• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetu preti nestašica ovih pet namirnica: Većinu često koristimo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svet se još uvek bori sa globalnom krizom hrane

  • 3
Pirinač, brašno, čokolada, losos Foto: Shutterstock, Pixabay

U poslednjih nekoliko godina svet se suočio sa velikim brojem pretnji za bezbednost snabdevanja hranom, koje utiču na ljude širom sveta.

Ove pretnje uključuju događaje poput ratova i političkih sukoba, privrednih promena, bolesti i, sve češće, klimatskih promena i nepredvidivih vremenskih uslova, prenosi portal Eat This.

Uprkos trenutnom stanju, svet se još uvek bori sa globalnom krizom hrane, a nestašice ovih namirnica će verovatno trajati i sledeće godine.

Pirinač

Podsetimo, Indija je prošli mesec najavila nagli prekid izvoza belog pirinča (koji nije basmati). Takođe, kriza u Ukrajini i ekstremni vremenski uslovi u Kini i Pakistanu pogoduju nestašici ove namirnice.

Testenina

Italija se suočava sa krizom testenine, zbog povećanih cena sastojaka poput žita, pakovanja i logistike. Podsetimo, Telegraf Biznis pisao je o naglom skoku testenine na našem tržištu.

Čokolada

Zbog problema sa snabdevanjem kakaa, a usled krize u Ukrajini, kao i klimatskim promenama u zapadnoj Africi, cena čokolade je dostigla rekordne nivoe.

Losos

Klimatske promene koje izazivaju sušu utiču i na populaciju lososa u Kaliforniji i na Aljasci.

Brašno

Cene brašna su već porasle, a Amerikanci će najverovatnije i dalje osećati posledice nestašice ovog proizvoda, što može proizvesti probleme sa drugim pekarskim proizvodima.

Po saznanju Telegraf Biznisa, predstavnici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i najvećih trgovinskih lanaca danas bi trebalo da utvrde nove, niže cene za veliku grupu robe.

(Telegraf Biznis)

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    8. septembar 2023 | 14:51

    Gospodo u svetu se pravi vestacka nestašica hrane, u Srbiji naopako u zemlju da zasadite i posjete nicice, trenutno za sada imamo cist vazduh cistu zemlju i cistu vodu treba to postovati.

  • Ne

    8. septembar 2023 | 10:42

    Samo ne cokoladu 😪😪

  • ŠUMADINAC KG

    8. septembar 2023 | 11:12

    Cena brašnu skočila, a cena pšenice...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>