• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko nudi lažne popuste, moraće da plati drakonske kazne: Vlada Grčke nadziraće cene u supermarketima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar za razvoj Kostas Skrekas rekao je da će veliki lanci supermarketa morati da obaveste vlasti o cenama koje naplaćuju njihovi dobavljači

  • 1
Supermarket, prodavnica, hrana, potrošačka korpa kupovina Foto: Shutterstock

Veliki supermarketi u Grčkoj će morati da saopšte cenovnike svojih dobavljača za osnovne namirnice, kako bi vlasti kontrolisale cene tih proizvoda, saopštila je danas vlada Grčke.

- Nećemo se kriti iza statistike. Niko ne može da bude srećan kada postoje porodice koje sebi teško mogu da priušte osnovne stvari - izjavio je grčki ministar za razvoj Kostas Skrekas na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Skrekas je rekao da će veliki lanci supermarketa morati da obaveste vlasti o cenama koje naplaćuju njihovi dobavljači, što se posebno odnosi na voće i povrće.

- Naš cilj su trajni i vidljivi padovi cena i podsticanje konkurencije - istakao je Skrekas i dodao da će supermarketi koji nude lažne popuste morati da plate drakonske kazne.

Inflacija u Grčkoj koja je dostigla rekordne nivoe tokom pandemije se primirila, a u avgustu je ona iznosila 3,5 odsto.

Uprkos tome, cene hrane su u avgustu porasle za 10,8 odsto međugodišnje, a mnoge porodice imaju probleme sa osnovnom nabavkom.

Grčka vlada je počev od februara ponudila mesečnu naknadu za osobe sa niskim primanjima da bi im pomogla oko bazičnih troškova.

Video: Bili smo na degustaciji maslinovog ulja, kako da prepoznate ono pravo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • U tome

    22. septembar 2023 | 11:37

    I jeste poenta velikih cena kod nas,jer nema kontrole

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>