• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Nastavljamo da negujemo plodnu političku i ekonomsku saradnju sa Kinom

Vreme čitanja: oko 2 min.

U toku je Globalni forum održivog transporta u Pekingu

  • 0
GSTF Foto: Predrag Mitic

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, izjavio je danas da je strateški cilj Vlade Srbije punopravno članstvo u EU, ali i da će Srbija nastaviti da neguje plodnu političku i ekonomsku saradnju sa tradicionalnim prijateljima među kojima je Kina.

Vesić je na Globalnom forumu održivog transporta u Pekingu istakao da mu je zadovljstvo što, kao ministar transporta, učestvuje na ovom forumu, i u ime Vlade Srbije i u svoje lično ime zahvalio im se na "izuzetnoj saradnji" koju Srbija ima sa Kinom u oblasti infrastrukture.

- Kao zahvalnost Kini za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, Srbija pridaje veliki značaj negovanju tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Kinom i izuzetna mi je čast da istaknem da je međunarodna saradnja naše dve zemlje trenutno na istorijskom nivou zahvaljujući čeličnom prijateljstvu koje grade predsednik Srbije Aleksandra Vučić i predsednik Kine Si Điping - rekao je Vesić.

Naglasio je da, u ovom trenutku, Srbija gradi više od 1.000 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica koje se nalaze na važnim regionalnim i evropskim koridorima.

- Sa ponosom želim da napomenem da se neki od najvažnijih projekata realizuju upravo sa našim kineskim partnerima, poput izgradnje obilaznice oko Beograda, Fruškogorskog koridora, izgradnje deonice Preljina- Požega, kao deo auto-puta Južni Jadran, kojim se ostvaruje veze Srbije i Crne Gore, ali i izgradnja Dunavskog koridora.

Pored toga, "zajedno sa našim kineskim partnerima realizuje se i projekat Čista Srbija, čija je vrednost 3,5 milijarde evra, a u okviru koga će 2,3 miliona ljudi u Srbiji dobiti kanalizaciju".

GSTF Foto: Predrag Mitic

Vesić je dodao i da očekuje da će se do 2025. godine od Beograda do Budimpešte stizati za manje od tri sata vožnje.

- To je veliki uspeh za Srbiju, ali i za Mađarsku i Kinu. U planu je povezivanje pruge od Niša do Skoplja i dalje ka Solunu, kao i od Niša do granice sa Bugarskom. Brza pruga od Beograda do Niša biće dodatno izgrađena uz pomoć bespovratnih sredstava EU. Na ovaj način Srbija će biti umrežena sa svim važnim železničkim centrima regiona i jugoistočne Evrope i na pravi način iskoriti svoj povoljan geografski položaj.

Naglasio je i da Srbija trenutno gradi i rekonsktruiše više od 130 kilometara železničkih pruga, i da je do sada rekonstruisano više od 860 kilometara pruga. "U planu je izgradnja dodatnih železničkih kapaciteta kao i rekonsktrucija i modernizacija postojećih pruga- preko 1.200 kilometara", kaže.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>