• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Potrebno je povećati učešće žena u održivoj energetici": Na konverenciji izneti svi problemi u ovoj oblasti

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ambasadroka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, otkrila je da svaka osma osoba u svetu nema pristup elektičnoj energiji i većina njih su žene

  • 1
mlada uspešna žena, poslovna žena Foto: Shutterstock.com

Na konferenciji "Žene Srbije u održivoj energetici - liderstvo za energetsku tranziciju", održanoj danas u Beogradu, istaknuta je potreba za većim učešćem žena u održivoj energetici i zelenoj tranziciji.

Konferencija održana u Dorćol Placu u organizaciji "WISE Srbija", okupila je članice te mreže, koju čini više od 200 žena koje se profesionalno bave održivom energetikom, klimatskom akcijom i zelenom ekonomijom.

Direktorka centra za promociju održivog razvoja i osnivač "WISE Srbija" Branislava Jovičić izjavila je na otvaranju konferencije da je u današnjem svetu potrebno stati na put klimatskim promenama, dekarbonizovati se i prilagoditi kroz primenu pametnih, zelenih i održivih rešenja, i istakla je ulogu žena u tome.

Ona je dodala da je projektni tim "WISE Serbia" uradio veliko istraživanje o ulozi žena u domaćinstvu i biznisu, i njihovim ulogama u energetskoj tranziciji, koje je urađeno na uzorku od 911 žena i čiji rezultati su predstavljeni na konferenciji.

Ambasadroka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je na otvaranju konferencije da je potrebno da postoji dovoljno žena sa adekvatnim kvalifikacijama u tehničkim zanimanjima u oblasti proizvodnje energije.

"Srbija ima veliki potencijal da poveća udeo žena u energetskoj privredi, koji je trenutno dosta mali. Veći broj inžinjerki, stručnjakinja i kvalifikovanih radnica, bi značajno ojačao kontigent budućih žena rukovodilaca", smatra Konrad.

Ona je rekla da bi mentorski programi preduzeća i više praktičnih faza tokom stručnog obrazovanja mogli ohrabriti mlade žene da izgrade karijeru u svetu energije, u grani za koju mnogi smatraju da pripada muškarcima.

Konrad je istakla da se ženska prava odnose i na pristup energiji, i na učestvovanje u procesima odlučivanja kako će se ti resursi upotrebljavati "Energetsko siromaštvo je prevashodno ženski problem. Energetsko siromaštvo je pojam koji opisuje nemogućnost i poteškoću u zadovoljavanju energetskih potreba", rekla je Konrad. Ona je otkrila da svaka osma osoba u svetu nema pristup elektičnoj energiji i većina njih su žene.

"Energetsko siromaštvo ima katastrofalne posledice. Ko je prinuđen da kuva bez struje često udiše štetne gasove. Učenje bez svetla u školi koja nema velike prozore, ili uveče u kući prosto nije moguće", rekla je Konrad.

Pomoćnica ministarke energetike Maja Vukadinović izjavila je da je zelena revolucija prilika da se promeni slika energetike kao o muškom sektoru, kao i da je zelena energetska tranzicija proces koji se ne može sprovesti uspešno bez učešća žena.

"Prema istraživanju međunarodne agancije za obnovljivu energiju žene čine 32 odsto u sektoru obnovljivih izvora energije u svetu. To je manje od ravnopravnog učešća ali je značajno veće nego njihovo učešće u takozvanom "tradicionalnijem" delu energetskog sektora koji se oslanja na fosilna goriva, kao što su nafta, ugalj i gas gde žene učestvuju sa 22 procenta", rekla je Vukadinović.

Ona je dodala da je pozitivno što se danas u Srbiji veliki broj mladih žena opredeljuje za studiranje Elektrotehničkog fakulteta, Mašinskog fakulteta i za informacione tehnologije. Vukadinović je podsetila da je Srbija započela proces energetske tranzicije, pre svega sa ciljem smanjenja zavisnosti energetskog sektora od fosilnih goriva.

"Usvojili smo izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izbora energije, kojima smo rešili pitanje velikog broja zahteva za priključenje novih solarnih i vetroelektrana kapaciteta 450 megavata", rekla je Vukadinović. Ona je pomenula nekoliko investicija od velikog značaja: izgradnja revirzibilne hidroelektrane "Bistrica" kapaciteta 628 megavata, obezbeđivanje redovnih kapitalnih remonta i revitalizacije hidroelektrane "Đerdap 2" i razmatranje finansijskih i tehničkih mogućnosti za "Đerdap 3".

"U sektoru obnovljivih izvora energije u toku je izgradnja vetroparka Kostolac od 66 megavata. Planirana je izgradnja šest solarnih elektrana kapaciteta do jednog gigavata. Realizujemo projekat izgranje postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani "Nikola Tesla" gde uskoro očekujemo završetak radova", najavila je Vukadinović.

Ona je rekla da zelena energetska tranzicija nije samo stvar obaveza Srbije iz Pariskog sporazuma i Sofijske deklaracije, već je i pitanje odnosa prema budućnosti. Ove godine je Centar za promociju državnog razvoja u partnerstvu sa nemačkom organizacijom za saradnju "GIZ" ustanovio nagradu "Liderka održive energetike" koja se dodeljuje ženama u tri kategorije: u prvoj kategoriji "žena donosilac odluka na nacionalnom i lokalnom nivou", u drugoj kategorijji "žena u biznisu i investicijama" i u trećoj kategoriji "žena u građanskoj energetici".

Nagradu u prvoj kategoriji dobila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, za rad na ubrzavanju energetske tranzicije, za usvajanje izmena Zakona o energetici i pratećih podzakonskih akata, koji su bili preduslov za dalju promociju obnovljivih izvora energije, kao i za podršku građanima Srbije u vidu subvencija za unapređenje mera energetske efikasnosti i primenu zelenih tehnologija. Nagradu u drugoj kategoriji je dobila izvršna potpredsednica kompanije "CWP Europe" Maja Turković, kojoj je nagradu uručila ambasadorka Konrad.

Turković je tom prilikom izjavila da žene danas, iako čine gotovo polovinu radne snage, na menadžerskim pozicijama učestvuju sa svega 27 odsto, dok je udeo žena na direktorskim pozicijama u Srbiji oko 24 odsto. Nagradu u trećoj kategoriji je dobila arhitekta Ana Džokić, kojoj je nagradu dodelio vođa projekta "GIZ" Til Barmajer.

(Telegraf.rs)

Video: Žene vlasnice samo 25 odsto preduzeća u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    21. septembar 2023 | 05:23

    Jbt nek zasluže nešto svojim radom,a ne samo gurati na silu,te mora biti žena poslanika trećina u parlamentu,te mora biti žena direktora u firmama,pa valjda se prvo gleda stručnost i zasluge a ne pol,muka mi više od ovog.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>