, u kojem je rast iznosio 2,5 odsto.

Građevina i IKT Sektori u usponu u drugom tromesečju - građevinski sektor ostvario je rast od čak 15,1 odsto, dok je IKT sektor imao rast od 10,1 odsto.

Kada je reč o rastu zaposlenosti, posebno ohrabruje činjenica da je Srbija u drugom tromesečju zabeležila rast zaposlenosti od 2,3 odsto tako da broj zaposlenih lica u Srbiji u ovom trenutku iznosi 2.364.140, što je preko pola miliona više nego 2014. godine.

Unapređenje procedura u gradovima Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac napravili su značajne korake u unapređenju izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola, što dodatno stimuliše ekonomski rast. Na sednici je bilo reči i o stranoj radnoj snazi i investicijama.

U Srbiji trenutno boravi 72.876 stranaca sa privremenom dozvolom, a samo u avgustu je 2.692 stranca zatražilo radnu dozvolu. Uprkos izazovima na globalnom nivou, očekuje se da će nivo stranih direktnih investicija biti na nivou prošlogodišnjeg, a možda čak i premašiti očekivanja.

Pred nama su brojni izazovi, ali pokazatelji sugerišu da se Srbija uspešno nosi sa njima i postavlja se kao stabilan ekonomski partner u regionu i šire. Savet za BDP će nastaviti da prati razvoj situacije i implementira strategije koje će omogućiti održiv

i stabilan ekonomski rast, konstatovano je na sednici.

(Telegraf Biznis)

Video: Potpisan memorandum o saradnji u projektu poslovno-tehnološkog objekta Pošte u Zemun polju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    4. septembar 2023 | 17:00

    Mi treba da imamo plate 100.000 da bi se moglo preziveti

  • dragan

    4. septembar 2023 | 17:33

    Jest kad bi neko to verovao pa prošli mesec probalo preko 10000 malih firmi o čemu vi pricate

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>